Κινηματογραφος

Οι 10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2024

Sequels, prequels, ακριβά franchises, υπερπαραγωγές δράσης και ταινίες που αναμένονται κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από την ταινία «Priscilla» της Σοφία Κόπολα
Σκηνή από την ταινία «Priscilla» της Σοφία Κόπολα

Οι δέκα ταινίες του 2024 που περιμένουμε περισσότερο τη νέα χρονιά.

Το 2023 τελικά αποδείχθηκε η χρονιά που η «Barbie» και ο «Οπενχάιμερ», έσωσαν το σινεμά και που ο mainstream κινηματογράφος αποενοχοποιήθηκε, υπό το βλέμμα και των μεγάλων streaming υπηρεσιών, οι οποίες μπήκαν μεν στις ζωές μας με φόρα τα τελευταία χρόνια, πλην όμως για το 2023 τουλάχιστον, δεν μας συγκλόνισαν κιόλας.

Sequels, prequels, ακριβά franchises, υπερπαραγωγές δράσης και ταινίες που αναμένονται κυριολεκτικά εδώ και δεκαετίες, συνθέτουν τον χάρτη των πιο αναμενόμενων φιλμ για τη χρονιά που ξεκίνησε.

Οι 10 πολυαναμενόμενες ταινίες του 2024

Η παρακάτω λίστα δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα όσα ξέρουμε ως τώρα σε σχέση με ημερομηνίες κυκλοφορίας και με γνώμονα όλες τις ταινίες που περιμένουμε από την εγχώρια κινηματογραφική διανομή για το 2024. Αυτές είναι οι ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς, μέσα στη χρονιά που ήρθε.

Poor Things, Γιώργος Λάνθιμος, 2023
Πρωτοχρονιά, πρωτομηνιά, πρώτη αρχή του χρόνου, πρώτη ταινία που θα δούμε το 2024 και γενικώς όλες οι πρωτιές, εντελώς και απολύτως, για τη νέα ταινία, «Poor Things», του πολυβραβευμένου Γιώργου Λάνθιμου. Αν υπήρχε μόνο μία ταινία που θέλουμε να δούμε φέτος είναι αυτή εδώ, η ανορθόδοξη ιστορία της Μπέλα Μπάξτερ (η Έμμα Στόουν στον ρόλο της καριέρας της), η οποία όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια ωδή στην γυναικεία χειραφέτηση και μια σύγχρονη προσέγγιση στον φεμινισμό. Η ταινία έχει ήδη κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας και τρέχει προς ολοταχώς για τις Χρυσές Σφαίρες, ενώ αναμένεται φυσικά να πρωταγωνιστήσει και στα Βραβεία της Ακαδημίας. Οι χούλιγκαν του Λάνθιμου βέβαια, τα είχαν προβλέψει όλα αυτά από τον Κυνόδοντα.

POOR THINGS - New Trailer

Joker: Folie à Deux, Τοντ Φίλιπς, 2023
Η συνέχεια της τεράστιας επιτυχίας της ταινίας του 2019, είναι σαφώς μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες του 2024. Όπως θα θυμάστε το «Joker» ήταν η ταινία που στην προ-covid εποχή, έκανε ακόμα και κόσμο που είχε να πάει 15 χρόνια στο σινεμά, να μπει σε σκοτεινή αίθουσα και να απολαύσει μια από τις καλύτερες ταινίες εκείνης της χρονιάς και σίγουρα την πιο πολυσυζητημένη. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ταινία του Τοντ Φίλιπς, η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο του 2024 και στην οποία μαζί με τον Χοακίν Φίνιξ πρωταγωνιστεί η Lady Gaga ως Harley Quinn.

Priscilla, Σοφία Κόπολα, 2023
Πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη είναι και η νέα ταινία της Σοφία Κόπολα, την οποία λίγοι τυχεροί ήδη έχουν παρακολουθήσει σε προβολή που πραγματοποιήθηκε στο αγαπημένο μας και προσφάτως κλειστό Ιντεάλ, στα πλαίσια των Νυχτών Πρεμιέρας, τον περασμένο Οκτώβριο. Η ταινία «Priscilla» βγαίνει στις αίθουσες από τη Spentzos Films στις 8 Φεβρουαρίου και είναι η ιστορία της νεαρότατης Πρισίλα Πρίσλεϊ και της γνωριμίας της με τον Έλβις, από την πλευρά της ιδίας, καθώς βασίζεται στα απομνημονεύματά της. Όσες και όσοι περιμένετε ένα love letter προς τον Βασιλιά του Ροκ εν Ρολ, τον οποίο ενσαρκώνει επαρκώς ο ανερχόμενος Τζέικομπ Ελόρντι, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Προετοιμαστείτε καλύτερα για κάτι που δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε συχνά στη μεγάλη οθόνη, ωστόσο φαίνεται να πηγαίνει πακέτο με την εποχή μας, την αποκαθήλωση των διαχρονικών ειδώλων μας.

Priscilla | Official Trailer HD | A24

Dune: Part 2, Ντενί Βιλνέβ, 2024
Τον Φεβρουάριο επίσης όπως όλα δείχνουν, θα βγει στις αίθουσες ένα από τα πιο αναμενόμενα sequels του 2024, τα οποία είναι πολλά, πάρα πολλά, πιστέψτε το. Το επικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ σε σκηνοθεσία Ντενί Βιλνέβ με τους χιλιάδες φαν επιστρέφει, με πρωταγωνιστές τους uber-hot Τιμοτέ Σαλαμέ και Ζεντάγια, αλλά και μεγάλα ονόματα τα οποία εντάσσονται σε ένα ήδη εντυπωσιακό καστ. Φλόρενς Πιου, Λεά Σεϊντού, Όστιν Μπάτλερ και Κρίστοφερ Γουόκεν πλαισιώνουν τον Πολ Ατρείδης ο οποίος φιλοδοξεί να φέρει την ειρήνη στον πλανήτη Αράκις.

Dune: Part Two | Official Trailer 3

Ferrari, Μάικλ Μαν, 2023
Ο Μάικλ Μαν επιστρέφει μετά το μετριότατο «Blackhat» για να μας παρουσιάσει ένα πολύ εστιασμένο κομμάτι της ζωής του ανικανοποίητου Ένζο Φερράρι (Άνταμ Ντράιβερ), του πρώην οδηγού αγώνων αυτοκινήτου, ο οποίος το 1957 ως επικεφαλής της γνωστής μάρκας πολυτελών αυτοκινήτων, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο Ένζο τα παίζει όλα για όλα και προσπαθεί να σώσει την εταιρία και τον γάμο του, καθώς και τα δύο βρίσκονται σε κρίση. Την παράσταση από τον Άνταμ Ντράιβερ κλέβει η Πενέλοπε Κρουζ ως σύζυγός του, Λάουρα Φερράρι. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας και αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες τον Ιανουάριο του 2024.

Ferrari | Official Trailer | Starring Adam Driver and Penélope Cruz

Άγνωστοι Μεταξύ μας (All of Us Strangers), Άντριου Χέιγκ, 2023
Ίσως η πιο συγκινητική και ανθρώπινη ταινία της χρονιάς που έρχεται, η οποία είναι γεμάτη σούπερ ήρωες και sequels. Ένα αναπάντεχο love story με μεταφυσικές προεκτάσεις και σοβαρό σχόλιο επάνω στην ψυχολογική ανθεκτικότητα, η οποία θέλετε δεν θέλετε θα σας δεσμεύσει αισθητηριακά και ένα αριστουργηματικό δείγμα του σύγχρονου βρετανικού σινεμά. Οι υπέροχοι Άντριου Σκοτ και Πολ Μέσκαλ είναι κάτι περισσότερο από ό,τι περιμέναμε και ίσως από ό,τι αξίζουμε και όσοι κλάψατε με μαύρο δάκρυ βγαίνοντας από την αίθουσα το 2017, όταν είδατε το «Call Me by Your Name», πάρτε μαζί σας χαρτομάντιλα οπωσδήποτε. Η ταινία αναμένεται στις αίθουσες αυτόν τον Φεβρουάριο.

All of Us Strangers | Official Trailer | Searchlight Pictures

Furiosa: A Mad Max Saga, Τζορτζ Μίλερ, 2024
Πρόκειται για το prequel της κλασικής πλέον ταινίας δράσης του 2015, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», της ταινίας στην οποία η Σαρλίζ Θερόν μας σύστησε τη Furiosa και οι οποίες φυσικά ανήκουν στο θρυλικό saga του Mad Max, όλα δια χειρός Τζορτζ Μίλερ βεβαίως βεβαίως. Η Άνια Τέιλορ-Τζόι θα μας ενσαρκώσει τη νεαρή Furiosa, σε μια ιστορία που το κοινό αναμένει εδώ και αρκετό καιρό και μπορεί να απολαύσει τον Μάιο του 2024, στις αίθουσες. Προετοιμαστείτε για πολλά όπλα, αληθινές εκρήξεις και φοβερά action stunts, όπως ταιριάζει σε μια επική ταινία δράσης, αλλά και για τη σκοτεινιά, τη ζοφερότητα και τη μελαγχολία ενός δυστοπικού μετα-αποκαλυπτικού τοπίου.

FURIOSA : A MAD MAX SAGA | OFFICIAL TRAILER #1

Deadpool 3, Σον Λέβι, 2024
Πώς και πώς περιμένουν οι φανς σε όλο τον κόσμο την τρίτη συνέχεια του εξαιρετικά επιτυχημένου action hero franchise. Πρώτον, διότι συμπεριλαμβάνει το βαρύ χαρτί του ταλαιπωρημένου Γούλβεριν, ενός χαρακτήρα που θα υποδυθεί και πάλι ο Χιου Τζάκμαν, ο οποίος μετά το «Logan» του 2017, είχε δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει να ξαναφέρει αυτό τον χαρακτήρα στην οθόνη. Δεύτερον και σημαντικότερο, διότι η ταινία θα αποτελέσει το καλύτερο τεστ στην αναμενόμενη ενσωμάτωση του χαρακτήρα του Γουέιντ Γουίλσον (Ράιαν Ρέινολντς) στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί πολύ, μεταξύ των φίλων αυτού του είδους των ταινιών. Η συνέχεια επί της μεγάλης οθόνης τον Ιούλιο του 2024.

Mufasa: The Lion King, Μπάρι Τζένκινς, 2024
Ίσως η πιο αναμενόμενη ταινία κινουμένων σχεδίων για τη χρονιά που έρχεται, το «Mufasa» αφού είναι το prequel μιας από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία της Disney. Ο Μπάρι Τζένκινς του «Moonlight» ξαφνιάζει ως επιλογή σκηνοθέτη, κάτι το οποίο απλά ανεβάζει τον πήχη της περιέργειας και της ανυπομονησίας για την κυκλοφορία της, τον Δεκέμβριο του 2024.Η ιστορία μας πάει πίσω στον χρόνο, πολύ πριν τον ερχομό του Σίμπα καθώς παρακολουθούμε τον πατέρα του Μουφάσα, την παιδική του ηλικία, τη σχέση του με τον αδερφό του Σκαρ και τον αγώνα του να εδραιωθεί ως αρχηγός.

Beetlejuice 2, Τιμ Μπάρτον, 2024
Η πριγκίπισσα των 90s Γουινόνα Ράιντερ επιστρέφει μαζί με τον Τιμ Μπάρτον για τη συνέχεια της θρυλικής κωμωδίας τρόμου «Ο Σκαθαροζούμης», του 1988. Και Γουίλεμ Νταφόε και Μόνικα Μπελούτσι και Μάικλ Κίτον φυσικά και Τζένα Ορτέγκα για τους νεότερους, διαθέτει το καστ, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες της δεύτερης πιο αναμενόμενης ταινίας (ίσως) της χρονιάς και σίγουρα αυτής της λίστας. Η πρόσφατη απεργία των σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ, έθεσε αρχικά σε κίνδυνο την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας, η οποία τελικά θα παραμείνει μέσα στο 2024 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο.

H λίστα έλαβε υπ’ όψιν τις ταινίες οι οποίες είναι προγραμματισμένες να κάνουν πρεμιέρα σε ελληνική κινηματογραφική αίθουσα μέσα στο 2024, ασχέτως αν έχουν ήδη προβληθεί σε εγχώριο φεστιβάλ ή σε avant-première.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ