Κινηματογραφος

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης: Επιστρέφει online

Η υποβολή συμμετοχών έχει ήδη ξεκινήσει

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης
Η υποβολή συμμετοχών συνεχίζεται μέχρι τις 21 Ιουνίου

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης έρχεται διαδικτυακά

Το 2016, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο θεσμό -τον μοναδικό που πραγματοποιείται ταυτόχρονα και στις έξι ηπείρους-, ο οποίος έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση ενός ανοιχτού και ευρύ διαλόγου πάνω στην μετανάστευση, μέσα από την προβολή ταινιών που την θέτουν ως κεντρική τους θεματική.  

Μόνο το 2019, τα νούμερα του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι εντυπωσιακά. Περισσότερες από 700 προβολές πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, τις οποίες συνολικά παρακολούθησαν 600.000 θεατές. Πιο συγκεκριμένα, πέρσι η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε 32 ταινίες σε 24 διαφορετικές γλώσσες από τις 607, που είχαν συνολικά υποβληθεί, για να προβληθούν σε 108 χώρες του κόσμου. Οι προβολές, μάλιστα, δεν περιορίστηκαν στους πιο συμβατικούς φεστιβαλικούς χώρους, όπως αμφιθέατρα, σινεμά, θέατρα, πρεσβείες και χώροι τέχνης, αλλά έγιναν και σε camp προσωρινής διαμονής στην έρημο, δίνοντας την ευκαιρία παρακολούθησής τους και στους ανθρώπους που αφορούν περισσότερο από κάθε άλλον, στους μετανάστες.  

Τώρα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης επιστρέφει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Φέτος, όμως, θα είναι κάπως διαφορετικό. Λόγω της κρίσης του Covid-19, το μεγαλύτερο μέρος του θα μεταφερθεί στο διαδίκτυο, όχι μόνο με προβολές, αλλά και με εκδηλώσεις εικονικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και συζητήσεις και συνεντεύξεις με ειδικούς του κινηματογράφου και των μεταναστευτικών θεμάτων.       

Με εξαίρεση, λοιπόν, την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, το Διεθνές Φεστιβάλ θα παραμείνει ίδιο στις υπόλοιπες πτυχές του. Η επιτροπή αναζητά τις καλύτερες ταινίες που περιστρέφονται γύρω από τη μετανάστευση, με τις συμμετοχές να έχουν ήδη αρχίσει -μέσω της πλατφόρμας Film Freeway- και διαρκούν μέχρι τις 21 Ιουνίου, για προβληθούν και στη συνέχεια κάποιες από αυτές να βραβευτούν στην τελετή απονομής στις, όπως πάντα, 18 Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, όπως έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ.     

Παράλληλα, και ο σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης μένει σταθερός. Αυτός είναι η δημιουργία, αλλά και η υπογράμμιση της ήδη υπάρχουσας αλληλεπίδρασης κινηματογράφου και μετανάστευσης. Η τελευταία αποτελεί αφετηρία για σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του κινηματογράφου, μεταξύ άλλων και της γέννησης του μέσου, πριν από περίπου δύο αιώνες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το Διεθνές Φεστιβάλ φροντίζει να φέρει του σινεφίλ όλου του κόσμου σε επαφή με τη διαχρονική πραγματικότητα της ανθρώπινης μετανάστευσης. 

Οδηγίες για τις κατηγορίες υποβολής συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης 

Κατηγορία Ταινιών Μεγάλου Μήκους: Οποιοδήποτε είδος ταινίας – feature, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια – με διάρκεια τουλάχιστον 41 λεπτά.  

Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους: Οποιοδήποτε είδος ταινίας – feature, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια – με διάρκεια τουλάχιστον 15- 40 λεπτά.  

Κατηγορία Διαδικτυακές ταινίες: Ταινίες οποιουδήποτε είδους ή μήκους (μικρού και μεγάλου) που έχουν υποβληθεί από τους δημιουργούς τους για προβολή στο Διαδίκτυο. Ο IOM θα παρουσιάζει τις ταινίες στο διαδίκτυο διασφαλίζοντας ότι τα έργα είναι ασφαλή και ότι τα δικαιώματα παραμένουν στον δημιουργό. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ