- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αποκαθίσταται το οθωμανικό λουτρό στη Ναύπακτο - Θα λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος
Τι προβλέπει η αρχιτεκτονική πρόταση - Κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα
Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στη Ναύπακτο - Επισκέψιμο και προσβάσιμο, θα λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος
Στην αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στη Ναύπακτο με σκοπό να καταστεί επισκέψιμο και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του, για αποκατάσταση των μνημείων οθωμανικής περιόδου.
Στη βάση της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης για την αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στη Ναύπακτο, προβλέπονται και επεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας σε αυτό.
Το κτίριο του οθωμανικού λουτρού βρίσκεται εντός του δεύτερου οχυρωματικού περιβόλου του κάστρου της Ναυπάκτου. Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος αλληλεξαρτώμενων εγκαταστάσεων, θρησκευτικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και οικονομικού χαρακτήρα, το οποίο κτίστηκε ως δωρεά του Μεγάλου Βεζίρη Αμτζαζαντέ Χουσεΐν Πασά Κιοπρουλού, στις αρχές του 18ου αιώνα, μεταξύ των ετών 1701-1727. Τόσο το λουτρό όσο και το ευρύτερο συγκρότημα φαίνεται ότι κτίστηκαν στη θέση παλαιότερου αντίστοιχου συγκροτήματος, που είχε καταστραφεί από του Βενετούς.
Λίνα Μενδώνη: Αναδεικνύουμε διαχρονικά την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτελείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων πολιτισμού στη Ναύπακτο με ήδη ολοκληρωμένες επεμβάσεις στο κάστρο, στα τείχη, και στο επιθαλάσσιο μέτωπο, σε οθωμανικά μνημεία όπως το Βεζίρ Τζαμί, το Φετιχέ Τζαμί, αλλά και λειτουργία του Μουσείου του Κάστρου. Η προστασία και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα αποτελεί σταθερό μέλημα για το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που υποδηλώνει τον σεβασμό μας στην πολιτιστική κληρονομιά εντός της ελληνικής επικράτειας, όλων των περιόδων.
»Από το 2000 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξη πολλών μνημείων της οθωμανοκρατίας σε όλη την Ελλάδα, όπως τζαμιά, μαυσωλεία, λουτρά, ιεροδιδασκαλία, συμπεριλαμβανομένων και των έργων στη Ναύπακτο. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύουμε διαχρονικά την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου καθιστώντας το μνημειακό απόθεμα της Ναυπάκτου επισκέψιμο, προσβάσιμο, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, και εν τέλει, το μέσο για την τόνωση της τοπικής τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης».
Η αρχιτεκτονική πρόταση για την αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στη Ναύπακτο
Το μνημείο αντιμετωπίζει οικοδομικά προβλήματα που εντοπίζονται στους τοίχους και κυρίως στη θολοδομία καθώς παρουσιάζει κατά τόπους ρηγματώσεις και περιορισμένες παραμορφώσεις. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η εκτεταμένη κατάρρευση τμημάτων του μνημείου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανθρωπογενή αίτια (βομβαρδισμός σε παλαιότερη χρονική φάση) αλλά και σε πλήρη απουσία συντήρησης από την περίοδο απελευθέρωσης έως και σήμερα, η συμπεριφορά που έχει επιδείξει έναντι στατικών και δυναμικών φορτίσεων δείχνει ικανοποιητική.
Στη μελέτη αποκατάστασης προτείνεται η λειτουργική αναδιοργάνωση του κτιρίου του λουτρού προκειμένου να καταστεί προσβάσιμο και επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Το κτίριο προτείνεται να επαναλειτουργήσει ως μουσείο του ευρύτερου οθωμανικού συγκροτήματος με δυνατότητα φιλοξενίας μικρής κλίμακας περιοδικών εκθέσεων και λοιπών εκδηλώσεων. Η αρχιτεκτονική πρόταση δεν περιορίζεται μόνο στο κτίριο αυτό καθ’ αυτό, αλλά και στον άμεσο περιβάλλοντα χώρου του.
Συγκεκριμένα, επανασχεδιάζεται ο τρόπος μετάβασης του κοινού από τη σημερινή στάθμη του δημόσιου δρόμου στη στάθμη του λουτρού με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητάς του. Επίσης, στη νότια και ανατολική πλευρά του λουτρού αποκαθίσταται ο περιβάλλων χώρος του στην αρχική του στάθμη με στόχο τη βελτίωση της αναγνωσιμότητας του μνημείου και της λειτουργικότητας του χώρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ας ξαναδιαβάσουμε μερικά από τα σπουδαία κείμενά του
Το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά και η σεζόν αρχίζει να μας υποδέχεται στις κλειστές αίθουσες
Συνελήφθη, υπέστη εικονικές εκτελέσεις και αφιέρωσε τη ζωή και τη δουλειά του στην πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του
Τι αξίζει να παρατηρούν οι γονείς και δύο απλές δραστηριότητες που μπορούν να ανοίξουν ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από την επιστροφή στο σχολείο.
Το κοινό συμμετέχει ενεργά σε μια διαδρομή γεμάτη εικόνες, ήχους, γρίφους και θεατρικά στοιχεία
Μια πρωτότυπη περιήγηση στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας με σταθμούς στη ζωή μεγάλων δημιουργών
Η βράβευση της Μιμής Ντενίση και τα 100 χρόνια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
Η δημοκρατία ως διαρκής άσκηση της ελευθερίας
Από την κλασική Αφροδίτη της Κνίδου και το αναγεννησιακό παράδειγμα του Botticelli έως τις μοντερνιστικές επανερμηνείες
Τι μας έχει απομείνει πέρα από το να ζωγραφίζουμε τα ανόητα, ανούσια και πανέμορφα βιβλιαράκια μας ενώ αδειάζουμε τον εγκέφαλό μας
Από τους μύθους του Ολύμπου στο χάλκινο αριστούργημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά
Η ημέρα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ χωρών του Παγκόσμιου Νότου, της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Τρεις ημέρες queer τέχνης, μουσικής και ορατότητας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με ελεύθερη είσοδο
Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεï και η Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου σε έναν δημιουργικό διάλογο για τη χρήση της ΑΙ στον πολιτισμό
«Ελπίζω να μην περάσουν πάλι 12 χρόνια μέχρι να επιστρέψω»
Η ταινία μικρού μήκους που ταξίδεψε σε 40 φεστιβάλ, προβάλλεται ξανά στο Onassis Channel και στο ERTFLIX
Μουσική, σινεμά και θέατρο στη Στοά Αρσακείου, με τη στήριξη της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων
Παιδιά και έφηβοι διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του φετινού, πολυαναμενόμενου Φεστιβάλ
Τι θα δούμε στην πόλη της Αθήνας στα ανοιχτά θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους
«Η Ελλάδα ενισχύει τη διεθνή της παρουσία στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.