- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η «Πρωινή Περίπολος» απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι μια κατηγορία από μόνος του
Τι Να Δω Σήμερα: «Πρωινή Περίπολος (Morning Patrol)» του Νίκου Νικολαΐδη - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Δυνατό ξεκίνημα της κινηματογραφικής εβδομάδας, με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Χώρα, Σε Βλέπω» να είναι σε εξέλιξη για τελευταία ημέρα, σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, επίσης πραγματοποιείται μέχρι την Τετάρτη 2/2, αποκλειστικά στην online πλατφόρμα Cinesquare και επιπλέον ρίχνοντας μια ματιά στον κόσμο, σε εξέλιξη βρίσκεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, ενώ το Sundance Film Festival μόλις έριξε αυλαία. Με τί να πρωτοασχοληθούμε; Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη.
Μια απαισιόδοξη εκδοχή του μέλλοντος και μια δυστοπική, μετα-αποκαλυπτική πόλη, την οποία μια γυναίκα κοπιάζει να διασχίσει και να φτάσει δυτικά, ως τη θάλασσα, η οποία φαίνεται να σημαίνει σωτηρία. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τις παγίδες, τον κίνδυνο και την Πρωινή Περίπολο, θα δεχθεί την βοήθεια ενός άνδρα που φροντίζει να την φυγαδεύσει, ενώ μεταξύ τους αναπτύσσεται μια μυστηριώδης σχέση.
Ο Νικολαΐδης, από μόνος του ίσως μια κατηγορία, παραμένει εκφραστής του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, ενός από τα σημαντικότερα κεφάλαια του εγχώριου σινεμά, που την δεκαετία του ’70 και του ’80 μαζί με άλλους νέους κινηματογραφιστές, στήνουν μια βιοτεχνία κινηματογράφου με λιγοστά κεφάλαια, αυτοχρηματοδότηση, ερασιτέχνες παραγωγούς, εθελοντική εργασία συναδέλφων και (μετά το 1974) απόλυτο έλεγχο και ελευθερία της έκφρασης στις ταινίες τους, που διαμορφώνουν την κοινωνική συνείδηση της εποχής. Οι νέοι κινηματογραφιστές γυρίζουν εξαιρετικές ταινίες, όμως δεν εξασφαλίζουν την αποδοχή, ενός κοινού που δείχνει να προτιμά τα γοητευτικά ξένα προϊόντα. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1987.
Η ταινία «Πρωινή Περίπολος» προβάλλεται απόψε 31/1 στις 21.30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χώρα σε Βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Θα διατίθενται δωρεάν την ημέρα κάθε προβολής, 30’ πριν την έναρξη κάθε ταινίας, στα ταμεία της Ταινιοθήκης. Η ταινία θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε το 2020 από τους κληρονόμους του Νίκου Νικολαΐδη.
Πρωινή Περίπολος (Morning Patrol)
Ελλάδα, 1987, Έγχρωμη
Δράμα / Επιστημονικής Φαντασίας, 108’
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
Σενάριο: Νίκος Νικολαΐδης, με αποσπάσματα από έργα των Δάφνη ντι Μωριέ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Ρέημοντ Τσάντλερ, Χέρμαν Ράουτσερ
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Βάλεϊ, Τάκης Σπυριδάκης, Παναγιώτης Θανασούλης, Τάκης Λουκάτος, Ράνια Τριβέλα, Χάρης Μαύρος, Νίκος Χατζής, Λιάνα Χατζή, Βίκυ Καβούρη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ταινία με επίκεντρο το προσφυγικό και τις ανθρώπινες σχέσεις σε ένα περιβάλλον κοινωνικών αντιθέσεων
Νέα προσθήκη στην πολυαναμενόμενη ταινία των αδελφών Ρούσο για τη Marvel
Η ποπ σταρ θα κάνει εμφάνιση στο «What Happens at Night», στο πλευρό των Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τζένιφερ Λόρενς
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον ρόλο του 007 περνούν από οντισιόν στο Λονδίνο
Έπαιξε μεταξύ άλλων στα «Alien», «Top Gun» και «Picket Fences»
Από ξεχασμένες καλτ ταινίες μέχρι σπάνιες εικόνες της queer Αθήνας των ’80s
Ο Αμερικανός ράπερ αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, σενάριο και σκηνοθεσία
Ένας ιδανικός χώρος για να βρουν οι δημιουργοί καθοδήγηση, συνεργάτες και θάρρος
Η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ ξεπέρασε σε θεάσεις τα τρέιλερ των «Barbie» και «Super Mario»
Η εμβληματική ταινία με τους Χιου Τζάκμαν και Κρίστιαν Μπέιλ επανακυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Ο 64χρονος σταρ θα τιμηθεί σε ειδική τελετή στο θέατρο Dolby του Λος Άντζελες
Η νέα ταινία με τον Μπραντ Πιτ, «The Further Mis-Adventures of Cliff Booth», θα διαδραματίζεται στο Χόλιγουντ του 1977
Tρυφερή δραμεντί με γλυκόπικρο χιούμορ
Το φιλμ εντυπωσιάζει κυρίως χάρη στη δυναμική σκηνοθεσία του Πότσι Ποντσιρόλι
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το τίμημα της επιτυχίας αλλά και μια αιματοβαμμένη ιστορία εκδίκησης
Η άνοια και το Αλτσχάιμερ ολοένα και περισσότερο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών δημιουργών
Η σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτιδα θα λάβει το βραβείο European Achievement in World Cinema
Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το φεστιβάλ που ξεκινάει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο 30 δευτερολέπτων με αφορμή την έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στις ΗΠΑ
Η εξομολόγηση του ηθοποιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.