Κινηματογραφος

Η μεγαλειώδης προσωπικότητα και η τεράστια επιρροή του «Γκάντι»

Με τη δυναμική και ταυτόχρονα αθόρυβη ερμηνεία του Μπεν Κίνγκσλεϊ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "Gandhi" του Ρίτσαρντ Ατένμπορο

Τι Να Δω Σήμερα: "Gandhi" του Ρίτσαρντ Ατένμπορο - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν γενναιόδωρος, επαναστάτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πνευματικός ηγέτης της Ινδίας, ειρηνιστής και υπεύθυνος για την ανεξαρτησία της, παγκόσμιο σύμβολο κατά της αποικιοκρατίας αλλά και υπέρ της διανόησης και της φιλοσοφίας. Σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το 1982 στο Νέο Δελχί, μια ταινία συνώνυμη μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες του προηγούμενου αιώνα και μιας από τις πιο μεγαλειώδεις προσωπικότητες με τεράστια επιρροή, της οποίας η μη-ανοχή και η δράση απέναντι στον ρατσισμό και την αδικία, άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Γκάντι» του Ρίτσαρντ Ατένμπορο.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του Μαχάτμα Γκάντι (Μπεν Κίνγκσλεϊ) ενός Ινδού δικηγόρου στο τέλος του 19ου αιώνα, από τη δράση του στη Νότιο Αφρική, στην επιστροφή του στην Ινδία και την ανάδειξή του ως ηγέτη της ειρηνικής επανάστασης, της οποίας το όραμα και το μεγαλείο της μη-βίας στην ανυπακοή και μη-συνεργασία, ως απάντηση στην αδικία και την καταπίεση των κατοχικών στρατευμάτων της παντοδύναμης κάποτε Βρετανικής Αυτοκρατορίας, βρήκε καθολική λαϊκή αποδοχή, με στόχο την ανεξαρτησία της Ινδίας. Η ταινία φτάνει ως τη δολοφονία του το 1948.

Τι Να Δω Σήμερα: "Gandhi" του Ρίτσαρντ Ατένμπορο

Ένα επικό φιλμ, κολοσσιαίας παραγωγής και παλαιάς κοπής με χιλιάδες κομπάρσους, εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια. Κι όμως σε μια ταινία με έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ, το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι ο εξαιρετικός Μπεν Κίνγκσλεϊ, ο οποίος παίζει τον Γκάντι με έναν τρόπο τόσο πειστικό και αυθεντικό που το κάνει εντελώς αδύνατον, να φανταστείς άλλον ηθοποιό στη θέση του. Η σούπερ δυναμική και ταυτόχρονα αθόρυβη ερμηνεία του με αυτοπεποίθηση, καθαρή σκέψη και ηρεμία δημιουργεί την αίσθηση πως το πνεύμα της φιλοσοφίας του Γκάντι είναι εκεί, σε κάθε σκηνή. Οκτώ Όσκαρ μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας στην τελετή του 1983.

Τι Να Δω Σήμερα: "Gandhi" του Ρίτσαρντ Ατένμπορο

Η ταινία «Γκάντι» είναι διαθέσιμη στο iTunes.
Gandhi (1982) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Γκάντι (Gandhi)
Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, 1982, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική, 191’
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ατένμπορο
Σενάριο: Τζον Μπρίλεϊ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κάντις Μπέργκεν, Ροχίνι Χατανγκάντι, Ροσάν Σεθ, Τζον Γκίλγκουντ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ