Κινηματογραφος

Νευρικός Εραστής: η ταινία σταθμός στην καριέρα της Νταϊάν Κίτον

Μια ταινία γεμάτη πνευματώδεις διαλόγους και πολιτισμικές αναφορές

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντάιαν Κίτον, Γούντι Άλεν

Τι Να Δω Σήμερα: “Annie Hall” του Γούντι Άλεν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Είναι γεμάτη με πνευματώδεις διαλόγους και πολιτισμικές αναφορές, οι οποίες ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές στο τώρα, η σημερινή ίσως αμφιλεγόμενη επιλογή, η οποία σηματοδότησε την καθιέρωση του σκηνοθέτη ως ενός σημαντικού δημιουργού και χάρισε στην πρωταγωνίστριά του το μοναδικό της Όσκαρ, αλλά και (με τα δικά της λόγια) την καριέρα της. Σαν σήμερα στις 5 Ιανουάριου, γεννιέται στο Λος Άντζελες (ως Νταϊάν Χολ) η Νταϊάν Κίτον. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Νευρικός Εραστής» του Γούντι Άλεν.

Ο Άλβι (Γούντι Άλεν) είναι ένας ετοιμόλογος stand-up comedian, ο οποίος αναπολεί τη σχέση του με την πρώην σύντροφό του Άννυ (Νταϊάν Κίτον), μια δυναμική και ανεξάρτητη, με ολόδικό της στιλ τραγουδίστρια. Όταν μετακομίζουν μαζί, η σχέση τους σιγά σιγά φθείρεται, ως το σημείο της μη επιστροφής.

Όσο αντιπαθής κι να είναι ο Γούντι Άλεν ως ηθοποιός, σε αυτόν τον αέναο και μη ρεαλιστικό ρόλο του νευρωτικού, υπερ-αναλυτικού και αδέξιου διανοούμενου με τις πιο ωραίες και ενδιαφέρουσες γυναίκες να κάνουν ουρά για να είναι μαζί του, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως γράφει πανέξυπνα και υπέροχα, με αυτό το επεξηγηματικό και συνήθως εναλλακτικό κείμενο «στο πλάι», σαν την άλλη γαρνιτούρα που ήθελες να πάρεις και δεν πήρες στον μπουφέ, ειδικά όσο απομακρυνόμαστε από τις σύγχρονες δημιουργίες του (με κάποιες σκόρπιες εκλάμψεις τύπου “Match Point”) πηγαίνοντας προς τα πίσω, στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Τέσσερα Βραβεία Όσκαρ.

Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας Νευρικός Εραστής

Η ταινία «Νευρικός Εραστής» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

Annie Hall Official Trailer #1 - Woody Allen Movie (1977) HD

Νευρικός Εραστής (Annie Hall)

Η.Π.Α., 1977, Έγχρωμη

Κωμωδία /Ρομαντική,93’

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν

Σενάριο: Γούντι Άλεν, Μάρσαλ Μπρίκμαν

Πρωταγωνιστούν: Νταϊάν Κίτον, Γούντι Άλεν, Τόνι Ρόμπερτς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ