Κινηματογραφος

Project X: Η γενιά που ήξερε να παρτάρει (;)

Φώτα, κάμερα, τρέλα

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Project X: Η γενιά που ήξερε να παρτάρει (;)

Project X: Δώδεκα χρόνια από την iconic κωμική ταινία - Οι λόγοι που την έκαναν επιτυχία, τα «αντίγραφα» και το επερχόμενο remake  

Τι μπορείτε να αναφέρετε στην ερώτηση «Ποιο ήταν το πιο επικό πάρτι στο οποίο βρεθήκατε στη ζωή σας»; Οι απαντήσεις είναι πολλές και σίγουρα ποικίλλουν. Μπορεί να μας διαβάζουν κάποιοι οι οποίοι πάρταραν πριν την οικονομική κρίση και πρόλαβαν την εποχή, που τα μπουζούκια ήταν κάθε μέρα ανοιχτά. Άλλοι μπορεί να μην έχουν προλάβει ακόμα να ζήσουν το πιο έξαλλο βράδυ της ζωής τους και σε μερικούς αυτή η νύχτα ίσως είναι κάτι απόλυτα υπερεκτιμημένο και ως εκ τούτου να μην συμβεί ποτέ. Ένα είναι το σίγουρο πάντως, κανείς δεν πάρταρε πιο παθιασμένα από τους πρωταγωνιστές της ταινίας Project X.

Project X (2012) Trailer - HD Movie - Todd Phillips

Το Project X έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα πριν ακριβώς δώδεκα χρόνια. Συγκαταλέγεται σε εκείνες τις ταινίες που έχουν παθιασμένους φαν αλλά και φανατικούς εχθρούς. Είναι παράξενο πως ένα τέτοιου είδους φιλμ προκάλεσε τέτοια αίσθηση παγκοσμίως και καταφέρνει να συζητιέται μέχρι και σήμερα.

Το story της είναι απλό και ίσως χιλιοειπωμένο. Τρεις κολλητοί φίλοι δεν αντέχουν καθόλου την πραγματικότητα του να είσαι μέσα στους λιγότερο δημοφιλείς στο σχολείο. Λίγο πριν την αποφοίτησή τους αποφασίζουν να διοργανώσουν ένα πάρτι στο σπίτι του ενός από τους τρεις, που θα μείνει στην ιστορία και θα τους ανεβάσει level στην δημοτικότητα ανάμεσα στους συνομηλίκους τους. Το πάρτι θα ξεφύγει κατά πολύ από αυτό που είχαν στο μυαλό τους αρχικά, μέχρι το σημείο να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές συνέπειες εκτός από ένα απλό χανγκόβερ.

Project X: Η γενιά που ήξερε να παρτάρει (;)
© Project X / Facebook

Για πολλούς ωμό, κακογυρισμένο, άξεστο και πολλά άλλα επίθετα όμως το Project X επηρέασε μία ολόκληρη γενιά με τον τρόπο του, κυρίως γύρω από το πώς η νεολαία αντιλαμβάνεται την έννοια της διασκέδασης. Δώδεκα χρόνια μετά όλα είναι έτοιμα για το remake της ταινίας με πρωταγωνίστριες αυτή τη φορά γυναίκες. Τι είναι αυτό όμως που έκανε το Project X τόσο επιτυχημένο;

Project X: Η ταινία που επηρέασε μια γενιά

Cast

Όλες οι ταινίες που μένουν ανεξίτηλες στο κοινό, έχουν συνήθως ένα πολύ ταιριαστό cast. Το Project X είναι μέσα σε αυτές, με τους υπεύθυνους να κάνουν προσεκτική επιλογή στους βασικούς ηθοποιούς. Η εύκολη λύση θα ήταν να πάνε σε γνωστά πρόσωπα, όμως η τελική επιλογή περιείχε τρεις απολύτως άγνωστους χαρακτήρες. Η διαλογή τους «τίκαρε» κάποια κουτάκια. Η παραγωγή έψαχνε τρεις –όχι απαραίτητα- νέρντουλες αλλά προσωπικότητες, που η πλοκή τις θέλει «αόρατες». Για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με κόσμο χωρίς εμπειρία από προηγούμενες δουλειές σαν ηθοποιοί, διοργάνωσαν ένα casting μέσω ίντερνετ, με τους υποψήφιους να στέλνουν ένα βίντεο με την πιο ντροπιαστική ιστορία τους, το πιο αξέχαστο πάρτι που πήγαν, πώς θα χόρευαν αν έπρεπε να εντυπωσιάσουν κάποιον και ένα αστείο που έκανε τους φίλους τους να γελάσουν. Μετά από χιλιάδες κασέτες επέλεξαν τον Τζόναθαν Ντάνιελ Μπράουν. Έπειτα με τον παραδοσιακό τρόπο επιλέχθηκαν οι Τόμας Μαν και Όλιβερ Κούπερ. Οι δυο τελευταίοι είχαν ξαναεμφανιστεί σε άλλες παραγωγές αλλά δεν τους γνώριζε κανείς από το ευρύ κοινό.

Project X: Η γενιά που ήξερε να παρτάρει (;)
© Project X / Facebook

Πολλοί πιτσιρικάδες της τότε εποχής ταυτίστηκαν απόλυτα με την επιλογή αυτής της τριάδας. Σε αυτό βοήθησε και ο λόγος πως έμοιαζαν πάρα πολύ με τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Superbad», από την οποία είχαν γίνει γνωστοί ο Τζόνα Χιλ και η Έμμα Στόουν. Το τρίο πλαισιώνει ο Dax, ο οποίος είχε το δικό του κανάλι στο YouTube με το όνομα DaxFlame. Αυτή η κίνηση έγινε για λόγους μάρκετινγκ, καθώς ο συγκεκριμένος είχε στους θαυμαστές του ηλικιακό κοινό, που ήταν πολύ πιθανό να παρακολουθήσει και να αγαπήσει την ταινία.

Project X: Η γενιά που ήξερε να παρτάρει (;)
© Superbad / Facebook

Μουσική

Το Project X είναι μια ταινία, η οποία παρουσιάζει το πιο επικό πάρτι που έγινε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Κανένα ποτέ δεν έμεινε στην ιστορία, χωρίς φυσικά την κατάλληλη μουσική. Σε αυτό το πόστο είχε χρηστεί υπεύθυνος ο Γκέιμπ Χίλφονρντ, ο οποίος έχει υπογράψει τη μουσική σε πολύ μεγάλες παραγωγές όπως τα «Blue Eye Samurai» και «Walking Dead». Στόχος ήταν στο soundtrack να επιλεγούν κομμάτια που όχι μόνο θα δέσουν απόλυτα με το πρότζεκτ αλλά θα τα λατρέψει και το κοινό. «Θέλω τα τραγούδια να θυμίζουν ένα πραγματικό πάρτι και να ακούγονται στην ταινία με τέτοιο τρόπο ώστε να ανεβάζουν τη διάθεση σταδιακά» είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Χίλφορντ.

Μέσα στη λίστα μπορεί να ακούσει κάποιος κλασικά κομμάτια όπως το «Next Episode» από Dr Dre, το «Trouble on my Mind» από Pusha T, καλλιτέχνες όπως τους Nas και Eminem, όμως δύο κομμάτια είναι αυτά που συνδέθηκαν άμεσα με την ταινία. Αυτά ήταν το «Pursuit of Happiness» ρεμίξ από τον Steve Aoki και το «Heads Will Role A – Trak Remix».

Εκτός από τη μουσική είναι και το «δέσιμό» της αρμονικά με τα πλάνα. Ακόμα και εκεί οι υπεύθυνοι πέτυχαν διάνα και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις σκηνές δεν υπάρχουν διάλογοι, δεν γίνονται εξελίξεις που να αφορούν την πλοκή αλλά το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι νέοι που χορεύουν ασταμάτητα.

Παραγωγή

Δεν υπάρχει ένα δυνατό αποτέλεσμα στο σινεμά, χωρίς μια καλή παραγωγή από πίσω. Όλοι οι ηθοποιοί που έλαβαν μέρος στο Project X είχαν τονίσει στις τότε συνεντεύξεις τους, πως το μυστικό για να είναι η ταινία επιτυχημένη, ήταν το να φαίνεται όσο πιο φυσική γίνεται και καθόλου στημένη. Ένα εγχείρημα ομολογουμένως δύσκολο.

Για τον λόγο αυτό προσλήφθηκε μία πολύ ποιοτική ομάδα παραγωγής. Executive Producer ήταν ο Μπιλ Σίλβερ, ο οποίος ήταν και παραγωγός του «Die Hard» και «Matrix». Δίπλα του βρέθηκαν οι Μάρτιν Γιούιν (Blades of Glory) και Τοντ φίλιπς (Hangover, Oldschool).

Project X: Η γενιά που ήξερε να παρτάρει (;)
© Project X / Facebook

Αυτός όμως που έκανε τη διαφορά και επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα ήταν ο Νούρι Νούριζαντ. Εκείνος δεν είχε βρεθεί πίσω από κάποια άλλη χουλιγουντιανή παραγωγή στο παρελθόν, όμως είχε σκηνοθετήσει μία διαφήμιση της Adidas με θεματική ένα πάρτι σε σπίτι. Η διαφήμιση θύμιζε βίντεο κλιπ και άρεσε σε πολλούς εντός της ταινίας, έτσι προσελήφθη χωρίς πολλά λόγια.

Η ταινία έμεινε στην ιστορία και έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία στο box office, καθώς όλοι ξεχώρισαν τις χαοτικές στιγμές από το πάρτι, με τους νεαρούς και νεαρές να μην καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν την ώρα της διασκέδασης.

Σκηνοθεσία

Το τελευταίο συστατικό της επιτυχίας του Project X είναι ο τρόπος που γυρίστηκε. Στο σκηνοθετικό κομμάτι το filming crew έμεινε πιστό στο πλάνο του να φαίνονται όλα φυσικά και σαν ένα κανονικό πάρτι, έτσι διάλεξαν έναν πολύ πρωτοποριακό τρόπο για τα γυρίσματα. Εκτός από τις κάμερες η παραγωγή έδωσε στους κομπάρσους κινητά και μίνι κάμερες, ώστε να τραβάνε καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η μουσική ήταν στο τέρμα, οι ηθοποιοί πάρταραν κανονικά και ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα ή τις μίνι κάμερες τους. Στο τέλος επιλέχθηκαν τα καλύτερα στιγμιότυπα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα γυρίσματα κράτησαν 25 μέρες σερί.

Το τελικό αποτέλεσμα στο Project X δεν επικεντρώνεται στο να δείξει τα τέλεια πλάνα ή να βάλει στο κεντρικό σημείο τους πρωταγωνιστές αλλά να «αιχμαλωτίσει» όλο το κλίμα ενός πάρτι. Μπορεί να πει κάποιος ότι η ταινία θυμίζει ντοκιμαντέρ ή ένα είδους mocumentary, το οποίο τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση είναι της μόδας (What We Do in the Shadows).

Οι αντιγραφές του Project X ανά τον κόσμο

Η νεολαία της εποχής αγάπησε την ταινία, πολλές φορές μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό. Ως γνωστόν τίποτα σε υπερβολικό, δεν καταλήγει σε καλό. Πολλοί νέοι για αρκετά χρόνια νόμιζαν πως όλα τα πάρτι σε σπίτι είναι κάπως έτσι. Υπήρξαν όμως και πολλοί, οι οποίοι έβαλαν την ταινία στο στόχαστρο και την έκριναν σκληρά κυρίως για το μήνυμα, που δίνει, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς καμία συνέπεια. Πολλοί κριτικοί επίσης κατακεραύνωσαν το φιλμ. Σε αυτό μέτρησαν πολύ και όλα τα περιστατικά με ανθρώπους, που προσπάθησαν να αντιγράψουν το επικό πάρτι του Project X.

Αν και τα στελέχη της ταινίας το διέψευσαν παραπάνω από μία φορές, λέγεται ότι το Project X είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία. Ο 16χρονος Αστραλός Κόρι Γουόρθινγκτον διοργάνωσε ένα πάρτι στο σπίτι του το 2009 και το προμόταρε μέσω του Myspace. Τελικά στον χώρο βρέθηκαν 500 άτομα με τους παρευρισκόμενους να προκαλούν πολλές υλικές ζημιές και τους γείτονες να καλούν την αστυνομία. Το πράγμα ξέφυγε τόσο πολύ, που οι Αρχές προσέγγισαν το σημείο με σκυλιά και ελικόπτερα. Το πάρτι έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις της Αυστραλίας και ο Γουόρθινγτον βρέθηκε μέχρι και στα κανάλια ως καλεσμένος των δελτίων ειδήσεων φορώντας τα ρέιβ γυαλιά του. 

Corey Worthington - The infamous interview | A Current Affair Australia 2018

Αρκετοί «αντιγραφείς» εκμεταλλεύτηκαν το hype της ταινίας και με τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησαν να αναπαραστήσουν τη θρυλική βραδιά της ταινίας. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα ξέφυγαν επικίνδυνα. Στις 14 Μαρτίου 2012 σε ένα σπίτι του Χιούστον Τέξας μαζεύτηκαν 1.000 άτομα. Μετά από πολλές καταγγελίες η αστυνομία έσπευσε στο σημείο και «διέλυσε» το πάρτι, όμως ξαφνικά τα πνεύματα οξύνθηκαν και πολλοί από το πλήθος πυροβόλησαν. ‘Ενας 18χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά. «Καμπανάκι» γι΄αυτό το περιστατικό είχε αποτελέσει ένα πάρτι με 2.000 καλεσμένους 4 μέρες πριν στην ίδια περιοχή. Δεκατρείς έφηβοι μπήκαν σε μία έπαυλη, διοργάνωσαν ένα πάρτι και πρακτικά την κατέστρεψαν με ζημιές πολλών χιλιάδων δολαρίων. Οι έφηβοι θέλησαν να το επαναλάβουν όμως τους πρόλαβαν οι αρχές και συνελήφθησαν.

Στο Κάλγκαρι του Καναδά ένας μαθητής λυκείου με το όνομα Κρις τουίταρε πως κάνει ένα πάρτι παρόμοιο με το Poject X και χρησιμοποίησε το hashtag #projectchris. Το ποστ έγινε viral σε τρεις ηπείρους και ανάγκασε τις Αρχές να επέμβουν και να απαγορεύσουν το πάρτι. Ο Chris κατάφερε πάντως να βγει στα κανάλια και αυτός.

Τα περιστατικά όμως δεν σταματάνε εδώ. Η Ντέστινι Μακάμπιν διοργάνωσε μία μάζωξη στα πρότυπα της ταινίας και είδε στο σπίτι της να καταφτάνουν 200 άτομα. Σαν αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν μέλη από αντίπαλες συμμορίες της περιοχής, να γίνει συμπλοκή και να τραυματιστεί σοβαρά ένας ανήλικος.

Το πάρτι που έφτασε πιο κοντά από όλα στο χάος της ταινίας ήταν αυτό που έλαβε χώρα σε μία ερημιά του Μίσιγκαν. Οι διοργανωτές το ονόμασαν Project P και χρέωναν μάλιστα τους παρευρισκόμενους με 3 δολάρια το αυτοκίνητο. Στο σημείο εκείνο το βράδυ βρέθηκαν 2000 άτομα. Το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης δράσης «πήρε» φωτιά, καθώς ένας 16χρονος ήταν λιπόθυμος από υπερβολική δόση, ένα ακόμα άτομο έσπασε τον λαιμό του και υπήρξαν καταγγελίες ότι μια κοπέλα βιάστηκε. Τα ασθενοφόρα και τα περιπολικά όμως δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν, διότι τα αυτοκίνητα ήταν εκατοντάδες και δημιούργησαν κομφούζιο. Οι τρεις διοργανωτές συνελήφθησαν αλλά όπως και στην ταινία, δεν τιμωρήθηκαν σκληρά. Ένας εξ αυτών μίλησε στα δελτία ειδήσεων δείχνοντας από την άλλη πως τα Μέσα Ενημέρωσης κατακρίνουν τέτοιες συμπεριφορές αλλά ταυτόχρονα στο βωμό της τηλεθέασης κάνουν σελέμπριτι αυτά τα άτομα.

Project X: Το ριμέικ της ταινίας 

Παρά τα παραπάνω περιστατικά το Project X είναι μία από τις πιο iconic κωμικές ταινίες. Με μπάτζετ 12 εκατομμύρια δολάρια κατάφερε να αποφέρει κέρδη 100 εκατομμυρίων δείχνοντας έτσι τη φρενίτιδα, που προκάλεσε εκείνη την περίοδο και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2012.

Δώδεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του υπάρχουν πολλές φήμες πως είναι ήδη στα σκαριά το ριμέικ της ταινίας. Ο ρεπόρτερ Τζεφ Σνάιντερ μέσω ανάρτησης προέβη σε αυτή την αποκάλυψη λέγοντας ότι η Warner Bros ετοιμάζει το «Project XX». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι το πρωταγωνιστικό cast δεν θα αφορά αγόρια όπως στην πρώτη ταινία αλλά κορίτσια. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να υπάρξει και κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Μέχρι τότε όμως και εκτός από την ταινία μπορεί να παρακολουθήσετε μέσω Youtube την επανένωση της τριάδας, το οποίο ελπίζουμε να είναι ένα κόλπο μάρκετινγκ.

PROJECT XX

Είδα για πρώτη φορά την ταινία τον Αύγουστο του 2012 μαζί με τους φίλους μου από το σχολείο και θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθώ σε ένα τέτοιο πάρτι.

Η συμβουλή όμως που μπορώ να δώσω είναι να παρτάρετε υπεύθυνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ