- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
The Life and Trials of Oscar Pistorius: Διεισδυτικό ντοκιμαντέρ
Η περίπλοκη ιστορία της ζωής και της δίκης του Νοτιοαφρικανού σπρίντερ Όσκαρ Πιστόριους
Τι Να Δω Σήμερα: «The Life and Trials of Oscar Pistorius» του Ντάνιελ Γκόρντον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Όταν πριν από ένα μήνα αυτή εδώ η στήλη πρότεινε τη σειρά «Η Δίκη του Ο. Τζ. Σίμπσον», με αφορμή το πρόσφατο, ασύλληπτο περιστατικό γυναικοκτονίας ως αποτέλεσμα ακραίας ενδοοικογενειακής βίας στα Γλυκά Νερά, δεν φανταζόμουν πως η θλιβερή επικαιρότητα θα έκανε την πρόσφατη έρευνά μου, δυστυχώς τόσο γρήγορα, και πάλι χρήσιμη. Πριν από ένα μήνα έγραφα με δυσφορία πως «Η Δίκη του Ο. Τζ. Σίμπσον» είναι μια ιστορία επαναλαμβανόμενη. Σήμερα, με οργή, γράφω για μια σειρά ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά για μια άλλη απίστευτη και συγκλονιστική ιστορία γυναικοκτονίας. Σήμερα βλέπουμε το «The Life and Trials of Oscar Pistorius», από τη σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ «30 for 30» της ESPN Films.
Το τεσσάρων επεισοδίων διεισδυτικό ντοκιμαντέρ αφηγείται την περίπλοκη ιστορία της ζωής και της δίκης του Νοτιοαφρικανού σπρίντερ Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2013, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του και μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ, μέσα στο σπίτι του, στο Σίλβερ Λέικ της Πρετόρια. Η υπερασπιστική γραμμή ισχυρίστηκε πως ο Πιστόριους πέρασε τη σύντροφό του για διαρρήκτη, ενώ οι εισαγγελείς μίλησαν για έναν άγριο καυγά που κατέληξε σε δολοφονία.
Το εκτενές ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει σε μεγάλη λεπτομέρεια την άνοδο και την πτώση ενός αθλητή με αναπηρία, ηρωικού συμβόλου και ινδάλματος μιας ολόκληρης χώρας. Αποκαλύπτει τον περίπλοκο και αντιφατικό χαρακτήρα του πρώην παραολυμπιονίκη, «Blade Runner» όπως τον αποκαλούσαν, την ανεπάρκεια της προσωπικότητας και το σύνδρομο κατωτερότητας ενός καταδικασμένου δολοφόνου, τον οποίο ένα ολόκληρο έθνος εξυμνούσε, προσκυνούσε και θεωρούσε «καλό παιδί» μέχρι και τη στιγμή που τράβηξε τη σκανδάλη. Έγκλημα πάθους και ζήλιας την ημέρα των ερωτευμένων και τραγική ειρωνεία αρχαιοελληνικών διαστάσεων για ακόμη μια άδικα χαμένη νέα γυναίκα από το χέρι ενός πρώην αθλητή-φαινομένου, φορέα της επικίνδυνα ενσωματωμένης κουλτούρας των όπλων στη σύγχρονη κοινωνία που νοσεί βαριά από τη βαθιά ριζωμένη συμπεριφορά της βίας, ανήμπορη να ξεπεράσει το παρελθόν δεκαετιών διαχωρισμού, ρατσισμού και διαφθοράς της εποχής του Απαρτχάιντ.
The Life and Trials of Oscar Pistorius
Ηνωμένο Βασίλειο, 2020, Έγχρωμη
Τηλεοπτική Σειρά / Βιογραφία / Ιστορική / Ντοκιμαντέρ, 85’
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Γκόρντον
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βρετανός ηθοποιός εξηγεί γιατί το κοινό δεν είναι έτοιμο για έναν μαύρο πράκτορα 007
Η νέα animated επιτυχία των Universal-Nintendo σαρώνει στα ταμεία παγκοσμίως
Ταινίες είδους από το δεύτερο μισό τού 20ού αιώνα, που άλλαξαν τους κανόνες του genre τους και προβάλλονται ακόμα με πάθος, παντού
Από τις πρώτες υπαίθριες προβολές στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη χρυσή εποχή των θερινών σινεμά, η διαδρομή ενός αθηναϊκού συμβόλου.
Ανακοινώθηκαν οι προεγκρίσεις και εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Πρώτη Ταινία»
Ο διάσημος σκηνοθέτης επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα με τη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας «Disclosure Day»
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης εκφράζει την απογοήτευσή του για το επίπεδο των νέων ταινιών
«100 χρόνια μπροστά», από ένα παιδί της «Αλλαγής». Ο ηθοποιός και σεναριογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη νέα ταινία
Ο σκηνοθέτης ζητά συγγνώμη από την ηθοποιό που επί χρόνια ζητούσε την αφαίρεση της σκηνής
Η συμπερίληψη, όταν λειτουργεί σωστά, δεν είναι εμπόδιο στη δημιουργία. Το αντίθετο μάλιστα.
Σφοδρή κριτική από καλλιτέχνες μετά την επένδυση του σκηνοθέτη σε εταιρεία AI
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει τη νέα υπερπαραγωγή του Κρίστοφερ Νόλαν
«Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ήταν και θα παραμείνει πάντα παιδί της Finos Film»
Η σκηνοθέτρια μιλάει για το πρώτο της μεγάλου μήκους φιλμ «Μικρές ανάσες»
Ένα κλειστοφοβικό θεατρικό δράμα
Ο σκηνοθέτης συγκινεί, χάρη στην απολαυστική και ευρηματική μείξη σκηνοθεσίας-σεναρίου.
Περιλαμβάνει ξεκαρδιστικές σκηνές στις οποίες ο Τσιοτσιόπουλος δίνει ένα ανεπανάληπτο σόου
Μετά τη βραβευμένη παρουσία της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία διεκδικεί 5 βραβεία Ίρις.
Τα κινηματογραφικά στούντιο πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα
Η νέα του ταινία «Obsession» εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.