Κινηματογραφος

Smoke Sauna Sisterhood: Ένα δυνατό ντοκιμαντέρ που δεν θα χάσουμε στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Άννα Χιντς μας μεταφέρει στις σάουνες καπνού της κοινότητας Võro της Εσθονίας

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Smoke Sauna Sisterhood» στις Νύχτες Πρεμιέρας

Smoke Sauna Sisterhood: Η ταινία της Άννα Χιντς έρχεται στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Άλλη μια ταινία που περιμένουμε να ανακοινωθεί αυτή την Τετάρτη στην συνέντευξη Τύπου των Νυχτών Πρεμιέρας και να δούμε φυσικά στις αίθουσες είναι το ντοκιμαντέρ «Smoke Sauna Sisterhood» της Άννα Χιντς.

SMOKE SAUNA SISTERHOOD Trailer | RIGA IFF 2023

Η Άννα Χιντς είναι μια Εσθονή σκηνοθέτρια με παρελθόν στη σύγχρονη τέχνη και την πειραματική παραδοσιακή μουσική. Αυτό είναι το πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, το οποίο μας μεταφέρει στις σάουνες καπνού της κοινότητας Võro της Εσθονίας, οι οποίες αποτελούν μέρος της λίστας της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Το «Smoke Sauna Sisterhood» στις Νύχτες Πρεμιέρας

«Smoke Sauna Sisterhood» της Άννα Χιντς

Μέσα στην καρδιά ενός μαγευτικού εσθονικού δάσους και μέσα στους καπνούς και το προστατευτικό σκοτάδι μιας παραδοσιακής σάουνας, μια ανώνυμη γυναικεία αδελφότητα συγκεντρώνεται τακτικά. Εκεί οι γυναίκες παραδίνονται σε συζητήσεις οι οποίες ξεκινούν σχετικά αθώα για έρωτες και προσωπικές αναζητήσεις, ωστόσο φτάνουν σε απρόσμενες εξομολογήσεις και σκληρές προσωπικές αποκαλύψεις. Σε αυτόν τον χώρο συνάντησης, οι γυναίκες συγκεντρώνονται γυμνές για να καθαρίσουν όχι απλώς το σώμα τους αλλά και τις ψυχές τους.

Το «Smoke Sauna Sisterhood» στις Νύχτες Πρεμιέρας

Οι εποχές έξω από τον ασφαλή χώρο της σάουνας καπνού εναλλάσσονται διαδοχικά και τα τοπικά έθιμα και τα εθνογραφικά στοιχεία αναδύονται μέσα από τις γραφικές διηγήσεις. Τα κορμιά και οι ψυχές αυτών των γυναικών γίνονται κοινωνοί μιας συλλογικής εμπειρίας, όπου οι ίδιες μοιράζονται τα πιο βαθιά τους μυστικά, ξεπλένοντας την ντροπή που έχει παγιδευτεί στο σώμα τους και ανακτώντας τη δύναμή τους, αφήνοντας τον θεατή σχεδόν με την αίσθηση της παρακολούθησης μιας θρησκευτικής λειτουργίας.

Το «Smoke Sauna Sisterhood» στις Νύχτες Πρεμιέρας

Οι γυναίκες βουτούν στο παγωμένο νερό και αφήνονται στην αγκαλιά της φύσης, σαν μια σύγχρονης σύλληψης κάθαρση και επιστροφή σε κάτι αρχέγονα και πλήρως μητριαρχικά παραδοσιακό. Βραβείο Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Σάντανς και επίσημη εθνική υποβολή για τα προσεχή Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023.
Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ της διοργάνωσης την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες aiff.gr

Info
SMOKE SAUNA SISTERHOOD | SAVVUSANNA SÕSARAD | Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ
ΕΣΘΟΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ESTONIA, FRANCE, ICELAND, 2023, ΕΓΧΡΩΜΟ / COLOR, DCP, 89’, ΕΣΘΟΝΙΚΑ, ΣΕΤΟ, ΒΟΡΟ / ESTONIAN, SETO, VÕRO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR
Anna Hints
ΣΕΝΑΡΙΟ / SCREENWRITER
Anna Hints
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / DoP
Ants Tammik
ΜΟΥΣΙΚΗ / MUSIC
Edvard Egilsson, EETER
ΜΟΝΤΑΖ / EDITORS
Qutaiba Barhamji, Anna Hints, Hendrik Mägar, Martin Männik, Tushar Prakash

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ