Κινηματογραφος

«Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία»: Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ σε δύο δωρεάν προβολές στο ΕΜΣΤ

Η ζωή και το έργο της διάσημης φωτογράφου, Ναν Γκόλντιν, μέσα από τη ματιά της Λόρα Πόιτρας

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία»: Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ σε δύο δωρεάν προβολές στο ΕΜΣΤ
Nan Goldin, «All by Myself [Ολομόναχη]», 1995-1996, Συλλογή ΕΜΣΤ

Πρεμιέρα της πολυβραβευμένης ταινίας για τη Nan Goldin, «Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία», στο ΕΜΣΤ, στις 15 Νοεμβρίου, με δωρεάν προβολές

Το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας, «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία», για τη ζωή και το έργο της διάσημης φωτογράφου, Ναν Γκόλντιν, παρουσιάζεται από τη StraDa, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε δύο αποκλειστικές δωρεάν προβολές στις 15 Νοεμβρίου. Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο New York Film Festival το 2022, επικεντρώνεται στη δικαστική μάχη την Γκόλντιν με την οικογένεια Σάκλερ, που εισήγαγε μέσω της εταιρίας της, Purdue Pharma, το οπιούχο φάρμακο OxyContin στην αμερικανική αγορά, οδηγώντας τη χώρα στην «κρίση των οπιοειδών», θύμα της οποίας υπήρξε και η ίδια η Γκόλντιν.

«All The Beauty and the Bloodshed» της Laura Poitras – Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τη Nan Goldin στο ΕΜΣΤ με δωρέαν προβολές

Η Πόιτρας, γνωστή για τα ριψοκίνδυνα ντοκιμαντέρ της, «Citizenfour» (2014), στο οποίο συνομιλεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις αποκαλύψεις του στο αμερικανικό κοινό για τη δραστηριότητα της NSA και τη φυγή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και «Risk» (2016), όπου συνομιλεί με τον επίσης εξόριστο δημιουργό του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, επιχειρεί εδώ να θίξει ένα ακόμα «καυτό» ζήτημα, που έχει στοιχήσει τις ζωές χιλιάδων Αμερικανών. Ενώ, λοιπόν, όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν καταδικάσει την κρίση και έχουν δεσμευτεί σε προεκλογικούς τους λόγους να την πατάξουν, μέχρι οι ίδιοι οι πολίτες να στραφούν ενάντια στον κολοσσό Purdue Pharma, η υπερ-συνταγογράφηση του OxyContin συνέχισε να προκαλεί εξάρτηση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η πρωταγωνίστρια, Ναν Γκόλτιν, σε ηλικία 70 ετών σήμερα, έχει μία μεγάλη καριέρα πίσω της, φωτογραφίζοντας «queer» και άλλες αμερικανικές υποκουλτούρες, με προβλήματα εθισμού, αλλά και την «κρίση του HIV/AIDS» κατά τη δεκαετία του 1980. Το 2017 μίλησε ανοιχτά για το δικό της εθισμό στα οπιούχα που την οδήγησε στο κατώφλι του θανάτου, όταν κόντεψε να πεθάνει από «overdose». Από εκείνο το σημείο και ύστερα, η Γκόλντιν επικεντρώθηκε στον ακτιβισμό και ξεκίνησε την καμπάνια P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now), που έστρεψε τις δυνάμεις της ενάντια στην τυραννία των Σάκλερ. Μέσα από διαμαρτυρίες και μία παράλληλη δικαστική μάχη, η Purdue Pharma αναγκάστηκε να περιορίσει την παραγωγή και την προώθηση του OxyContin και τελικά κήρυξε πτώχευση.

Το ντοκιμαντέρ κέρδισε μέχρι και υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ διέπρεψε σε φεστιβάλ ταινιών ανά τον κόσμο. Η Γκόλντιν απέδειξε κάτι το οποίο οι θαυμαστές της ήδη γνώριζαν, πως μετά από δουλειές όπως το «Ballad of Sexual Dependency» (1985), έχει ακόμα πράγματα να δώσει στο κοινό, σε μία ηλικία που οι περισσότεροι θα αρκούνταν σε μία ήρεμη ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δείχνει επίσης, για άλλη μία φορά, κάτι το οποίο η Γκόλτιν, όπως και η Πόιτρας, πιστεύουν ακράδαντα: Πως η τέχνη είναι ικανή σε κάποιες περιπτώσεις να αλλάξει τον κόσμο.

ΟΛΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ Official Teaser Gr Subs

Πληροφορίες

  • Η ταινία θα προβληθεί στην αίθουσα προβολών του ημιώροφου, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 19:00 και στις 21:00
  • Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο Μουσείο μισή ώρα πριν από κάθε προβολή.
  • Η ταινία θα προβληθεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.
  • Η διάρκεια της ταινίας είναι 120′.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ