Κινηματογραφος

«Όλα για την Εύα»: ένα αιχμηρό σχόλιο για τον κόσμο του θεάματος

Ο θρίαμβος της Μπέτι Ντέιβις και του Τζόσεφ Μάνκιεβιτς

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
All About Eve του Τζόσεφ Μάνκιεβιτς

Τι Να Δω Σήμερα: «All About Eve» του Τζόσεφ Μάνκιεβιτς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Από χθες 1η Μαρτίου και για έναν ολόκληρο μήνα η Cosmote TV αφιερώνει το pop-up κανάλι της Cosmote Cinema Oscars HD, στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και προσφέρει τρεις οσκαρικές ταινίες κάθε βράδυ, ειδικές εκπομπές με τις υποψηφιότητες και ανάλυση, καθώς επίσης φυσικά και την 94η Τελετή των Βραβείων Όσκαρ, την Κυριακή 27 Μαρτίου. Πολλές και διαφορετικές οι επιλογές για ταινίες που ίσως να μην είναι και πολύ εύκολο να απολαύσετε αλλού, όπως η σημερινή μας επιλογή. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Όλα για την Εύα» του Τζόσεφ Μάνκιεβιτς.

All About Eve (1950) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Η Μάργκο (Μπέτι Ντέιβις) είναι μια 40άχρονη επιτυχημένη ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ, την οποία η Εύα (Αν Μπάξτερ), μια νεαρή ένθερμη φαν της, καταφέρνει να πλησιάσει, να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία της και να εισέλθει στον κύκλο της. Συγκινημένοι όλοι από την βασανισμένη ιστορία της ζωής της Εύα και τις ικανότητές της, δεν αντιλαμβάνονται τα σκοτεινά της σχέδια.

Καυστικό και αιχμηρό σχόλιο πάνω στον κόσμο του θεάματος και φοβερή επιτυχία της εποχής, κυρίως για το all-star καστ που διαθέτει, αλλά και την πνευματώδη και κυνική γραφή του Τζόσεφ Μάνκιεβιτς (μικρότερος αδερφός του Χέρμαν Μάνκιεβιτς, του μοναδικού σεναριογράφου του «Πολίτη Κέιν», όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε ο Ντέιβιντ Φίντσερ στο «Mank», αν θυμάστε). Κέρδισε έξι Όσκαρ μεταξύ των οποίων αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου, από το εντυπωσιακό σύνολο των δεκατεσσάρων υποψηφιοτήτων και κρατά το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων προερχόμενων από γυναικείους ρόλους στη ιστορία του θεσμού, με τις Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Σελέστ Χολμ και Θέλμα Ρίτερ να είναι υποψήφιες. Μία από τις πρώτες εμφανίσεις της Μέριλιν Μονρόε στη μεγάλη οθόνη.

All About Eve

Η ταινία «Όλα για την Εύα» προβάλλεται απόψε στις 22.30 από την Cosmote TV στο κανάλι Cosmote Cinema Oscars HD.

Όλα για την Εύα (All about Eve)

  • Η.Π.Α., 1950, Ασπρόμαυρη
  • Δράμα, 138’
  • Σκηνοθεσία: Τζόσεφ Μάνκιεβιτς
  • Σενάριο: Τζόσεφ Μάνκιεβιτς, Μέρι Ορ (άρθρο «The Wisdom of Eve»)
  • Πρωταγωνιστούν: Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Σελέστ Χολμ, Θέλμα Ρίτερ, Τζορτζ Σάντερς, Γκάρι Μέριλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ