Κινηματογραφος

Το «Με Κομμένη την Ανάσα» και η έναρξη του Γαλλικού Νέου Κύματος

Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό σε έναν από τους πιο εμβληματικούς του ρόλους

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«À Bout de Souffle (Με Κομμένη την Ανάσα)» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ
«À Bout de Souffle (Με Κομμένη την Ανάσα)» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με την Τζιν Σίμπεργκ και τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό

Τι Να Δω Σήμερα: «À Bout de Souffle (Με Κομμένη την Ανάσα)» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό μετά την χθεσινή είδηση του θανάτου του πιο όμορφου «άσχημου» της μεγάλης οθόνης Ζαν-Πολ Μπελμοντό, στα 88 του χρόνια, είναι η πρώτη ταινία του μέγιστου Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ένας από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του γοητευτικού ηθοποιού, η απώλεια του οποίου είναι εξίσου σημαντική όπως και συμβολική, προς ένα τεράστιο κεφάλαιο του γαλλικού σινεμά. Με ένα τσιγάρο μόνιμα ανάμεσα στα χείλη, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Με Κομμένη την Ανάσα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Περιπέτεια, κυνηγητό, έρωτας και θάνατος. Ο ανέμελος Μισέλ (Ζαν-Πολ Μπελμοντό) βουτάει ένα αυτοκίνητο στη Μασσαλία και κατευθύνεται προς το Παρίσι, μέχρι που πέφτει πάνω σε μπλόκο της αστυνομίας, πυροβολεί και σκοτώνει έναν αστυνομικό. Σύντομα φτάνει στο Παρίσι και βρίσκει την αγαπημένη το Πατρίτσια (Τζιν Σίμπεργκ), μια όμορφη Αμερικανίδα που πουλάει τη γαλλική έκδοση της εφημερίδας New York Herald-Tribune στα Ηλύσια Πεδία, μέχρι να γραφτεί στη Σορβόννη. Ο Μισέλ προσπαθεί να παίξει τον σκληρό και να πείσει την Πατρίτσια να τον ακολουθήσει στην Ιταλία.

Μία από τις πιο επιδραστικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, το αριστούργημα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και της ιερής τριάδας της Νουβέλ Βαγκ -την οποία συμπληρώνουν οι Φρανσουά Τριφό και Κλοντ Σαμπρόλ- και το φιλμ που θεωρείται η ένδοξη έναρξη του Γαλλικού Νέου Κύματος, ίσως του πιο σημαντικού ρεύματος της έβδομης τέχνης. Μια ταινία που έσπασε τους ως τότε παραδοσιακούς κανόνες της κινηματογράφησης, χρησιμοποιώντας πειραματικές τεχνικές και καινοτόμους τρόπους αφήγησης, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στο κλασσικό Χόλιγουντ με άμεσες αναφορές σε αυτό, δημιουργώντας ένα διάλογο ανάμεσα τους, επηρεάζοντας νέες γενιές σκηνοθετών όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Μισέλ Γκοντρί.

«À Bout de Souffle (Με Κομμένη την Ανάσα)» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με την Τζιν Σίμπεργκ και τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό
© 1960 by Raymond Cauchetier

Η ταινία «Με Κομμένη την Ανάσα (À Bout de Souffle / Breathless)» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από τη Seven Films και την Bibliotheque. Είναι διαθέσιμη στο iTunes.


Με Κομμένη την Ανάσα (À Bout de Souffle / Breathless)
Γαλλία, 1960, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Εγκλήματος, 90’
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Σενάριο: Φρανσουά Τριφό
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Σίμπεργκ, Ζαν-Πολ Μπελμοντό  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ