Κινηματογραφος

Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας

Ποιοι ηθοποιοί κέρδισαν τα βραβεία γυναικείου και ανδρικού ρόλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην ταινία της Ζουλιά Ντικουρνό «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας του 74ου Φεστιβάλ των Καννών
Στην ταινία της Ζουλιά Ντικουρνό «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας του 74ου Φεστιβάλ των Καννών © EPA / SEBASTIEN NOGIER

Η απονομή των βραβείων του 74ου Φεστιβάλ των Καννών - Η ταινία «Titane» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα.

Η ταινία «Titane» της Γαλλίδας σκηνοθέτριας, Ζουλιά Ντικουρνό, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 74ου Φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Σπάικ Λι.

Η ταινία έχει διχάσει τους κριτικούς λόγω της ακραίας φαντασίας που αποτυπώνει στο σελιλόιντ, με άλλους να κάνουν λόγο για πρωτοποριακή προσέγγιση και άλλους για αποστροφή.

Κατά την τελετή απονομής, η Νορβηγίδα ηθοποιός, Ρενάτε Ρέινσβε, απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Julie in 12 Chapters» του Χοακίμ Τρίερ, στην οποία υποδύεται μια νέα γυναίκα που αναζητά τον εαυτό της. «Αυτό το βραβείο ανήκει σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Ήταν υπέροχη, μια ωραία εμπειρία». Η ίδια η Ρενάτε Ρέινσβε είχε δηλώσει: «Ο χαρακτήρας της Τζούλι είναι πολύ κοντά μου. Μπορώ να ταυτιστώ εντελώς μαζί της γιατί έχω ζήσει παρόμοια πράγματα».

Η Ρενάτε Ρέινσβε διακρίθηκε κυρίως σε μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Είχε επίσης έναν μικρό ρόλο, μία γραμμή, στην ταινία "Όσλο, 31 Αυγούστου" (2012), του ίδιου σκηνοθέτη.

Η ηθοποιός, Renate Reinsve, κρατά στα χέρια της το βραβείο που απέσπασε στο 74ο Φεστιβάλ των Καννών
Η ηθοποιός, Renate Reinsve, κρατά στα χέρια της το βραβείο που απέσπασε στο 74ο Φεστιβάλ των Καννών © EPA / IAN LANGSDON

Ο Αμερικανός ηθοποιός, Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς, απέσπασε το βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη δραματική ταινία θρίλερ «Nitram», όπου υποδύεται έναν νέο άνδρα που πρόκειται να διαπράξει μια από τις χειρότερες δολοφονίες στην ιστορία της Αυστραλίας.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς, κατά την απονομή του βραβείου στο 74ο Φεστιβάλ των Καννών
Ο Αμερικανός ηθοποιός, Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς, κατά την απονομή του βραβείου στο 74ο Φεστιβάλ των Καννών © EPA / SEBASTIEN NOGIER

«Είμαι πολύ συγκινημένος, ευχαριστώ, να πάρει!», δήλωσε κατά την απονομή του βραβείου. Γεννημένος στο Τέξας, ο Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο σε ηλικία 13 ετών με έναν μικρό ρόλο στην ταινία των Αδελφών Κοέν «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» (2007), η οποία κέρδισε 4 Όσκαρ. Ο Λάντρι Τζόουνς κάνει καριέρα στη μουσική και κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ, «Τhe Mother Stone», κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, έναν ποπ δίσκο με επιρροή από τους Beatles.

 

 

Φεστιβάλ των Καννών: Στον Ασγάρ Φαρχαντί το Μεγάλο Βραβείο 

Ο Ιρανός σκηνοθέτης, Ασγάρ Φαρχαντί, έλαβε το Μεγάλο Βραβείου του 74ου Φεστιβάλ Καννών, το οποίο είναι το δεύτερο πιο πολύτιμο βραβείο μετά τον Χρυσό Φοίνικα. Το βραβείο μοιράστκε με τον Φινλανδό, Γιούχο Κουοσμάνεν.

Ο σκηνοθέτης, Asghar Farhadi, ποζάρει με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών
Ο σκηνοθέτης, Asghar Farhadi, ποζάρει με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών © EPA / IAN LANGSDON

Ο σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο αυτό για την ταινία «Un héros», η ιστορία μιας λύτρωσης που εμποδίζεται σε μια ιρανική κοινωνία που μαστίζεται από δυσπιστία και χειραγώγηση. Ο Φαρχαντί κάλεσε απόψε να «αφυπνιστούν συνειδήσεις» στο Ιράν. Ο 49χρονος Φαρχαντί δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο του ότι «δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να γράφει ταινίες» και να τις γυρίζει «παρ' όλα τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τις πιέσεις, τα εμπόδια που θα μπορούσαν να με αποτρέψουν. Συνεχίζω να έχω την ελπίδα, εγείροντας ερωτήσεις, πως θα μπορέσω να βοηθήσω να βελτιωθούν των πράγματα. Αυτό που μπορεί να σώσει τη χώρα μου, να τη βελτιώσει, είναι να αφυπνιστούν συνειδήσεις».

Παράλληλα, ο Φινλανδός σκηνοθέτης, Γιούχο Κουοσμάνεν, παρουσίασε την ταινία «Compartiment No6», που εστιάζει στη συνάντηση μεταξύ μιας Φινλανδής και ενός Ρώσου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τραίνο μεταξύ Μόσχας και Μούρμανσκ, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ