Κινηματογραφος

«Η Άφιξη»: ένα sci-fi με ρυθμό λογοτεχνικού μυθιστορήματος

Ο Ντενί Βιλνέβ θέτει τις ερωτήσεις σε σχέση με τα μεγάλα θέματα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Arrival» του Ντενί Βιλνέβ

Τι Να Δω Σήμερα: «Arrival» του Ντενί Βιλνέβ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Στις 20 Απριλίου γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Κινηματογράφου στον Καναδά, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, φεστιβάλ και on line streaming φυσικά. Αν και φαινομενικά μπορεί να μην μας αφορά άμεσα, είναι πολλοί οι Καναδοί κινηματογραφιστές που μας έχουν δώσει εκπληκτικά φιλμ, ακόμα κι αν αυτά δεν συγκαταλέγονται στις καναδικά. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα και δεν θα μακρηγορήσω άλλο, ο αγαπημένος μας Ντενί Βιλνέβ («Dune», «Blade Runner 2049»). Σήμερα βλέπουμε την «Άφιξη», μια από τις καλύτερές του ταινίες.

ARRIVAL - Η ΑΦΙΞΗ Full HD TRAILER WITH  GR SUBS

Η Λουίζ (Έιμι Ανταμς) είναι μια γλωσσολόγος της οποίας οι υπηρεσίες απαιτούνται από τον στρατό των Η.Π.Α., όταν δώδεκα εξωγήινα αεροσκάφη φθάνουν στη Γη και αιωρούνται στην κυριολεξία στον ουρανό, σε διάφορες τοποθεσίες. Η Λουίζ καλείται να βρει τρόπο για να επικοινωνήσει με τα εξωγήινα όντα και να αποσπάσει χρήσιμες πληροφορίες, πριν η άφιξη θεωρηθεί εισβολή.

Είναι απείρως ελκυστικές οι ταινίες και οι δημιουργοί που θέτουν τις ερωτήσεις για τα μεγάλα θέματα. Εδώ ο Βιλνέβ φαίνεται πως τον απασχολεί εκτός από το μεγάλο θέμα της επικοινωνίας με το άλλο, ο φόβος για το άγνωστο, το υπαρξιακό πρόβλημα, αλλά και το κεφαλαιώδους σημασίας θέμα του χρόνου και της γραμμικότητας αυτού. Μια ταινία για την επαφή της ανθρωπότητας με την εξωγήινη ζωή, δοσμένη με ρυθμό λογοτεχνικού μυθιστορήματος και όχι βίντεο κλιπ, είναι κάτι άκρως αναζωογονητικό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται. Μέσα στην θάλασσα των ταινιών που δεν είναι crowd-pleasers, αλλά προβάλλουν μια πιο εσωτερική αναζήτηση, μέσα στο πλαίσιο του κινηματογραφικού είδους του sci-fi, η ταινία του Βιλνέβ όχι μόνο αναδύεται αλώβητη από τις παγίδες αυτού του εγχειρήματος, αλλά ξεχωρίζει ως φάρος για την ψυχαγωγία, την επικοινωνία και την πρόκληση του κοινού. Σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες του 2016, οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ και ένα κερδισμένο.

arrival-poster.jpg

Η ταινία «Η Άφιξη» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Spentzos Films.

Η Άφιξη (Arrival)
Η.Π.Α., 2016, Έγχρωμη
Δράμα / Επιστημονικής Φαντασίας, 116’
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Έρικ Χέισερερ
Πρωταγωνιστούν: Έιμι Ανταμς, Τζέρεμι Ρένερ, Φόρεστ Γουΐτακερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ