More in Culture

FLUX Laboratory Athens: Νέος χώρος πολιτισμού, έρευνας και διαλόγου στην Αθήνα

Το Ελβετικό Κέντρο για τον Πολιτισμό, την Έρευνα και τη Διπλωματία εγκαινιάζεται την 1η Οκτωβρίου, μαζί με το φεστιβάλ One & Only Athens

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις 1 Οκτωβρίου εγκαινιάζονται στην Αθήνα το Ελβετικό Κέντρο και το FLUX Laboratory, παράλληλα με την έναρξη του φεστιβάλ «One & Only Athens».
Το FLUX Laboratory Athens ανοίγει επίσημα στην Αθήνα © Nadege Gaillard

Στις 1 Οκτωβρίου εγκαινιάζονται στην Αθήνα το Ελβετικό Κέντρο και το FLUX Laboratory, παράλληλα με την έναρξη του φεστιβάλ «One & Only Athens».

Την 1η Οκτωβρίου 2026 εγκαινιάζονται στην Αθήνα το Ελβετικό Κέντρο για τον Πολιτισμό, την Έρευνα και τη Διπλωματία και το FLUX Laboratory Athens, παρουσία των ιδρυτών του Ιδρύματος FLUXUM, Σίνθια και Πάτρικ Οντιέ (Cynthia & Patrick Odier), καθώς και της διορισμένης πρέσβειρας της Ελβετίας στην Ελληνική Δημοκρατία, Σόνια Χίρλιμαν (Sonja Hürlimann).

Τα εγκαίνια σηματοδοτούν ταυτόχρονα την έναρξη του φεστιβάλ One & Only Athens, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 11 Οκτωβρίου 2026, με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα που συνδέει τον πολιτισμό, την έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία και τον διάλογο.

Με περισσότερα από 25 χρόνια παρουσίας, το Ίδρυμα FLUXUM έχει αναπτύξει δράση στη Γενεύη, την Ελβετία και διεθνώς, στηρίζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία με βασικό άξονα τον χορό στη σύγχρονη και διευρυμένη του διάσταση. Από το 2000, το Ίδρυμα FLUXUM και το FLUX Laboratory έχουν υποστηρίξει σχεδόν 3.000 καλλιτέχνες, ενώ έχουν συμβάλει παράλληλα στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στις 1 Οκτωβρίου εγκαινιάζονται στην Αθήνα το Ελβετικό Κέντρο και το FLUX Laboratory, παράλληλα με την έναρξη του φεστιβάλ «One & Only Athens».
Athenian Myth I © Yiorgis Yerolymbos

Ένας νέος χώρος στην Αθήνα

Το FLUX Laboratory δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2016, λειτουργώντας ως ένας πειραματικός χώρος όπου η έρευνα, η δημιουργία και ο διάλογος συναντώνται. Η νέα του έδρα στην Αθήνα στεγάζεται στο Ελβετικό Κέντρο, μαζί με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και την Ελβετική Σχολή Αρχαιολογίας στην Ελλάδα (ESAG).

Ο νέος χώρος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης ανάμεσα στον πολιτισμό, την έρευνα και τη διπλωματία, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες, ερευνητές, θεσμούς και διαφορετικές κοινότητες.

Η αρχιτεκτονική σύλληψη βασίζεται σε ιδέα του Έλληνα αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά, ενώ ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τον Ανδρέα Κούρκουλα, συνιδρυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou–Kourkoulas Architects.

Τη FLUX Laboratory Stage, τον χώρο που προορίζεται για παραστάσεις και καλλιτεχνική δημιουργία, σχεδίασε ο Ελβετός αρχιτέκτονας Λεοπόλντ Μπαντσίνι.

One & Only Athens: Ένα φεστιβάλ με διαφορετικά πεδία

Με αφορμή τα εγκαίνια, το FLUX Laboratory παρουσιάζει το One & Only Athens, ένα φεστιβάλ που εξετάζει τις συναντήσεις διαφορετικών πεδίων και μορφών καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης.

Από την 1η έως τις 11 Οκτωβρίου, η επικοινωνία, η ποίηση, το περιβάλλον, η αρχαιολογία, η επιστήμη και οι παραστατικές τέχνες συνυπάρχουν σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, καθώς και προβολές ταινιών.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν τόσο στους χώρους του Ελβετικού Κέντρου όσο και σε υπαίθριες τοποθεσίες της Αθήνας, επεκτείνοντας τη δραστηριότητα του φεστιβάλ στον αστικό χώρο και ενισχύοντας τη σύνδεσή του με την πόλη.

Καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Radio Vostok θα βρίσκεται στο Ελβετικό Κέντρο, πραγματοποιώντας ζωντανές μεταδόσεις, συνεντεύξεις με καλλιτέχνες και προσκεκλημένους και καθημερινή κάλυψη των εκδηλώσεων.

Το FLUX Laboratory Athens σχεδιάζεται ως ένας μόνιμος χώρος δημιουργίας, έρευνας και πειραματισμού, με στόχο να φέρνει σε διάλογο τον πολιτισμό, την επιστήμη και τη διπλωματία μέσα από την παρουσία, την ευαισθησία, τη δημιουργικότητα και την ανταλλαγή ιδεών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Όταν το παιδί ζωγραφίζει
Podcast Όταν το παιδί ζωγραφίζει | Μπορεί η ζωγραφική να βοηθήσει στην προσαρμογή στο Δημοτικό; | Μέρος Β'

Τι αξίζει να παρατηρούν οι γονείς και δύο απλές δραστηριότητες που μπορούν να ανοίξουν ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από την επιστροφή στο σχολείο.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY