- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ εξηγεί γιατί δεν γύρισε το «20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα»
Η Disney δε συμφωνούσε με το όραμα του κορυφαίου σκηνοθέτη
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ εξηγεί γιατί δεν γύρισε το «20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα» - Η Disney δε συμφωνούσε με το όραμα του κορυφαίου σκηνοθέτη
To Χόλιγουντ είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη δημιουργική μηχανή, και για να ολοκληρωθεί ένα πρότζεκτ πρέπει να ευθυγραμμιστούν ένα σωρό καταστάσεις και γεγονότα. Τα συμφέροντα, οι απόψεις, τα κίνητρα και οι ορέξεις των εμπλεκομένων είναι τόσο δαιδαλώδη, που η ολοκλήρωση ενός πρότζεκτ αποτελεί από μόνη της ένα μικρό θαύμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που το... νεκροταφείο από ταινίες που δεν είδαν ποτέ το φως της ημέρας είναι πολυπληθές, και η ανάλυση των πρότζεκτ που δεν έφτασαν ποτέ στη φάση της παραγωγής είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά (αλλά και σπαραξικάρδια) παιχνίδια που μπορεί να παίξει ένας σινεφίλ. Ένα τέτοιο γαργαλιστικό project που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ είναι και το «20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα» του Ντέιβιντ Φίντσερ, το οποίο βρέθηκε στα πρώιμα στάδια της παραγωγής τα πρωτα χρόνια της δεκαετίας του 2010.
Με τους Μπραντ Πιτ και Τσάνινγκ Τέιτουμ να... φλερτάρουν με τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ταινία έμελλε να φέρει τη σφραγίδα των Στούντιο Disney – αλλά οι δημιουργικές διαφωνίες ανάμεσα στην εταιρία και τον σκηνοθέτη «βούλιαξαν» το πρότζεκτ, πριν αυτό καλά-καλά ξεκινήσει το ταξίδι του.
«Είναι δύσκολο να "πουλήσεις" στους συνεργάτες σου τα ρίσκα ενός πρότζεκτ» θυμάται ο Φίντσερ στα πλαίσια μίας συνέντευξης που έδωσε για το Letterboxd. «Υπάρχουν δημιουργικές προκλήσεις που σε εμένα φαντάζουν συναρπαστικές, αλλά είναι αδύνατο να τις πουλήσω σε ένα μεγάλο στούντιο. Οι υπεύθυνοι της Disney χρειαζόντουσαν τότε ένα προϊόν το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν από την κορυφή ως τα νύχια - και αυτό σήμαινε πως η δικιά μου εκδοχή έπρεπε να πληροί κάποιες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δε νομίζω πως είχαν διαβάσει ποτέ τις δουλειές του Ιουλίου Βερν» συμπληρώνει.
«Το "20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα" ακολουθεί έναν Ινδό πρίγκιπα που έχει θέματα με τον λευκό ιμπεριαλισμό» συνεχίζει ο Ντέιβιντ Φίντσερ. «Εγώ ήθελα να εστιάσω σε αυτό, αλλά η Disney δεν συμφωνούσε. Σε κάποια φάση, αποφάσισα πως δεν μπορούσα να προσαρμόσω την ταινία που είχα στο μυαλό μου, και δεν ήθελα να φτιάξω κάτι που το στούντιο δεν ήταν προετοιμασμένο να χρηματοδοτήσει. Αν προχωρούσαμε, τα επόμενα δύο χρόνια θα ήταν για μένα σκέτο μαρτύριο. Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο. Η ζωή είναι μικρή» συμπληρώνει.
Ο Φίντσερ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1992, αναλαμβάνοντας να σκηνοθετήσει την ταινία «Alien 3» για λογαριασμό της 20th Century Fox. Οι ασταμάτητες παρεμβάσεις του στούντιο στο εν λόγω φιλμ άφησαν άσχημη γεύση στο στόμα του Φίντσερ, ο οποίος αποφάσισε να μην συμβιβαστεί ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια μίας δημιουργικής συνεργασίας – και κατά συνέπεια, έχει αφήσει στο διάβα του πολλά «νεκρά» πρότζεκτς, αλλά και μία σειρά από πολυαγαπημένα φιλμ που θεωρούνται σήμερα αριστουργήματα.
«Η δικιά μου εκδοχή θα ήταν πολύ αηδιστική και υγρή και γεμάτη steampunk στοιχεία» θυμάται ο σκηνοθέτης. «Αλλά προσπαθώ να μην στεναχωριέμαι πολύ για τα πρότζεκτ που δεν προχώρησαν ποτέ. Ο καλός μου φίλος, ο Τζόελ Σουμάχερ, μου είπε κάποτε πως δεν πρέπει ποτέ να θέλεις κάτι περισσότερο από τους χρηματοδότες σου – γιατί τότε σε έχουν στο τσεπάκι τους. Πρέπει να φροντίζεις πάντα να κρατάς το πλεονέκτημα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Ο Γκλεν Πάουελ είναι άνετος και στιλάτος στον ρόλο του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο, αν και η πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο φιλμ είναι εκείνη της Μάργκαρετ Κουόλεϊ
Χιούμορ και τρόμος κουμπώνουν ιδανικά σε αυτή την ταινία
Η λαμπερή βραδιά πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι εμφανίζονται στα πλάνα που δημοσιεύθηκαν
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.