Κινηματογραφος

Ο Πύργος του Downton (Downton Abbey)

Μνημειώδης βρετανική φιλοξενία

2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 122'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 714
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4127_d018_00056_rc.jpg

Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει την κριτική του για την ταινία «Ο Πύργος του Downton (Downton Abbey)» του Μάικλ Ένγκλερ

Συναγερμός έχει σημάνει στους Κρόλεϊ μετά την είδηση περί άφιξης του βασιλικού ζεύγους στον Πύργο του Downton. Η επικείμενη διήμερη διαμονή του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και της Βασίλισσας Μαίρης εκεί, συνεπάγεται μια σκληρή προετοιμασία από όλους και κυρίως το υπηρετικό προσωπικό.

Την τηλεοπτική σειρά την παρακολουθούσα με άνεση. Η καθημερινότητα των Κρόλεϊ, των βαλέδων και των υπηρετριών τους του μέσα στο κάστρο του Ντάουτον ήταν ένας μικρόκοσμος που εκτός από γούστο διέθετε κι όλα τα καλά και τα κακά της ανθρώπινης φάρσας. Γαλαζοαίματοι και αριστοκράτες, ιρλανδοί επαναστάτες και προσωπικό υπηρετικό, απατεώνες και τζέντλεμεν μπορούσαν άνετα να συνδιαλλαγούν χρησιμοποιώντας απαραίτητα τον πληθυντικό ευγενείας ακόμη κι όταν ο ένας ήθελε να βγάλει το μάτι του άλλου (στη χειρότερη) ή έστω να τον ρίξει στο κρεβάτι (στην καλύτερη). Σε 6 σεζόν και 52 επεισόδια μεταξύ 2010-2016 τα μάθαμε όλα για τους Κρόλεϊ και τους υπηρέτες τους. Τι μπορούσε λοιπόν να προσθέσει η κινηματογραφική ταινία που δεν είχε ειπωθεί ποτέ; Στην πραγματικότητα τίποτα! Το φιλμ του Ένγκλερ (σε σενάριο Φέλοους, του δημιουργού της σειράς) επιχειρεί να ρίξει φως στην επόμενη μέρα της αριστοκρατικής οικογένειας και κυρίως στο μέλλον του μεγαλοπρεπή πύργου, όταν οι πρεσβύτεροι θα έχουν χαθεί και τα κλειδιά θα έχουν παραδοθεί στη νέα γενιά. Για πρώτη φορά βλέπουμε τις αμφιβολίες σε κάποια μέλη για την ουτοπία να κρατήσουν τα παλιά κεκτημένα και τους τίτλους τιμής. Η Μαίρη, η μεγάλη κόρη των Κρόλεϊ, αρχίζει και βρίσκει κουραστικό το άκαμπτο πρωτόκολλο και ανούσια τη συντήρηση ενός τέτοιου μνημείου αλλά είναι η προσωπική υπηρέτριά της που τη «συνεφέρνει» λέγοντας της πως ο πύργος είναι το κέντρο του σύμπαντος για όλους. Και κυρίως σκοπός ζωής, αν όχι πεπρωμένο για κάποιους «τυχερούς» ενοίκους των κάτω διαμερισμάτων που όλη τους τη ζωή «ονειρεύονταν να δουν από κοντά τη βασίλισσα». Αφελής ή όχι, η ταινία δεν είναι ανεξάρτητη της σειράς. Ακολουθεί όχι απλώς την ιστορία από εκεί που την άφησαν οι τηλεοπτικοί δέκτες, αλλά έχει τα ίδια ακριβώς πρόσωπα στις θέσεις τους. Η Μάγκι Σμιθ φυσικά έχει το γνώριμο βιτριόλι το οποίο σκορπά σατανικές ατάκες που γεννούν χαμόγελα, αλλά κατά τα άλλα η ίδια ρουτίνα: τελετουργικό τσάι και βασιλική συμπάθεια που ενισχύεται από κουτοπόνηρες ιδέες (πόση σοφία αυτοί οι βασιλιάδες;) και περίσσευμα κυνισμού για τη νέα εποχή που έρχεται.

 

Σκηνοθεσία: Μάικλ Ένγκλερ 
Πρωταγωνιστούν: Χιου Μπόνβιλ, Τζιμ Κάρτερ, Μισέλ Ντόκερι, Ελίζαμπεθ ΜακΓκάβερν, Ιμέλντα Στόντον, Μάγκι Σμιθ

INFO
Downton Abbey
Ο πύργος του Downton Downton Abbey
2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 122'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάικλ Ένγκλερ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιμέλντα Στάουντον, Μάγκι Σμιθ, Μισέλ Ντόκερι, Μάθιου Γκουντ, Τουπένς Μίντλετον, Ελίζαμπεθ Μακγκόβενρ, Άλεν Λιτς, Τζοάν Φρόγκατ, Σόφι Μακσέρα, Λόρα Καρμάικλ, Κέιτ Φίλιπς, Ρακέλ Κάσιντι
  • χρονολογια: 2019
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ