Κινηματογραφος

«Η Μεγάλη Ανατριχίλα»: συγκίνηση, τρυφερότητα και νοσταλγία

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον Γουίλιαμ Χαρτ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Big Chill του Λόρενς Κάσνταν με τον Γουίλιαμ Χαρτ

Τί Να Δω Σήμερα: «The Big Chill» του Λόρενς Κάσνταν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Λίγο πριν κλείσει τα 72 του χρόνια, το Χόλιγουντ αποχαιρέτησε χθες έναν από τους πιο αξιοσέβαστους και αναγνωρισμένους ηθοποιούς του, ο οποίος μέσα στην στιβαρή καριέρα του έκτασης σαράντα ετών και εκτός από την θεατρική του πορεία, παρέδωσε ρόλους τόσο σε καταξιωμένες από τους κριτικούς ταινίες όσο και τεράστιες παραγωγές μπλοκμπάστερ. Μας συγκίνησε, μας εξήψε την φαντασία και μας έκανε να τον θαυμάσουμε στη μεγάλη και την μικρή οθόνη, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη από πάνω από εκατό τίτλους, τέσσερεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και ένα αγαλματίδιο στην κατοχή του. Σήμερα βλέπουμε τον Γουίλιαμ Χαρτ στην ταινία «Η Μεγάλη Ανατριχίλα» του Λόρενς Κάσνταν.

The Big Chill (1983) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Επτά άλλοτε στενοί φίλοι (Γκλεν Κλόουζ, Γουίλιαμ Χαρτ, Κέβιν Κλάιν, Τομ Μπέρεντζερ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ), φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συναντιούνται με αφορμή την αυτοκτονία του όγδοου της παρέας Άλεξ, έπειτα από δεκαπέντε χρόνια. Απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον και διαφορετικοί από τους νεαρούς εαυτούς τους πλέον, θα περάσουν ένα σαββατοκύριακο μαζί, επαναφέροντας στη μνήμη τους φόβους, τα σφάλματα και όλα όσα μετανιώνουν από το παρελθόν, αλλά και ό,τι συνεχίζει να τους ενώνει στο παρόν.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες συνειδητοποίησης της δεκαετίας του ’80, το να βλέπει κανείς ξανά αυτή την ταινία είναι σαν ένα συγκινητικό ταξίδι στον χρόνο, σε ένα μέρος γεμάτο με μια συναισθηματική φόρτιση απέναντι στα στοιχεία, τα αισθήματα και τις προθέσεις που παραμένουν άφθαρτα και οικεία, σε αντίθεση με έναν κόσμο που επιμένει να αλλάζει αδιάκοπα. Τρυφερότητα και νοσταλγία για αυτή την συνάντηση ενός κορυφαίου καστ και την αβίαστη ικανότητά τους για διακριτική υποκριτική ανάμεσα στους καλογραμμένους διαλόγους. Ο Κέβιν Κόστνερ είχε υποδυθεί τον Άλεξ, ωστόσο όλες οι σκηνές που εμφανίζονταν, κόπηκαν στο μοντάζ. Τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

big-chill-poster.jpg

Η ταινία «Η Μεγάλη Ανατριχίλα» είναι διαθέσιμη στην Apple TV+.

Η Μεγάλη Ανατριχίλα (The Big Chill)

  • Η.Π.Α., 1983, Έγχρωμη
  • Δράμα / Κωμωδία, 105’
  • Σκηνοθεσία: Λόρενς Κάσνταν
  • Σενάριο: Λόρενς Κάσνταν, Μπάρμπαρα Μπένεντεκ
  • Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Γουίλιαμ Χαρτ, Κέβιν Κλάιν, Τομ Μπέρεντζερ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ