Κινηματογραφος

Το κορίτσι από το Μονακό: Μια κομεντί με τόνους ψυχολογικού δράματος

Με το βλέμμα στραμμένο προς την Κυανή Ακτή

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Κορίτσι από το Μονακό (La Fille de Monaco / The Girl From Monaco)

Τι Να Δω Σήμερα: «Το Κορίτσι από το Μονακό (The Girl From Monaco)» της Αν Φοντέν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο προς την Κυανή Ακτή και εν αναμονή της αυριανής ανακοίνωσης του προγράμματος του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (εδώ), βλέπουμε την ταινία «Το Κορίτσι από το Μονακό» της Αν Φοντέν.

Girl From Monaco - Official HD Trailer

Ο Μπερτράν (Φαμπρίς Λουσινί) είναι ένας καλλιεργημένος, επιτυχημένος δικηγόρος, ο οποίος αναρωτιέται για την πραγματική ουσία του έρωτα και κινείται αμυντικά μπροστά στις αυξημένες γυναικείες, σεξουαλικές προσδοκίες. Ο Κριστόφ (Ροσντί Ζεμ) είναι ο απλός, λιγομίλητος, αρρενωπός σωματοφύλακάς του προηγούμενου, που αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τον έρωτα με ωμή φυσικότητα. Η Οντρί (Λουίζ Μπουρζουάν) είναι ένα εντυπωσιακό, σέξι, weather girl, χωρίς όρια στον έρωτα και ίχνος σεμνοτυφίας.

Η Αν Φοντέν, πριν τη βιογραφία της θρυλικής Κοκό Σανέλ, παραδίδει ένα μάλλον προβλεπόμενο, στο μεγαλύτερο μέρος του, «Κορίτσι από το Μονακό». Ο περίπλοκος δικηγόρος θα γοητευθεί τόσο εύκολα από την σαγηνευτική νεαρή, όσο θα γοητεύσει το θεατή η ιδέα ηλιοκαμένων διακοπών στη Νότια Γαλλία. Η φιλόδοξη Οντρί θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από τον μαγεμένο Μπερτράν, για να πετύχει όσα ονειρεύεται για τη ζωή και την καριέρα της. Ο συνεπής Κριστόφ θα προσπαθήσει με αφοσίωση να προστατεύσει τον παραδομένο Μπερτράν από την κάθε άλλο παρά συνεσταλμένη, «σαρκοφάγα» καλλονή.

«Το Κορίτσι από το Μονακό» είναι μια δραματική κομεντί με τους, λιγότερο εδώ, πλην όμως χαρακτηριστικούς «φοντενικούς» (επιτρέψτε μου την έκφραση) τόνους ψυχολογικού δράματος και είναι μια ταινία για την κρίσιμη στιγμή της άρσης αποφάσεων την ώρα εκείνη που η κατάσταση ολισθαίνει. Προειδοποίηση: δεν είναι μια ταινία για την ανδρική φιλία, ούτε και μια ταινία για τα ερωτικά τρίγωνα ή αδιέξοδα.

Η Φοντέν όμως ξέρει να διεισδύει σε εκείνη την λίγο πιο τυφλή, λίγο πιο αδιέξοδη πλευρά των χαρακτήρων της. Γιατί, εκεί που νομίζεις ότι το κυριλέ «Κορίτσι από το Μονακό», έχει μόνο να προσφέρει τα θελκτικά τοπία της μαγευτικής Γαλλικής Ριβιέρας, τις χορταστικές στο μάτι και στον φακό διαδρομές της πολυαγαπημένης (ας το ομολογήσουμε) και ειδυλλιακής Κυανής Ακτής, την υπενθύμιση της αιώνιας χλιδής ως ακόμη ένα αειθαλές σύμβολο του κοντινού, αλλά και τόσο μακρινού πριγκιπάτου του Μονακό, η εκ Λουξεμβούργου πολυτάλαντη σκηνοθέτης – συγγραφέας – ηθοποιός – χορεύτρια, κάνει μια σκοτεινή στροφή στην πλοκή και σε μια διάσταση των χαρακτήρων, που ως τώρα οι ίδιοι και φυσικά και ο θεατής αγνοούσαν. Διαδρομή όχι και τόσο ξένη για την Φοντέν, καθώς στις ταινίες τις, συνηθίζει να κάνει τους χαρακτήρες της να βουτάνε σε πιο σκιερές πλευρές τους, εκεί που τα κίνητρα γίνονται ασαφή και οι πράξεις απόκρυφες, θυμήσου το «Nathalie…».

Η ταινία «Το Κορίτσι από το Μονακό» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Filmtrade.

Το Κορίτσι από το Μονακό (La Fille de Monaco / The Girl From Monaco)

Το Κορίτσι από το Μονακό (La Fille de Monaco / The Girl From Monaco)
Γαλλία, 2008, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία, 95’
Σκηνοθεσία: Αν Φοντέν
Σενάριο: Αν Φοντέν, Μπενουά Γκραφίν
Πρωταγωνιστούν: Φαμπρίς Λουσινί, Ροσντί Ζεμ, Λουίζ Μπουρζουάν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ