Κινηματογραφος

Η Δίκη: Μια ταινία που είναι υποψήφια για να σου αλλάξει τη ζωή

Το δυστοπικό αριστούργημα του Όρσον Γουέλς είναι η ταινία που δεν πρέπει να χάσεις από το αφιέρωμα στις Νύχτες Πρεμιέρας

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η Δίκη (The Trial)» του Όρσον Γουέλς
© Courtesy: Rialto Pictures / Studiocanal

Τι Να Δω Σήμερα: «Η Δίκη (The Trial)» του Όρσον Γουέλς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ωδή στον ταχυδακτυλουργό του σινεμά επιφυλάσσει σε ένα από τα βασικά του αφιερώματα φέτος το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, υποκλινόμενο στο κεφαλαιώδους σημασίας έργο του -όπως μας ενημερώνει- και αποφασισμένο να αποκαταστήσει τη φήμη της ιδιοφυία ενός σκηνοθέτη, ο οποίος έχει εμπνεύσει πλήθος θαυμαστών αλλά και σοβαρής κριτικής, μέσα στις δεκαετίες. Θαυμάσια αφορμή και σπάνια ευκαιρία να απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη τον «Πολίτη Κέιν», τους «Υπέροχους Άμπερσονς» και «Το Άγγιγμα του Κακού», την οποία κανείς δεν πρέπει να χάσει. Σήμερα βλέπουμε μια από τις πιο αιχμηρές δημιουργίες του, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Η Δίκη» του Όρσον Γουέλς.

«Η Δίκη (The Trial)» του Όρσον Γουέλς

Ο Γιόσεφ Κ. (Άντονι Πέρκινς) είναι ένας γραφειοκράτης ο οποίος συλλαμβάνεται με ασαφείς κατηγορίες που ποτέ δεν του αποδίδονται ξεκάθαρα, την ώρα που άγνωστοι άνδρες του συμπεριφέρονται ως κατηγορούμενο. Χωρίς καμία προειδοποίηση ή πληροφόρηση, ο Γιόσεφ προσπαθεί να ανακαλύψει για ποια αξιόποινη πράξη έχει χρεωθεί μπροστά από ένα υποκινούμενο δικαστήριο, έτσι ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Όρσον Γουέλς επιχειρεί μια μεγαλειώδη μεταφορά, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Φρανς Κάφκα, το οποίο εκδόθηκε στην Πράγα το 1925 και το αποτέλεσμα είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του και το -πολλές φορές συμβιβασμένο- όραμά του, εδώ ακέραιο στην οθόνη. Επιβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία και σκηνικά, απέραντοι χώροι, τεράστιοι οπτικοί όγκοι και στοίβες από αντικείμενα που συνεχίζουν στο διηνεκές, όλα στοιχεία που μεταφέρουν αμέσως το νόημα του δυσανάλογου, πελώριου βάρους του μηχανισμού της εξουσίας κάτω από το οποίο το άτομο πάντα συνθλίβεται, σε αυτό το δυστοπικό αριστούργημα. Μια ταινία που είναι θα είναι πάντα υποψήφια για να σου αλλάξει τη ζωή.

«Η Δίκη (The Trial)» του Όρσον Γουέλς
© Courtesy: Rialto Pictures / Studiocanal

Η ταινία «Η Δίκη» προβάλλεται σήμερα 24/9 στις 22.30 στο Τριανόν, από το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.


Η Δίκη (The Trial)
Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία 1962, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Θρίλερ / Μυστηρίου, 119’
Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς
Σενάριο: Πιερ Σολό, Φρανς Κάφκα (μυθιστόρημα), Όρσον Γουέλς
Πρωταγωνιστούν: Άντονι Πέρκινς, Ζαν Μορό, Όρσον Γουέλς, Ακίμ Ταμίροφ, Ρόμι Σνάιντερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ