Κινηματογραφος

Μένουμε Σπίτι: 7 ταινίες αριστουργήματα να δεις οnline

Σκηνοθέτες θρύλοι του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου σε προσβάσιμες προς όλους πλατφόρμες

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από την ταινία «La Dolce Vita» του Federico Fellini
«La Dolce Vita» του Federico Fellini

Ταινίες των Αντονιόνι, Γκοντάρ, Μπέργκμαν, Φελίνι, Ταρκόφσκι διαθέσιμες σε δωρεάν και νόμιμες πλατφόρμες για επιμορφωτικές βραδιές τώρα «Μένουμε Σπίτι».

Οι πρώτες νιφάδες ποπ κορν έχουν αρχίσει να πετάγονται από την κατσαρόλα. Η κουβέρτα βρίσκεται ήδη στον καναπέ πανέτοιμη να καλύψει από πόδια μέχρι ώμους. Η νύχτα θα είναι μεγάλη. Μένουμε Σπίτι και βλέπουμε ταινίες αριστουργήματα. Γιατί; Γιατί ο χρόνος μας -πάντοτε αλλά ειδικά τώρα- για καλό κινηματογράφο είναι απεριόριστος.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την επιθυμία να διευρύνουμε λίγο τις γνώσεις μας πάνω στους σκηνοθέτες-θρύλους που δημιούργησαν κινήματα και άφησαν εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου, είναι ότι οι ταινίες τους (ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές) βρίσκονται διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Και είναι καθόλα νόμιμο να τις παρακολουθήσουμε εκεί αφού βρίσκονται σε πλατφόρμες ανοιχτές προς το κοινό, όπως είναι το Youtube ή η Dailymotion.

Οπότε η κατάστασή μας είναι «μένουμε σπίτι και βλέπουμε ταινίες αριστουργήματα». Ξεχνώντας τον χρόνο ή, τέλος πάντων, αφήνοντάς τον να κάνει τη δουλειά του όπως μόνο ο ίδιος ξέρει. Έτοιμοι για λίγο -ή πολύ- καλό σινεμά;

Ιβάν ο τρομερός

1945 και ο άνθρωπος που θα αλλάξει ολοσδιόλου το σοβιετικό σινεμά και θα το αναδείξει στον κόσμο, Sergei Eisenstein, θα δημιουργήσει μία από τις πιο γνωστές ταινίες του. 
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: 

Ivan the Terrible (1945) movie

 

La Strada

1954 με τον Federico Fellini να φτιάχνει ένα «δρόμο» που πολλοί σκηνοθέτες θα ακολουθήσουν στην πορεία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου. 
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ:  
Thestival.gr Φωτιά στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά

La Dolce Vita

1960. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Fellini θα χαρίσει στο κοινό μια ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών και το Όσκαρ Ενδυμασίας. Παράλληλα θα θεωρηθεί μια από τις πιο διάσημες της εποχής της. Και όχι άδικα. 
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: 
Πέτσας: Θα ανακοινωθεί σήμερα ο περιορισμός των συναθροίσεων πάνω από έναν αριθμό ατόμων

Au bout de souffle (Breathless)

1960 και το «Breathless» βγαίνει στους κινηματογράφους από τα δύο τέρατα της Nouvelle Vague: Τον Jean Luc Godard που αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τον Francois Truffault που έχει γράψει το σενάριο.
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ

Εικόνα από την ταινία «Breathless» του Jean Luc Godard
«Breathless» του Jean Luc Godard

La Notte

1961 και ο Michaelangelo Antonioni απλώνει τη «Νύχτα» του στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. 
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: 

Thestival.gr ΕΛΑΣ- Δημοτική Αστυνομία παραλία

Persona

1966 και ο Ingmar Bergman παρουσιάζει στο κοινό μια ταινία που μέχρι σήμερα θα διδάσκεται στις Σχολές Κινηματογράφου του κόσμου.
Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: 

Σπανακόπιτα με παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο - Paxxi Ε49 - Spinach pie with homemade filo pastry

Η θυσία

1986 με τον Andrei Tarkovsky να συνεχίζει το έργο του Eisenstein στον σοβιετικό κινηματογράφο χαρίζοντας στους θεατές και τους μελετητές του πλάνα εκπληκτικής φωτογραφίας. 

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ: 
Ivan the Terrible (1945) movie

Μένουμε Σπίτι. Και εκμεταλλευόμαστε τις συνθήκες για να παρακολουθήσουμε online σε δωρεάν πλατφόρμες ταινίες αριστουργήματα. Πάντοτε υπάρχει και η καλή πλευρά ενός κακού, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις τη θετική σκέψη ώστε να την ανακαλύψεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ