Κινηματογραφος

McQueen: Το απόλυτα ταιριαστό ντοκιμαντέρ στον Αλεξάντερ ΜακΚουίν

Και δεν χρειάζεται να είσαι μυημένος στον κόσμο της μόδας για να το απολαύσεις

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν

Τι Να Δω Σήμερα: Το ντοκιμαντέρ «McQueen» για τη ζωή του Αλεξάντερ ΜακΚουίν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας στη νέα στήλη του athensvoice.gr

Στις 17 Μαρτίου του 1969, γεννιέται στο Ανατολικό Λονδίνο ένας από τους πιο ιδιοφυείς δημιουργούς υψηλής ραπτικής και μαζί του μια από τις πιο συναρπαστικές και συνάμα τραγικές ιστορίες του πασπαλισμένου κόσμου της μόδας. Το «McQueen» ξεδιπλώνει το κουβάρι της σύντομης πλην όμως ξεχωριστής ζωής του Αλεξάντερ Λι ΜακΚουίν, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά τα οποία συνθέτουν το διευρυμένο μωσαϊκό μιας πολύπλοκης προσωπικότητας και που τελικά κάνουν αυτού του είδους τα ντοκιμαντέρ σχεδόν τόσο ενδιαφέροντα όσο το θέμα τους.

Πλάνα αρχείου από τις σημαντικότερες συλλογές και επιδείξεις του από τους οίκους Givenchy και Gucci, συνεντεύξεις με στενούς συνεργάτες, φίλους, συντρόφους και μέλη της οικογένειάς του απεικονίζουν (στα όρια της αγιογραφίας) έναν μοναχικό, θλιμμένο και εύθραυστο ΜακΚουίν, αλλά και ταυτόχρονα έναν λαμπερό, δυναμικό και επιτυχημένο μάγο της μόδας, με ξεκάθαρο εικαστικό όραμα, με μοναδική καλλιτεχνική ενέργεια κι ένα νου τόσο δημιουργικό που τροφοδοτούσε τη φαντασία των γύρω του και έπλαθε συναισθήματα με το ταλέντο του.

Ένα είναι σίγουρο βλέποντας αυτό το απόλυτα ταιριαστό ντοκιμαντέρ των Ίαν Μπονότ και Πίτερ Έτεντζι, φόρο τιμής σε αυτόν τον επαναστατικό και καινοτόμο δημιουργό. Δεν χρειάζεται να είσαι μυημένος στον κόσμο της μόδας για να το απολαύσεις. Γεμάτο πότε κομψές και πότε εξωφρενικές δημιουργίες, το «McQueen» πλημμυρίζει την οθόνη και τα μάτια μας με ομορφιά και χρώμα.

Χορταστικό και αναλυτικό συμπεριλαμβάνει τόσο πτυχές της αυτοκαταστροφικής ζωής του ΜακΚουίν όσο και της εντυπωσιακής επαγγελματικής του καριέρας. Αναφέρεται στα σκοτεινά σημεία αυτής της μοναδικής προσωπικότητας, χωρίς να παίρνει θέση ως οφείλει να πράξει ένα αμερόληπτο ντοκιμαντέρ.

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ McQueen

Δεν θα απογοητεύσει στιγμή ούτε τους αληθινούς φαν της μόδας και του ίδιου του ΜακΚουίν, ούτε κι εκείνους που θα περάσουν το μισό φιλμ αναρωτώμενοι «μα καλά, ποιος θα το φορούσε αυτό σε δημόσιο χώρο;».

MCQUEEN | Official Trailer

McQueen

Ηνωμένο Βασίλειο, 2018
Βιογραφία / Ντοκιμαντέρ, 141’
Σκηνοθεσία: Ίαν Μπονότ, Πίτερ Ετέγκι
Σενάριο: Πίτερ Ετέγκι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ