- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ζακλίν Λέντζου: Βραβείο σκηνοθεσίας στους «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας
Μια ιστορία ενηλικίωσης μέσα από τη μουσική και τα όνειρα
Ζακλίν Λέντζου: Βραβείο σκηνοθεσίας στους «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας
Το βραβείο σκηνοθεσίας στο διαγωνιστικό τμήμα «Ορίζοντες» του 83ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας απέσπασε η Ζακλίν Λέντζου για την ταινία «Μια μέρα στη ζωή της Τζο: Κεφάλαιο Φαίδρα», σύμφωνα με τη λίστα των νικητών που δημοσίευσε το Variety.
Η δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία της Ζακλίν Λέντζου πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη διοργάνωση, συμμετέχοντας στο τμήμα που αναδεικνύει νέες τάσεις και φωνές του σύγχρονου κινηματογράφου. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής των «Οριζόντων» ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια Βαλερί Ντονζελί.
Μια ιστορία ενηλικίωσης μέσα από τη μουσική και τα όνειρα
Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η 15χρονη Τζο, την οποία υποδύεται η πρωτοεμφανιζόμενη Εβίτα Ανδριοπούλου. Μελαγχολική και ατίθαση, η ηρωίδα συγκινείται ακούγοντας τη Φαίδρα να τραγουδά και ανάμεσά τους αρχίζει να αναπτύσσεται μια φιλία.
Τη Φαίδρα υποδύεται η Αναστασία Γουλιάμου, ενώ η Ελένη Βεργέτη και ο Έκτορας Λυγίζος εμφανίζονται στους ρόλους των γονιών της Τζο.
Σύμφωνα με την παραγωγή, πρόκειται για ένα δράμα ενηλικίωσης με μεταφυσικές προεκτάσεις, στο οποίο μια εφηβική διαδρομή διακόπτεται βίαια. Η αφήγηση κινείται ανάμεσα στην καθημερινότητα και το ονειρικό στοιχείο, με τη μουσική να έχει καθοριστική θέση.
Η ίδια η Λέντζου έχει περιγράψει την ταινία ως «μια ελεγεία για τη ζωή, γραμμένη στον κώδικα του ονείρου και της μουσικής».
Σε συνέντευξή της στην Athens Voice, όταν το έργο βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης του μοντάζ, είχε μιλήσει για μια αρχική ιδέα που εξελίχθηκε σχεδόν σε εμμονή και για την επιθυμία της να παραμείνει η ταινία όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτήν.
Η διαδρομή μέχρι τη Βενετία
Πριν φτάσει στη Μόστρα, το έργο είχε συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης και ολοκλήρωσης.
Το σενάριο παρουσιάστηκε στο TorinoFilmLab FeatureLab 2024, όπου απέσπασε το ARRI Award for Cinematic Vision, και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Cannes Next Step – Volume II 2024.
Ακολούθησε η συμμετοχή στο τμήμα Work in Progress του Φεστιβάλ Les Arcs, όπου η ταινία κέρδισε βραβείο μουσικής από την 22D. Στις αρχές του 2026 συμμετείχε επίσης στο First Cut Lab, εργαστήριο μοντάζ και καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης.
Από τη «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» στη νέα διάκριση
Γεννημένη στην Αθήνα το 1989, η Ζακλίν Λέντζου έχει παρουσιάσει έργα της σε διοργανώσεις όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, το Τορόντο και το Λοκάρνο.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Encounters της Μπερλινάλε το 2021 και απέσπασε τα μεγάλα βραβεία στα φεστιβάλ του Ρέικιαβικ και της Σεβίλλης.
Στις προηγούμενες διακρίσεις της περιλαμβάνονται το Leica Cine Discovery Award της Εβδομάδας Κριτικής των Καννών για το «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς», το Cinema e Gioventù στο Λοκάρνο για την «Αλεπού» και το Gold Hugo στο Σικάγο για το «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Μάικλ Κορλεόνε στον Τόνι Μοντάνα
Με μουσική υπόκρουση Led Zeppelin και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τη Μέριλ Στριπ
Η ανάρτηση της εταιρείας παραγωγής
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε ότι αποσύρθηκε στην έρημο με ένα βιβλίο γεμάτο αρνητικές κριτικές για τον ίδιο και τις ταινίες του
Πέντε μεγάλου και δύο μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές διεκδικούν υποψηφιότητα
Όχι το θαλάσσιο φιλμ τρόμου που περιμένει κανείς να δει
Άψογες ερμηνείες, σε ένα φιλμ που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στην ψυχραιμία και τον μινιμαλισμό με τα οποία χτίζει τη δραματουργία του.
Η νευρώδης σκηνοθεσία, η μείξη μαύρης κωμωδίας-ψυχολογικού θρίλερ και η παρουσία πρωτοκλασάτων ερμηνευτών χαρακτηρίζουν την πρώτη αγγλόφωνη δημιουργία του Ρομέν Γαβρά
Απέσπασε διπλό βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τις πρωταγωνίστριες Βιρζινί Εφιρά και Τάο Οκαμότο.
Ο Άαρον Σόρκιν επιστρέφει στο Facebook δεκαέξι χρόνια μετά με μια αξιοπρεπή μεν ταινία, που δεν καταφέρνει όμως να ξεφύγει από τη μεγαλειώδη σκιά του προκατόχου της
H ταινία του Aaron Sorkin για τις κοινωνικές συνέπειες των ψηφιακών δικτύων
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το νέο κινηματογραφικό reboot σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μυστικής προβολής της ταινίας «Ethan Frome»
Ο Ισπανός ηθοποιός μιλά για τη διάσημη σκηνή ανάκρισης στο Skyfall
Ένα ακριβό και ασυνήθιστο στοίχημα
Η εμμονή του Κερκ Ντάγκλας με τον ήρωα και τα πέντε κερδισμένα Όσκαρ
Αναμένεται να «πιάσει» πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια
Η κόντρα που κράτησε χρόνια
Η Κρίσταλ Χάρις καλεί την ηθοποιό να «ξανασκεφτεί» τη συμμετοχή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.