- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άμστερνταμ: συνωστισμός σταρ στην ταινία του David O. Russell
Η τελευταία ταινία του Νεοϋρκέζου σκηνοθέτη είναι πολυπρόσωπη και λαβυρινθώδης
Amsterdam: Η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη David O. Russell με τους Christian Bale, Margot Robbie, Robert De Niro, Rami Malek, Chris Rock, Zoe Saldana, Taylor Swift
Αυτή η παραγεμισμένη ταινία, στην οποία παίζουν μια ντουζίνα σταρ –ο Christian Bale, η Margot Robbie, ο John David Washington, ο Robert De Niro, η Anya Taylor-Joy, ο Rami Malek, ο Chris Rock, ο Michael Shannon, η Zoe Saldana, η Taylor Swift, o Mike Mayers και ο Alessandro Nivola– είναι μια αποτυχία. Πώς μπορείς να συγκεντρώσεις τόσο μεγάλα ονόματα και να κάνεις τόσο λάθος; Αν ο David O. Russell, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Άμστερνταμ», τους έβαζε όλους αυτούς σε ένα δωμάτιο να μιλάνε επί δύο ώρες το πράγμα θα είχε κάποιο ενδιαφέρον.
Ο David O. Russell έχει στο ενεργητικό του συμπαθητικές ταινίες όπως το «Joy», το «American Hustle» και το «Silver Linings Playbook», αλλά εδώ κανένας χαρακτήρας δεν μοιάζει αληθινός άνθρωπος. Η υπόθεση είναι πολύ μπερδεμένη αλλά έχει πάνω κάτω ως εξής: ο Bale και ο Washington υποδύονται δυο φίλους –ο ένας είναι γιατρός, ο άλλος δικηγόρος– που είναι ύποπτοι για έναν φόνο που δεν διέπραξαν· και ενώ προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια πέφτουν πάνω σε ένα ακόμη πιο απαίσιο μπέρδεμα. Το σενάριο του Russell, που ταλαντεύεται ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, μεταπηδά στον χρόνο και στον χώρο, από το 1933 στη Νέα Υόρκη στο 1918 στο Άμστερνταμ και πάλι πίσω: χρησιμοποιώντας αυτό το χρονικό πλαίσιο –και τις φασιστικές ιδεολογίες που αναδείχθηκαν τότε– κάνει, κάπως ασυνάρτητα, μια δήλωση σχετικά με την ακροδεξιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Στα θετικά σημεία της ταινίας είναι η εμπνευσμένη φωτογραφία του Emmanuel Lubezki και τα κοστούμια των J.R. Hawbaker και Albert Wolsky που δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα του μεσοπολέμου –η Taylor-Joy είναι ντυμένη σε έντονες αποχρώσεις του κόκκινου. Ωραίο και το ντουέτο του Nivola και του Βέλγου ηθοποιού Matthias Schoenaerts στους ρόλους δύο αταίριαστων αστυνομικών που δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον. Ο Shannon και ο Mike Myers ως ένα ακόμα ντουέτο, κατασκόπων αυτή τη φορά, βγάζουν επίσης γέλιο. Όμως, παρά τις σποραδικές στιγμές απόλαυσης, το «Άμστερνταμ» είναι τελικά τόσο δαιδαλώδες και σοβαροφανές ως προς το μήνυμά του, ώστε δύσκολα αντέχει κανείς τις δύο και πλέον ώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Μέσα από το πορτραίτο του Λευτέρη Ηλιάκη, ξυπνούν τα φαντάσματα αυτού του εμφυλίου πολέμου
Μια συζήτηση για τους πρόσφυγες και το πώς το σινεμά μπορεί να σε κάνει να δεις αλλιώς τον «ξένο»
Συνεργάστηκε με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα σε 13 ταινίες
Πρεμιέρα στις 28 Αυγούστου στους κινηματογράφους
Θυμίζει το ιδεολογικά δυνατό και χιουμοριστικά λυτρωτικό σινεμά των Μονιτσέλι και Φερέρι
Παρότι η γραφή του Μπραντ Άντερσεν διαθέτει τη συνέπεια και την ειλικρίνεια που απαιτεί η διαχείριση ενός τόσο λεπτού ζητήματος, οριακά αποφεύγει τη μετατροπή του σε μελό
Μια γυναίκα πειραματίζεται συνεχώς –όχι απαραίτητα από δική της βούληση– και πασχίζει να βρει νόημα στη σκληρή ζωή της
Η βιογραφία για τον Μάικλ Τζάκσον εστιάζει κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής του και ρίχνει τίτλους τέλους στο 1988
Η ζωή του μοιάζει με σενάριο. Έχτισε μια πορεία χωρίς shortcuts, γεμάτη δουλειά και ρίσκο. Σήμερα, με ρόλους που «δαγκώνουν», δηλώνει παρών.
Ο Άγγλος ηθοποιός «δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή» στην ΑΙ
Παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας
Η ίδια το έχει χαρακτηρίσει «πρότζεκτ ζωής»
Στο Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει μέχρι στιγμής βαθμολογία περίπου 31%
Η σκηνή συνδεόταν με την επιστροφή του χαρακτήρα της Έμιλι Τσάρλτον
Η Βίλμα Μενίκη είναι σκηνοθέτρια με μακρύ αγώνα πίσω της στο φεμινιστικό κίνημα. Το νέο της ντοκιμαντέρ είναι μια ακόμα προσπάθειά της ώστε να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής για τις γυναίκες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.