- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Tokyo Olympiad είναι ένα ασυνήθιστο αθλητικό ντοκιμαντέρ
Ο Κον Ιτσικάουα κινηματογραφεί την 18η Ολυμπιάδα του Τόκιο με απέραντο σεβασμό και οικειότητα προς την αθλητική προσωπικότητα
Τι Να Δω Σήμερα: "Tokyo Olympiad" του Κον Ιτσικάουα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Έναρξη σήμερα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη, πρώτη φορά στην ιστορία τους χωρίς θεατές και ζωντανό χειροκρότημα προς την προσπάθεια, τα ρεκόρ και τα μετάλλια των αθλητών και των Ολυμπιονικών. Οι 32οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν σήμερα, με καθυστέρηση ενός έτους λόγω πανδημίας, στο Τόκιο, μια πόλη που είχε το προνόμιο να φιλοξενήσει και στο παρελθόν την 18η Ολυμπιάδα τον Οκτώβριο του 1964. Είναι μια πολύ διαφορετική συνάντηση σε σχέση με το σήμερα και η σύγκριση μπορεί γίνει εύκολα από τον θεατή καθώς είναι κινηματογραφημένη ως ντοκιμαντέρ. Σήμερα, εκτός από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, βλέπουμε το ντοκιμαντέρ "Tokyo Olympiad" του Κον Ιτσικάουα.
Το ξεχωριστό και ενδιαφέρον -όχι μόνο για τους φίλους των σπορ- ντοκιμαντέρ ανοίγει με την τελετή έναρξης των Αγώνων και την είσοδο των αθλητών στο Ολυμπιακό Στάδιο και συνεχίζει δίνοντας τη συνολική εικόνα των αγωνισμάτων και τον ενθουσιασμό του κοινού με την ίδια άνεση που αποκαλύπτει τη μοναδικότητα της αθλητικής προσωπικότητας στην οποία επιλέγει κάθε φορά να επικεντρώσει την προσοχή με απέραντο σεβασμό και σχεδόν με οικειότητα, όπως το σημείο που εξυμνεί τον νικητή του μαραθωνίου, ο οποίος είναι και ο βασιλιάς όλων των αγωνισμάτων κάθε Ολυμπιάδας.
Με κοντινά πλάνα σε κοινό και αθλητές, με τη χρήση της slo-mo τεχνικής, επιλεκτικά ασπρόμαυρες λήψεις αλλά και της μουσικής σε καίρια σημεία, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι πραγματικά ασυνήθιστο και θεαματικό, με μια μάλλον δραματική προσέγγιση στην υπερπροσπάθεια και τον άθλο των αγωνιζομένων, σε σχέση με τις σύγχρονες τηλεοπτικές καλύψεις αγώνων και τελετών που έχουμε συνηθίσει. Από το ταρτάν ως τις πισίνες και από τα παρκέ ως τα ταπί, ο Ιτσικάουα, ένας από τους πιο σημαντικούς Ιάπωνες κινηματογραφιστές, συλλαμβάνει την αγωνία των αθλητών, την προσήλωση στον στόχο και τo πάθος της αναμέτρησης, εξερευνώντας το όριο της ανθρώπινης σωματικής, πνευματικής και ψυχική κατάστασης, που ο ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο επιβάλει.
Το "Tokyo Olympiad" είναι διαθέσιμο στο YouTube και στην ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ολυμπιάς του Τόκιο (Tokyo Olympiad / Tôkyô Orinpikku / 東京オリンピック)
Ιαπωνία, 1965, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ / Αθλητική, 170’
Σκηνοθεσία: Κον Ιτσικάουα
Σενάριο: Κλοντ Νταργκέ, Κον Ιτσικάουα, Γιοσίο Σιρκάσα, Σουντάρο Τανικάουα, Νάτο Γουάντα
Αφήγηση: Τζακ Ντάγκλας (αγγλικά)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βρετανός ηθοποιός εξηγεί γιατί το κοινό δεν είναι έτοιμο για έναν μαύρο πράκτορα 007
Η νέα animated επιτυχία των Universal-Nintendo σαρώνει στα ταμεία παγκοσμίως
Ταινίες είδους από το δεύτερο μισό τού 20ού αιώνα, που άλλαξαν τους κανόνες του genre τους και προβάλλονται ακόμα με πάθος, παντού
Από τις πρώτες υπαίθριες προβολές στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη χρυσή εποχή των θερινών σινεμά, η διαδρομή ενός αθηναϊκού συμβόλου.
Ανακοινώθηκαν οι προεγκρίσεις και εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Πρώτη Ταινία»
Ο διάσημος σκηνοθέτης επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα με τη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας «Disclosure Day»
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης εκφράζει την απογοήτευσή του για το επίπεδο των νέων ταινιών
«100 χρόνια μπροστά», από ένα παιδί της «Αλλαγής». Ο ηθοποιός και σεναριογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη νέα ταινία
Ο σκηνοθέτης ζητά συγγνώμη από την ηθοποιό που επί χρόνια ζητούσε την αφαίρεση της σκηνής
Η συμπερίληψη, όταν λειτουργεί σωστά, δεν είναι εμπόδιο στη δημιουργία. Το αντίθετο μάλιστα.
Σφοδρή κριτική από καλλιτέχνες μετά την επένδυση του σκηνοθέτη σε εταιρεία AI
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει τη νέα υπερπαραγωγή του Κρίστοφερ Νόλαν
«Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ήταν και θα παραμείνει πάντα παιδί της Finos Film»
Η σκηνοθέτρια μιλάει για το πρώτο της μεγάλου μήκους φιλμ «Μικρές ανάσες»
Ένα κλειστοφοβικό θεατρικό δράμα
Ο σκηνοθέτης συγκινεί, χάρη στην απολαυστική και ευρηματική μείξη σκηνοθεσίας-σεναρίου.
Περιλαμβάνει ξεκαρδιστικές σκηνές στις οποίες ο Τσιοτσιόπουλος δίνει ένα ανεπανάληπτο σόου
Μετά τη βραβευμένη παρουσία της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία διεκδικεί 5 βραβεία Ίρις.
Τα κινηματογραφικά στούντιο πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα
Η νέα του ταινία «Obsession» εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.