- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Superman: Ο σούπερ ήρωας της DC στην εποχή του διαδικτύου
Aναμάσημα της ίδιας καραμέλας των παράλληλων συμπάντων που έχουμε δει αμέτρητες φορές στις πρόσφατες περιπέτειες των κινηματογραφικών υπερηρώων
Kριτική για το Superman. Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν. Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Κόρενσουετ, Ρέιτσελ Μπρόσναχαν, Νίκολας Χουλτ
Ο Κλαρκ Κεντ βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ της εξωγήινης καταγωγής και του ανθρώπινου χρέους του. Όμως η ανθρωπότητα αρχίζει να αμφισβητεί τις προθέσεις του ήρωα με την κόκκινη μπέρτα, όταν ο Λεξ Λούθορ βάζει σε λειτουργία τα υποχθόνια σχέδια του.
Στη νέα φάση των χολιγουντιανών υπερηρώων – τόσο τo στούντιο της Marvel όσο και εκείνο της DC επιδιώκουν να βάλουν φρένο στις εμπορικές αποτυχίες των τελευταίων ετών- τα λάθη είναι ασυγχώρητα. Το νέο πρότζεκτ του Σούπερμαν υπογράφει ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκαν, υπεύθυνος για την απολαυστική τριλογία των «Φυλάκων του Γαλαξία». Ο Γκαν παίρνει το… όπλο του κι επιχειρεί να φέρει σε πέρας ένα πρότζεκτ υψηλού ρίσκου και μηδαμινής ανοχής. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πώς θα πάει η ταινία στα ταμεία. Μέχρι τότε υπάρχουν κάποιες χτυπητές αδυναμίες που αξίζει να επισημανθούν. Είναι αλλιώς να συνθέτεις χιουμοριστικές σεκάνς για να ολοκληρώνουν αποτελεσματικά τη δράση κι αλλιώς να προσθέτεις κωμικές ατάκες σε ένα φιλμ που παραδοσιακά φλερτάρει με τη σοβαροφάνεια και τον παρωχημένο ηρωισμό.
O νέος Σούπερμαν προσπαθεί φιλότιμα να απαρνηθεί το αμαρτωλό παρελθόν του. Τα πρώτα βήματα γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση: το προφίλ του σούπερ ήρωα τσαλακώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν είναι μόνο η απώλεια της ψυχραιμίας ή ο φόβος της απόρριψης (η σκηνή που οι άνθρωποι τον βρίζουν και του πετάνε μπουκάλια στην πλάτη) μερικά φρέσκα γνωρίσματα στα οποία δεν μας έχει συνηθίσει ο επισκέπτης από τον πλανήτη Κρύπτον. Είναι επίσης το ερωτικό ενδιαφέρον του για την Λόις («τι εννοείς ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει;» την ρωτά σε μια σκηνή) που τον κάνει πιο συμπαθή. Όμως ο πιο ανθρώπινος από ποτέ Κλαρκ Κεντ του Ντέιβιντ Κόρενσουετ (βαρύ το φορτίο για τον ηθοποιό που είδαμε στο πρόσφατο «Twisters») κρύβει μια αχίλλεια πτέρνα την οποία βλέπουμε για πρώτη φορά: τον σκύλο του που «αν και δεν είναι ο καλύτερος στον κόσμο δεν αντέχω να μου τον πάρουν»! Η επανασύσταση του Superman μπορεί να έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες με σημαντικότερη τον τρόπο με τον οποίο το σενάριο εστιάζει κυρίως στο προβοκατόρικο - και τοξικό συνάμα- ρόλο των fake news του Διαδικτύου στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αλλά δηλώνει έλλειψη έμπνευσης στο πώς να περάσει ο ήρωα της DC στη νέα εποχή.
Πολλά τσιτάτα που δεν βγάζουν νόημα, μια πινελιά εσωστρέφειας από τον κάπως βουτυρομπεμπέ Superman και κυρίως αναμάσημα της ίδιας καραμέλας των παράλληλων συμπάντων που έχουμε δει αμέτρητες φορές στις πρόσφατες περιπέτειες των κινηματογραφικών υπερηρώων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.