Κινηματογραφος

«Πρόγευμα στο Τίφανις»: κλασική ταινία για μια φθινοπωρινή ημέρα

Η μοναδική Όντρεϊ Χέπμπορν στον πιο φημισμένο της ρόλο

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πρόγευμα στο Τίφανις»: κλασική ταινία για μια φθινοπωρινή ημέρα

Τι Να Δω Σήμερα: "Breakfast at Tiffany’s" του Μπλέικ Έντουαρντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ο Τρούμαν Καπότε, συγγραφέας του ομώνυμου μυθιστορήματος, ήθελε την Μέριλιν Μονρόε στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είναι γνωστό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί κάποια άλλη εκτός από τη μοναδική Όντρεϊ Χέπμπορν στον ρόλο της καριέρας της, εκείνον της εξωστρεφούς και εύθυμης Χόλι Γκολάιτλι, παρόλο που η ίδια δεν έμοιαζε σε τίποτα με τον πιο αναγνωρίσιμο χαρακτήρα που έχει υποδυθεί. Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το 1961, ένα από τα πιο νόστιμα ρομαντικά φιλμ του Χόλιγουντ. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις» του Μπλέικ Έντουαρντς.  

Η Χόλι Γκολάιτλι (Όντρεϊ Χέπμπορν) είναι μια υπέρκομψη νεαρή Νεοϋορκέζα, η οποία συντηρείται με το να εμφανίζεται στα κοσμικά πάρτι του Μανχάταν και να δέχεται τα δώρα διαφόρων τζέντλεμαν. Ένας γοητευτικός συγγραφέας, τον οποίο επίσης συντηρεί μια μεγαλύτερη γυναίκα, ο Πολ (Τζορτζ Πέπαρντ) θα μπει στη ζωή της ως ο νέος της γείτονας ο οποίος λίγο λίγο υποκύπτει στη σαγηνευτική ομορφιά της.

«Πρόγευμα στο Τίφανις»: κλασική ταινία για μια φθινοπωρινή ημέρα

Ο Καπότε ήθελε να δώσει σε όλα αυτά τα πλάσματα που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στις μεγάλες πόλεις με μεγάλα όνειρα πριν αυτή τις καταπιεί και ξεβραστούν στην ανωνυμία και στο επάγγελμα της συνοδού, έναν φόρο τιμής. Ένα σήκωμα του χεριού εκ μέρους τους που να λέει, «ήμουν κι εγώ εδώ». Φυσικά η λογοκρισία της εποχής δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο, οπότε η Χόλι δεν είναι ανοιχτά κολ γκερλ, παρόλο που όλα τα στοιχεία της ταινία το υπονοούν. Σε δύο από τις πιο αλησμόνητες κινηματογραφικές στιγμές του Χόλιγουντ, η Όντρεϊ Χέπμπορν πιο λαμπερή από ποτέ στην εναρκτήρια σκηνή με το θρυλικό μαύρο φόρεμα, μαύρα γυαλιά και τα μαλλιά της ψηλά, χαζεύει τη βιτρίνα του Τίφανις, αλλά και η ίδια τραγουδά το "Moon River" του Χένρι Μαντσίνι, ψάχνοντας τη γάτα της στη βροχερή Νέα Υόρκη. Κλασικό Χόλιγουντ. Κλασική ταινία για βροχερή φθινοπωρινή ημέρα.

«Πρόγευμα στο Τίφανις»: κλασική ταινία για μια φθινοπωρινή ημέρα

Η ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από τη Seven Films. Είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

BREAKFAST AT TIFFANY'S | Official Trailer | Paramount Movies

Πρόγευμα στο Τίφανις (Breakfast at Tiffany’s)
Η.Π.Α., 1961, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία / Ρομαντική, 115’
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Σενάριο: Τρούμαν Καπότε (μυθιστόρημα), Τζορτζ Άξελροντ
Πρωταγωνιστούν: Όντρεϊ Χέπμπορν, Τζορτζ Πέπαρντ, Πατρίτσια Νιλ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου
10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου

Ταινίες, κυρίως από το Νέο Κύμα —συχνά με πολλά «avant-garde» στοιχεία— που ξεχώρισαν για την εκκεντρική τους πλοκή και τις δυνατές τους εικόνες, αποκτώντας με τα χρόνια καλτ «status»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY