Μουσικη

MUSICVOICE: Momus by Momus

10 καθοριστικές στιγμές του, από το Γιώργο Δημητρακόπουλο

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11992-36808.jpg

Σκοτσέζος μουσικός και τραγουδιστής, ιπποποταμόμους, κονφορμιστής, ποπ ελιτιστής, σάτιρος. Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1960 στο Πέισλι της Σκωτίας. Ζει στην Οσάκα. Γράφει περίεργα τραγούδια αγάπης. Γράφει και βιβλία. Την Πέμπτη το πρωί έρχεται στην Αθήνα. Την επόμενη θα εμφανιστεί μαζί με τους Big Sexy Noise (Lydia Lunch + Gallon Drunk) και τον Blaine L. Reininger των Tuxedomoon στο Gagarin. Στο μεταξύ, μας στέλνει τις 10 πιο καθοριστικές στιγμές της πορείας του.

1. Ο πατέρας μου να με ηχογραφεί σε ηλικία επτά ετών ενώ αυτοσχεδιάζω ένα τραγούδι με τον τίτλο "I Can See Japan"στο πιάνο.

2. Η κασέτα με τα ντέμο που έδωσα στους Josef K, το αγαπημένο μου Σκωτσέζικο γκρουπ εκείνη την εποχή, και η επιθυμία τους να σχηματίσουν ένα νέο γκρουπ μαζί μου.

3. Το συμβόλαιο μου με την 4AD και η ηχογράφηση ενός Μπρεχτικού άλμπουμ με το συγκρότημα μου The Happy Family σχετικά με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

4. Η συνάντησή μου με τον Mike Alway και η επανεφεύρεση του εαυτού μου από το 1985 σαν Μοmus, διαβολικός τραγουδιστής διαστροφικής κοροϊδίας.

5. Το γράψιμο ενός «χιτ» που πάτωσε («The Hairstyle of the Devil» του 1989) και η συνειδητοποίηση ότι ήμουν πιο φιλόδοξος καλλιτεχνικά από ότι εμπορικά, έτσι αποφάσισα να εκμεταλλευτώ ακριβώς αυτήν την περιθωριοποίηση καθώς οι μικρές πωλήσεις μου παρέχουν την άνεση να κάνω πιο τολμηρές δηλώσεις από αυτές που επιτρέπονται σε πιο mainstream καλλιτέχνες.

6. Η φυγή μου μετά το γάμο με την έφηβη φίλη μου στο Παρίσι, περίοδος γεμάτη αγάπη, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυπτα τη μουσική του Beck και του Tricky.

7. Η επίτευξη μου να γίνω "big in Japan" γράφοντας επιτυχίες για την τραγουδίστρια, Kahimi Karie.

8. Η ζωή στη Νέα Υόρκη και η ενασχόλησή μου με την ηλεκτρονική φολκ

9. Η μετακόμισή μου στο Βερολίνο το 2003 και το ενδιαφέρον μου σε πιο πειραματικές τεχνικές.

10. Η ανάπτυξη της αφηγηματικής πλευράς της δουλειάς μου σε blogs και τελικά σε βιβλία.

Info

GAGARIN, Λιοσίων 205, Αττική, 6944814543. Εναρξη 21.00. Είσοδος ε 22, ε 25, ταμείο. Προπώληση Τicket House, ticketpro.gr Στις 4/2.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ