- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
H αγάπη που απομένει: Στη χώρα του Χλίνουρ Πάλμασον
Σουρεαλισμός, σάτιρα και κανονικότητα συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία
Kριτική για το H αγάπη που απομένει. Σκηνοθεσία: Χλίνουρ Πάλμασον. Πρωταγωνιστούν: Σάγκα Γκαρντασντότιρ, Σβέριρ Γκούντνασον, Γκρίμουρ Χλίνσον
Η Άννα και ο Μάγκνους, παρότι έχουν αποφασίσει να χωρίσουν, εξακολουθούν να μένουν μαζί, με σκοπό να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς να τους προκαλέσουν, ψυχολογικά κυρίως, προβλήματα. Γρήγορα βέβαια αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του εγχειρήματος.
Πριν από μερικά χρόνια με τη «Χώρα του Θεού», που ήταν η τρίτη ταινία του, μας αποκαλύφθηκε ο Ισλανδός Χλίνουρ Πάλμασον. Όπως και σ’ εκείνο το ανυπέρβλητο μυστικιστικό έργο, έτσι κι εδώ ο σκηνοθέτης μάς προσκαλεί («Δείτε την ταινία μας – σ’ εμάς άρεσε. Αν όχι, και επιλέξετε να δείτε μια άλλη ταινία, δεν πειράζει», ακούμε στο τρέιλερ) σε μια ιδιαίτερη κινηματογραφική παραδοξότητα, όπου σουρεαλισμός, σάτιρα και κανονικότητα συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία. Το υποδόριο χιούμορ, η σκανδιναβική μυθολογία και οι καθημερινές σχέσεις συνθέτουν ένα ιδιαίτερο αφηγηματικό σχήμα που αποκτά χαρακτήρα σπάνιου ψυχογραφήματος όταν η ώριμη ματιά του σκηνοθέτη θέτει βασανιστικά ηθικά διλήμματα στους βασικούς –ενήλικους αλλά και ανήλικους– ήρωές του. Όλα αυτά, ο εικαστικά εντυπωσιακός Πάλμασον τα αποδίδει με απαράμιλλη διαύγεια (η υπαρξιακή αγωνία στο επίκεντρο) και δεξιοτεχνία που γοητεύουν, αν και ο μέσος θεατής ίσως νιώσει λίγο άβολα με το φευγάτο ύφος του Ισλανδού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαρόαιμη περιπέτεια κλιμακούμενου σασπένς και αμείωτης δράσης, που απευθύνεται τόσο στους φαν του Μπραντ Πιτ όσο και στους ζωόφιλους.
Χειμαρρώδης περιπέτεια που ποντάρει στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η οποία σχηματίζεται από τα υπαρξιακά άγχη των ηρώων
Παρότι το υλικό για κάτι πιο καινοτόμο είναι εκεί, η σκηνοθέτρια Τζόρτζια Όκλεϊ προτιμά να βασιστεί μόνο στις αψεγάδιαστες ερμηνείες και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Το φιλμ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Goya
Στήριξη του Ελληνικoύ σινεμά, των νέων δημιουργών και της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας
Έντονες επικρίσεις δέχεται ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ για την αμφιλεγόμενη επιλογή του
Ένα προσωπικό ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου, φτιαγμένο εξολοκλήρου από αρχειακό υλικό
Ο σταρ του Χόλιγουντ δηλώνει πως η ΑΙ δεν θα φέρει το τέλος του κινηματογράφου
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 13 Νοεμβρίου
Μια 13χρονη και μια υποψήφια Playmate
H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα παραλάβει το Womenlands Excellence Award
«Μετακομίζει» στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης
To φιλμ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 25 Νοεμβρίου
Οι κριτικές ήταν συντριπτικά θετικές, με την ταινία να συγκεντρώνει ποσοστό 95% στο Rotten Tomatoes
Πότε θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη
Γιατί δημιουργήθηκαν ερωτήματα
Το 1974 μάς χάρισε μία από τις σπουδαιότερες ερμηνείες της καριέρας του ως «Νομοταγής Πολίτης»
Συντονίζει ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος - Την Kυριακή 4 Οκτωβρίου
Η νέα εκδοχή του Ζακ Κρέγκερ συγκεντρώνει 97% στο Rotten Tomatoes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.