Μουσικη

Μυστικές συναυλίες μέσα σε αθηναϊκά σπίτια

Στο Sofar η μουσική είναι πάντα homemade

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124610-648076.jpg

Στην αρχή δεν το πίστευα ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μα… μυστικές, invitation only, συναυλίες στην Αθήνα; Σε σπίτια; Ναι, όσο απίθανο κι αν ακούγεται συμβαίνει. Συγκεκριμένα σε όλους τους πιθανούς χώρους ενός σπιτιού από το σαλόνι μέχρι την κουζίνα. Aν έχει καλό καιρό παίζει μέχρι και η ταράτσα. Η ομάδα του Sofar στην Αθήνα κουράστηκε με τα λάιβ στα μπαρ. Κατάλαβαν ότι τελικά δεν ευχαριστιόταν κανείς, ούτε οι μουσικοί, ούτε το κοινό. Ομιλίες, κινητά που χτυπούσαν ασταμάτητα και τα παιδιά είπαν «τέλος, θα κάνουμε συναυλίες στα σαλόνια μας».

Πηγαίνοντας από το ένα φιλικό σαλόνι στο άλλο, το Sofar μεγάλωσε πια και έγινε μία μουσική κοινότητα που ειδικεύεται στις μυστικές homemade συναυλίες. Βρίσκεται πια σε 57 χώρες και 220 πόλεις. Από τη Νέα Υόρκη, το L.A, το Λονδίνο, τη Μελβούρνη, το Τόκιο, το Παρίσι μέχρι την Αθήνα που βρίσκεται τώρα.

image

Phil Diamond

Η Μαρία-Χριστίνα ή όπως είναι το καλλιτεχνικό της, η Maria-Christina & The 7 Pedals, μένει τα τελευταία 10 χρόνια στο Λονδίνο και κάποια στιγμή την κάλεσαν στο Sofar London να παίξει ηλεκτρική άρπα. Έτσι ανακάλυψε τον κόσμο του Sofar και ένα χρόνο πριν το έφερε στην Αθήνα μαζί με τον Αλέξανδρο. Τους άρεσε πολύ η ιδέα, τη μοιράστηκαν με φίλους και η αρχή έγινε με τον Ηλία και την Ανθή. Σιγά σιγά μεγάλωσε η ομάδα, ήρθε η Μελίνα, ο Σπύρος, εθελοντές, οι φανταστικοί σκηνοθέτες Κώστας και Τάκης και ο Μιχάλης, ο φωτογράφος. Κάπως έτσι πέρασε ένας χρόνος μηνιαίων λάιβ στα αθηναϊκά σαλόνια και τον Φεβρουάριο πήγαμε στο επετειακό 1 Year Anniversary. Στο στούντιο- ατελιέ ενός εικαστικού στην Ιερά Οδό ζήσαμε τη μαγεία του Sofar με θέα την Ακρόπολη.

Phil Diamond - Don't let your body give in your soul

Συμπλήρωσα τη φόρμα χωρίς να ξέρω ούτε που θα βρεθώ το Σάββατο, ούτε τι μουσική θα ακούσω. Δεν ανησυχούσα όμως, κάτι μου έλεγε ότι αυτή τη φορά δεν είχα πέσει έξω. Η διεύθυνση του μυστικού λάιβ ήρθε στο μειλ μου την Παρασκευή. Δεν το είπα πουθενά. Αφού είναι μυστικό. Εντάξει, το είπα δηλαδή, αλλά μόνο στη φίλη μου την Κέλλη, που την πήρα και μαζί μου.

Επιτέλους Σαββατόβραδο και η αγωνία κορυφώνεται. Βρίσκω το σπίτι που σε λίγο πρόκειται να μετατραπεί σε μουσική σκηνή για χάρη του Sofar και πλησιάζω διστακτικά, έχει κάμποσο κόσμο απ’ έξω άρα είμαι στο σωστό μέρος. Νιώθω και λίγο VIP, λέω το όνομά μου και μπαίνω άνετα, ούτε στριμωξίδι στην ουρά, ούτε καθυστέρηση, ούτε τίποτα. Η Μελίνα με καλωσορίζει σ’ ένα άγνωστο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης το άνοιξε για όλους εμάς, για να ακούσουμε στο σαλόνι του τρία διαφορετικά μουσικά σχήματα σε ιδανικές συνθήκες.

Το Sofar έχει έξι κανόνες:

1.Ο καθένας φέρνει το ποτό του.

2. Μην αργήσεις, αλλά και μείνε μέχρι το τέλος της συναυλίας.

3. Υποστήριξε τους μουσικούς. Μετά το live, αν θέλεις, «ακολούθησέ» τους στο διαδίκτυο και δες άλλα live που θα κάνουν.

4. Shhhhh… Το κάθε μουσικό σχήμα παίζει για 25-30 λεπτά και είναι ωραίο να υπάρχει απόλυτη ησυχία για να τους απολαύσουμε.

5. Στο Sofar βγαίνει ένα καπέλο και ό,τι βγει πηγαίνει στο συνεργείο που βιντεοσκοπεί και μοντάρει τα βίντεο των μουσικών και στα έξοδα της διοργάνωσης. Η υποστήριξή σου θα βοηθήσει να συνεχιστούν οι συναυλίες στα σαλόνια.

6. Κάθε συγκρότημα παίζει για ισάξιο χρόνο, καθώς θα ήταν εγωιστικό από μέρους μας να προδικάζουμε.

Γρηγόρης Χριστοδούλου - Καντάδα για τη γιαγιά μου

Τα λέμε στο Σαλόνι

«Κάθε φορά παίζουν 3-4 σχήματα και προσπαθούμε να είναι διαφορετικά. Το κριτήριο είναι να έχουμε πολλή και ποιοτική μουσική, αυτό αρέσει και στους τέσσερις μας. Μπορεί να πηγαίνουμε από το κλασικό στη τζαζ, σουίνγκ, ροκ, ποπ, οτιδήποτε» λέει η Μελίνα, που είναι εθελόντρια στο Sofar.

«Με τον καιρό έχω παρατηρήσει, ότι εδώ είναι από τις λίγες φορές που είσαι αφοσιωμένος σε ένα χώρο που υπάρχει μουσική. Δεν ξέρω μήπως είμαι λίγο αλλοπαρμένη και το βλέπω έτσι, αλλά νιώθω ότι όλο αυτό σε υποβάλλει. Κοινό και καλλιτέχνης επικοινωνούν. Αυτό μας λένε συνέχεια και οι μουσικοί, “τι κοινό είναι αυτό που έρχεται”; Γιατί δεν είναι καθόλου συνηθισμένο την ώρα που παίζεις να έχεις ένα κοινό το οποίο να μη μιλάει, να μην καπνίζει, να μην απαντάει στο τηλέφωνο, να μη χτυπάει ο μπάρμαν το κοκτέιλ κλπ. Αυτό είναι το ωραίο και το διαφορετικό στο Sofar, το ότι δημιουργεί συνθήκες ώστε να συντελείται πραγματικά η επικοινωνία της μουσικής. Κάτι τέτοιο μόνο στην ησυχία του σπιτιού σου μπορείς να βρεις. Στα live δεν το βρίσκεις, λίγο το σπρώξιμο, λίγο το “συγγνώμη να περάσω”, δε σ’ αφήνουν να απολαύσεις τη μουσική».

image

Maria-Christina & The 7 Pedals

«Ο κόσμος που ενδιαφέρεται και εκτιμά το Sofar είναι ωραίος και ιδιαίτερος. Εκεί στοχεύουμε. Γενικά θέλουμε να έχουμε γύρω στα 60-80 άτομα τη φορά για να κρατάει η συναυλία έναν προσωπικό χαρακτήρα», προσθέτει η Ανθή, μουσικός και βασικό μέλος της ομάδας.

Συν ότι από live σε live μπορείς να γνωρίσεις όλη την Αθήνα. Υπάρχει κόσμος που συναντιέται συχνά στο Sofar ή που γνωρίστηκε εκεί.

Μουσική, Σπίτι, Κοινό: Check

«Στην αρχή, που δε μας ήξερε κανείς, ξεκινήσαμε με φίλους και γνωστούς. Τώρα πια μας στέλνουν οι μουσικοί δικά τους ντέμο, τα ακούμε και στη συνέχεια παίρνουν έγκριση από το Λονδίνο. Δηλαδή δεν μπορεί να έρθει μόνο όποιος θέλουμε εμείς. Είναι ένα franchise, όπου όλα γίνονται υπό την επίβλεψη του λονδρέζικου Sofar» μου εξηγεί η Ανθή.

image

Mani Deum

«Φιλοξενούμε όλα τα είδη μουσικής κι αυτό αρέσει πολύ και στους Άγγλους. Μάλιστα όσοι έχουν παίξει μια φορά, θέλουν να ξανάρθουν. Ειδικά στο Λονδίνο είναι μεγάλη τιμή των μουσικών να παίξουν στο Sofar, το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση», μάθαμε, ενώ βλέπαμε σε βίντεο το λάιβ του Hozier σε ένα σπίτι στο Manchester.

Τα σπίτια μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο να βρεθούν και τα απρόοπτα δεν λείπουν, αλλά αν ψήθηκες και θες να δώσεις ένα λάιβ στο σπίτι σου δε χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα. Το βασικό είναι να μένεις κάπου κεντρικά και με καλή συγκοινωνία. Τα παιδιά θα έρθουν από νωρίς τη μεγάλη μέρα, θα αλλάξουν λίγο τη διαρρύθμιση για να γίνει χώρος, αλλά στο τέλος θα φύγουν τελευταίοι. Όλα θα ξαναμπούν στη θέση τους και θα βάλουν μέχρι και σκούπα, το έχω δει με τα μάτια μου.

«Ευελπιστούμε σε φιλόμουσους ιδιοκτήτες, εδώ που τα λέμε φοβούνται και λίγο οι άνθρωποι. Έχει τύχει να έχει πεθάνει ο από κάτω και να τρέχουμε τελευταία στιγμή να βρούμε σπίτι».

image

Hrach Altunyan

Τα χρήματα είναι ελεύθερη συνεισφορά και συγκεντρώνονται στα καπελάκια που περιφέρουν η Ανθή και η Μελίνα. «Φυσικά και χρειαζόμαστε χρήματα για τη διοργάνωση γιατί μέχρι στιγμής όλο αυτό γίνεται σαν χόμπι. Το κάνουμε με πολύ κέφι, αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε όλοι», λένε τα παιδιά.

Από ιδέες πάντως δε στερεύουν προς το παρόν. Στο δικό μας Sofar, έχει παίξει μέχρι και πλανόδιος με λατέρνα. Τον ψάρεψε αυτοπροσώπως η Μαρία-Χριστίνα από την Ερμού. «Τον σταμάτησα επιτόπου, του είπα ποιοι είμαστε και τον ρώτησα αν θέλει να έρθει να παίξει. Δέχτηκε. Τη μέρα της συναυλίας, πήγαμε πήραμε τη λατέρνα, αλλά επειδή ήταν καλοκαίρι και θα παίζαμε σε ταράτσα, κατεβάσαμε όλον τον κόσμο κάτω, βάλαμε τη λατέρνα στο πεζοδρόμιο και όλοι φώτιζαν με τα κινητά. Ήταν απίθανο». 

Μaria-Christina & The 7 Pedals - Βubbles

Αυτό είναι το Sofar, ένα μουσικό μυστικό που μπορείς να διαδώσεις. Τα παιδιά της ομάδας ανυπομονούν να σε γνωρίσουν και το μόνο που μένει είναι να κλείσεις θέση στο επόμενο λάιβ.

Για τα διαδικαστικά και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.