Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Η μεγάλη ρήξη (La Fracture)

Η Κορσινί και τα ερωτικά βάσανα

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 851
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριτική ταινίας: Η μεγάλη ρήξη (La Fracture)

Κριτική για την ταινία «Η μεγάλη ρήξη (La Fracture)», σε σκηνοθεσία Κατρίν Κορσινί, με πρωταγωνιστές τους Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μαρίνα Φόις, Πίο Μαρμάι

Η Ραφ και η Ζιλί βρίσκονται ένα βήμα πριν από ένα επώδυνο χωρισμό αλλά ένα απρόσμενο γεγονός - που θα συμβεί μια μέρα που τα Κίτρινα Γιλέκα αναστατώνουν το Παρίσι- δοκιμάζει τις αντοχές της δεκαετούς σχέσης τους.

Η αισθηματική δραμεντί της Κορσινί έχει το προτέρημα να μην θεωρεί το queer στοιχείο της ιστορίας τόσο ξεχωριστό ώστε να χτιστεί ολοκληρωτικά πάνω του το σενάριο. Αντίθετα, η σχέση των Ραφ και Ζιλί, παρουσιάζεται ως οποιαδήποτε άλλη, χωρίς την υπογράμμιση του «διαφορετικού». Όμως τα γνώριμα κλισέ μιας προκαθορισμένης πορείας ερωτικής ιστορία που οδηγείται στο τέλος της, έχουν το πάνω χέρι σε μια συμβατική κατά τα άλλα κομεντί. Τι κι αν η ερωτική ιστορία επιχειρείται να ενισχυθεί με το πολιτικό χαρακτηριστικό των μαχητικών κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων; Ο χωρισμός του ζευγαριού βρίσκεται πάνω από όλα, με το ένα μόνο μέλος να μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα ενώ το άλλο πέφτει σε… βαθιά κατάθλιψη. Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι είναι απολαυστικότατη στο ρόλο της απελπισμένης Ραφ και συνεισφέρει τα μάλα στην προσπάθεια της Κορσινί να χτίσει την ιστορία της κυρίως με κωμικό πρόσημο. Το φιλμ κέρδισε το Queer Palm στο Φεστιβάλ Καννών 2021.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ