Κινηματογραφος

Το «Raw» είναι μια ακραία και πρωτότυπη αλληγορία

Το ποτισμένο στο αίμα ντεμπούτο της (φρεσκο)βραβευθείσας με Χρυσό Φοίνικα Ζουλιά Ντικουρνό

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ωμότητες (Raw / Grave)» της Ζουλιά Ντικουρνό
Η Garance Marillier στο «Raw»

Τι Να Δω Σήμερα: «Ωμότητες (Raw / Grave)» της Ζουλιά Ντικουρνό - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Το περασμένο Σάββατο έριξε αυλαία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και έδωσε τα βραβεία του σε μια ιστορική τελετή από όλες τις απόψεις. Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία «Titane», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας σκηνοθέτριας και σεναριογράφου Ζουλιά Ντικουρνό, στην οποία απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας της φετινής (και της μισής περσινής) χρονιάς από τα χέρια της αστραφτερής Σάρον Στόουν με τις ευλογίες του γκαφατζή Σπάικ Λι αλλά και της πιο ετερογενούς και συμπεριληπτικής κριτικής επιτροπής των τελευταίων ετών. Την ταινία θα απολαύσουμε αυτόν τον Σεπτέμβριο, μας έχει υποσχεθεί το Cinobo. Μέχρι τότε, βλέπουμε το ντεμπούτο της Ζουλιά Ντικουρνό, «Ωμότητες» -που αλλού;- στο Cinobo.

«Ωμότητες (Raw / Grave)» της Ζουλιά Ντικουρνό
Η Garance Marillier στο «Raw» © 2016 Focus World

Η νεαρή και συνεσταλμένη Ζουστίν (Γκαράνς Μαριγιέ) ξεκινά τις σπουδές της στη σχολή κτηνιατρικής, όπου φοιτά ήδη η μεγαλύτερη αδερφή της Άλεξ (Ελά Ρουμπφ). Μεταξύ μαθημάτων, τελετουργικών μύησης των πρωτοετών, έξαλλων πάρτι κι ερωτικών συνευρέσεων, η απονήρευτη φυτοφάγος θα ανακαλύψει -στην αρχή με επιφυλακτικότητα- μια πρωτόγονη κι ανησυχητική επιθυμία για την ανθρώπινη σάρκα, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει. Σύντομα η Ζουστίν κυριεύεται από κάτι μεγαλύτερο από αυτήν κι απελπισμένη από την αυξανόμενη πείνα για ωμή σάρκα, ενδίδει στην πράξη του κανιβαλισμού.

«Ωμότητες (Raw / Grave)» της Ζουλιά Ντικουρνό
Ο Rabah Nait Oufella και η Garance Marillier στο «Raw»

Μια συναρπαστική, ενδιαφέρουσα και ακραία αλληγορία που ανήκει στην κατηγορία των ιστοριών ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης, η οποία κέρδισε στις Κάννες το 2016 το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), όπου και έκανε πρεμιέρα και μία από τις καλύτερες ταινίες εκείνης της χρονιάς. Το ποτισμένο στο αίμα θρίλερ της Ντικουρνό εκτός από μια αναζωογονητικά πρωτότυπη ιδέα, είναι ένας έξυπνος τρόπος αφήγησης και μια ευρηματική προσέγγιση στην εξερεύνηση του αδιάκοπα λαβυρινθώδους μυστηρίου του τι σημαίνει να είσαι μια νεαρή γυναίκα.

«Ωμότητες (Raw / Grave)» της Ζουλιά Ντικουρνό
Η Garance Marillier στο «Raw»

Το «Ωμότητες» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Seven Films. Είναι διαθέσιμο στο Cinobo.


Ωμότητες (Raw / Grave)
Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, 2016, Έγχρωμη
Δράμα / Τρόμου / Φαντασίας, 99’
Σκηνοθεσία: Ζουλιά Ντικουρνό
Σενάριο: Ζουλιά Ντικουρνό
Πρωταγωνιστούν: Γκαράνς Μαριγιέ, Ελά Ρουμπφ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ