Κινηματογραφος

14 άγνωστα στοιχεία για τον Ένιο Μορικόνε

Άγνωστα στοιχεία για τον «μαέστρο» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
enio-moricone.jpg
© Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος γράφει στην ATHENS VOICE για το μεγάλο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή.

 

 1. Στον μαέστρο δεν άρεσε καθόλου η έκφραση spaghetti western. Πίστευε ότι παραπέμπει άμεσα στο φαγητό – ιταλική κουζίνα - και θεωρούσε ότι είναι κατασκεύασμα των Αμερικανών. Πάντα διόρθωνε οποιονδήποτε, επισημαίνοντας ότι η σωστή ορολογία είναι ευρωπαϊκό western και όχι spaghetti.
 2. Στον μαέστρο δεν άρεσε καθόλου το μοβ χρώμα.
 3. Απέρριψε την πρόταση του Stanley Kubrick για το Κουρδιστό Πορτοκάλι μετά από ένα τηλεφώνημα του σκηνοθέτη, κάτι το οποίο το μετάνιωσε. Όντας σεμνός χαρακτήρας, εκείνη την περίοδο έγραφε μουσική για αρκετές ταινίες και γι’ αυτό το λόγο απέρριψε την πρόταση πιστεύοντας ότι η τέχνη πρέπει να μοιράζεται.
 4. Για την μουσική επένδυση της επικής ταινίας «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» επέλεξε την κραυγή ενός κογιότ.
 5. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος είναι μοναδικός παγκοσμίως.
 6. Η ίδρυση του Συλλόγου οφείλεται σε ένα χαμένο πορτοφόλι…Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Συλλόγου Κωνσταντίνος Παπακώστας ενώ είχε μείνει χωρίς χρήματα στο Αssago του Milano στις 19/11/2010 κατάφερε εν τέλει να παρακολουθήσει τη συναυλία του μαέστρου. Μετά από αυτό το περιστατικό, επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να ιδρύσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε.
 7. Στην οδό Μανωλάκη στη Λάρισα υπάρχει η μοναδική προσωπογραφία μεγάλων διαστάσεων του Ennio Morricone.
 8. Παράλληλες δράσεις του Συλλόγου: προβολή της μαγνητοσκοπημένης συναυλίας στο Κρεμλίνο το 2012 στον ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρου του Β’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.
 9. Ο Σύλλογος έχει δεχθεί τηλεφώνημα από τον μαέστρο στο οποίο έχει εκφράσει τον θαυμασμό του και ότι παρακολουθεί τις εκδηλώσεις του.
 10. Τόσο το σενάριο της ταινίας Cinema Paradiso όσο και η μουσική επένδυση του Ένιο Μορικόνε έδωσαν τη δυνατότητα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο να εξελιχθεί και να εξέλθει από τον μεσαίωνα.
 11. Κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Μανωλάκη υπάρχει η υπόγεια Ρωμαϊκή Δεξαμενή του Διοκλητιανού κάτι το οποίο ενέπνευσε και συνετέλεσε στην ίδρυση του Συλλόγου, έχοντας ως αρχική έμπνευση να χρησιμοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος για τριήμερο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού western με τις ταινίες, «ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος»,  «Για Μία χούφτα δολάρια» και «Κάποτε στη Δύση».
 12. Οι κινηματογραφιστές του Giuseppe Tornatore επισκέφτηκαν τη Λάρισα μετά από έρευνα τους στο internet με τον Giovanni Morricone, ψάχνοντας για το εάν υπάρχει κάποιος Σύλλογος παγκοσμίως ανακάλυψαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι υπάρχει στην Ελλάδα. Επισκέφτηκαν τη Λάρισα και συνέλεξαν υλικό για το ντοκιμαντέρ του Giuseppe Tornatore που αφορά τον μαέστρο και θα προβληθεί στις Κάννες το 2020.
 13. 16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists δημιούργησαν και παρουσιάσαν τα έργα τους, εμπνευσμένα από τον μεγάλο Ιταλό συνθέτη Ένιο Μορικόνε. Η πρωτοβουλία ήταν του «Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος» και αφορούσε στην παρουσίαση εικαστικού έργου και εικόνας έχοντας ως αφορμή τον συνθέτη και το έργο του.Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα και στη Ρώμη.
 14. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Παπακώστας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Reuters για το ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ennio Morricone απάντησε ότι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι όταν παρακολουθείς μία συναυλία του ή όταν απλώς ακούς τη μουσική του στις ταινίες. Το γεγονός ότι από την πλήρη μουσική συνοχή, σύνθεση και αρμονία συμβαίνει κάτι το απροσδόκητο (π.χ. παίζει μόνο το κλαρινέτο για 1 δευτερόλεπτο), κάτι το οποίο προκαλεί μία πολύ έντονη ψυχική δόνηση και αφήνει το χαρακτηριστικό του αποτύπωμα στη μουσική εμπειρία.

Ο σκηνοθέτης Τζιουσέπε Τορνατόρε είχε εκφράσει την επιθυμία, μέλη του συλλόγου να συναντηθούν με τον Μαέστρο και αυτό να αποτελέσει υλικό για προβολή στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Κανών το 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ