- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Τα σαγόνια του καρχαρία»: Πώς η ταινία επηρέασε την αντίληψη του κοινού για τους καρχαρίες
Πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία της
«Τα σαγόνια του καρχαρία»: Πώς η ταινία επηρέασε την αντίληψη του κοινού για τους καρχαρίες
Η εμβληματική μουσική του Tζον Γουίλιαμς για την ταινία «Jaws», η οποία γιορτάζει την 50ή επέτειο της κυκλοφορίας της αργότερα αυτό το μήνα, είναι αμέσως αναγνωρίσιμη - ο ήχος της είναι αρκετός για να κάνει τους ανθρώπους να κοιτάξουν γύρω τους για να δουν αν θα εμφανιστεί κάποιο τέρας της θάλασσας, ακόμα και αν δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, σύμφωνα με τους ειδικούς σε καρχαρίες που μίλησαν στο ABC News.
Η ταινία, μία από τις πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες που σκηνοθέτησε ο θρύλος του Χόλιγουντ Στίβεν Σπίλμπεργκ και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Πίτερ Μπέντσλεϊ, άλλαξε τη συλλογική συνείδηση γύρω από τους καρχαρίες και τον κίνδυνο που παρουσιάζουν τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.
Το «Jaws» είναι σχεδόν συνώνυμο με το αμερικανικό καλοκαίρι, όπως η 4η Ιουλίου και η μηλόπιτα, δήλωσε ο Κρις Λόου, διευθυντής του Shark Lab στο California State University Long Beach, στο ABC News. Η ταινία αξιοποίησε τον αρχέγονο φόβο των ανθρώπων και έγινε κοινωνικό φαινόμενο στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 470 εκατομμύρια δολάρια, προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό.
Γυρισμένη στο επίπεδο του νερού, από όπου το βλέπουν οι άνθρωποι, η ταινία «Jaws» ενστάλαξε τον φόβο για το άγνωστο, και γι' αυτό εξακολουθεί να είναι επίκαιρη σήμερα, δήλωσε στο ABC News ο ιδρυτής του The Daily Jaws, μιας διαδικτυακής κοινότητας αφιερωμένης στην ταινία.
«Διαβόλισε τους καρχαρίες και οι άνθρωποι άρχισαν να φοβούνται πάρα πολύ κάθε είδος που ζούσε στον ωκεανό», δήλωσε ο Τζέιμς Γουίλκοφσκι, διευθυντής του Coastal Oregon Marine Experiment Station στο Oregon State University, στο ABC News.
Ωστόσο, η προπαγάνδα κατά των καρχαριών είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, είπε ο Γουίλιαμς. Οι ιστορίες τρόμου που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι ταινίες που προηγήθηκαν του «Jaws» δεν παρουσίαζαν τους καρχαρίες με θετικό τρόπο.
Η πιο κραυγαλέα ανακρίβεια είναι ότι οι καρχαρίες θέλουν να επιτεθούν ή να φάνε ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η αντίληψη ότι οι καρχαρίες είναι «άλογοι δολοφόνοι» που θα σκοτώσουν όποιον κολυμπά στο νερό ή βρίσκεται σε σκάφος είναι ανακριβής ως προς τη φύση του αρπακτικού, δήλωσε ο συνδιευθυντής του Big Fish Lab του Oregon State University, στο ABC News.
«Δεν είμαστε στο μενού των καρχαριών», είπε. «Δεν θέλουν να μας φάνε, και αν το έκαναν, θα ήμασταν εύκολη λεία. Θα ήταν σαν μπουφές».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Στριπ εξηγεί γιατί το σίκουελ δεν θα μπορούσε να είναι απλώς νοσταλγικό
Την περίοδο εκείνη ήταν 56 ετών
Όταν τα ρούχα λειτουργούν ως καταλύτης στην κινηματογραφική αφήγηση
Και η πρώτη και η δεύτερη ταινία έχουν γράψει τη δική τους παράλληλη ιστορία με αυτήν της μεγάλης οθόνης
Ένα ευρηματικό και άρτια τεκμηριωμένο πολιτικό θρίλερ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους βασικούς χαρακτήρες της εμβληματικής ταινίας του 2006
Με μια ιστορική διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival για το «Κράτα με» και μιλά για την παγκόσμια γλώσσα του σινεμά και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της
Εντυπώσεις και τα πρώτα πλάνα της «Οδύσειας» στο CinemaCon στο Λας Βέγκας
Μια ζωή θέατρο, σινεμά και καμαρίνια γεμάτα λουλούδια
Η σωτήρια θεραπεία και το μήνυμα ελπίδας του 78χρονου ηθοποιού
Ο σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και δραματουργός είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στον ελληνικό θεατρικό χώρο
Η βιογραφική ταινία σπάει ταμεία παγκοσμίως - Κατακόρυφη αύξηση στο streaming επιτυχιών του «βασιλιά της ποπ»
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου
Δύο μήνες μετά τη μεγάλη του νίκη για το «Sinners, ο ηθοποιός παραδέχεται πως δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη θέση
Το βιογραφικό φιλμ για τον βασιλιά της ποπ ξεπερνά το Oppenheimer και το Bohemian Rhapsody, παρά τις κακές κριτικές
Η συμφωνία χρειάζεται πλέον μόνο την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.