- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ο απολογισμός της διοργάνωσης
Στα προ πανδημίας επίπεδα η επισκεψιμότητα με 86.000 θεατές
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Στα προ πανδημίας επίπεδα έφθασε η επισκεψιμότητα με 86.000 θεατές
Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με 86.000 θεατές και επισκέπτες άγγιξε τα επίπεδα επισκεψιμότητας που σημείωσε το 2019, την περίοδο δηλαδή πριν την πανδημία.
Από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου, το 64ο Φεστιβάλ φιλοξένησε πρεμιέρες, συζητήσεις και masterclasses, ενώ υποδέχτηκε σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά και της διανόησης, όπως η Μόνικα Μπελούτσι, ο Αλεξάντερ Πέιν, ο Τζέρεμι Ποντέσουα, ο Μαρκ Μαζάουερ, ο Νίκος Περάκης και ο Φόλκερ Σλέντορφ, ενώ είχε τη χαρά να έχει ως ambassador της Αγοράς, την Χάρις Αλεξίου.
Ταινίες, προβολές, συναντήσεις και masterclasses προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες
Συνολικά προβλήθηκαν 270 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Σε φυσικούς χώρους πραγματοποιήθηκαν 291 προβολές, ενώ στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 77 ταινίες, τις οποίες παρακολούθησαν 7.700 θεατές.
Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 570 συναντήσεις ανάμεσα σε 639 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο οι διεργασίες αυτές να μετουσιωθούν σε νέα πρότζεκτ, σενάρια και ταινίες.
Τα πέντε - ανοιχτά στο κοινό - masterclasses που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Storytelling, προσέλκυσαν κόσμο που γέμισε τις αίθουσες, ενώ τα παρακολούθησε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός φοιτητών και ατόμων νεαρής ηλικίας.
Συζητήθηκαν ακόμα θέματα όπως η εξέλιξη, οι προκλήσεις και το μέλλον της αναπαράστασης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε επίσης ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Περάκη από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Παράλληλα, η Αγορά του 64ου ΦΚΘ διοργάνωσε δέκα Agora Talks που απευθύνθηκαν στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.
Επόμενο ραντεβού τον Μάρτιο με το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Στις δύο μεγάλες εκθέσεις του Φεστιβάλ «Φ ΝΤΑΣΜ ΤΑ» και «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή», περιηγήθηκαν περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες, ενώ η έκθεση για τον Τάκη Κανελλόπουλο θα συνεχιστεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, στο Δυτικό Φυλάκιο Εισόδου της Πύλης 1 του Λιμανιού.
Στο πλαίσιο του τμήματος Immersive, 1.000 επισκέπτες βίωσαν τη διαδραστική εγκατάσταση επαυξημένης πραγματικότητας RED|WHITE της Medea Electronique, ενώ πραγματοποιήθηκαν 780 προβολές των ταινιών εικονικής πραγματικότητας που διαγωνίζονταν για τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive.
Το επόμενο φεστιβαλικό ραντεβού ορίστηκε για το διάστημα από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024, με το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Oι πρωταγωνιστές Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον αποτελούν ένα απολαυστικό δίδυμο
Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου 2025.
Θρίλερ που καθηλώνει με τον δυναμισμό του και συγκινεί με την αδυσώπητα σκληρή αλήθεια του.
Όταν ο Κρίστοφερ Νόλαν μεταφέρει στο σινεμά το πιο επιδραστικό κείμενο της δυτικής λογοτεχνίας
Από πού εμπνεύστηκαν οι αδερφοί Ντάφερ για να δημιουργήσουν την επιτυχημένη σειρά
Ο διάσημος σκηνοθέτης ανοίγει τον δρόμο για νέο κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν του Kill Bill
Η 90χρονη σταρ της υποκριτικής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καριέρα και την καθημερινότητά της
«Μου αρέσει να δουλεύω με ηθοποιούς, δεν θέλω να τους αντικαταστήσω», ανέφερε ο σκηνοθέτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.