- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Χάντερ Τόμσον σε animation
Ο γκουρού του gonzo πρωταγωνιστεί, ο Τζόνι Ντεπ αφηγείται
Υπάρχει άραγε νόημα στο να αποπειραθείς να μιλήσεις για τον βιτριολικό συγγραφέα με συμβατικό τρόπο; Συνοπτικά, γεννήθηκε στο Λούισβιλ. Γιος ξεπεσμένων μεσοαστών, έχασε νωρίς τον πατέρα του, απέτυχε να τελειώσει το σχολείο, πρωτογνωρίστηκε με τα κελιά των φυλακών στην εφηβεία, κατατάχτηκε στην αεροπορία, κατέληξε δημοσιογράφος.
Τραβήχτηκε με τους Hell’s Angels, περιπλανήθηκε σε όλο τον κόσμο, με εκτεταμένη παραμονή στο Πουέρτο Ρίκο και τη Βραζιλία, εγκαταστάθηκε στο Κολοράντο, όπου και ο θάνατος του χτύπησε την πόρτα. Τίναξε τα μυαλά του στον αέρα στην ηλικία των 67, στις 20 Φεβρουαρίου του 2005, σε μια από τις λιγότερο απρόβλεπτες πράξεις αυτοχειρίας του λογοτεχνικού στερεώματος. Οι στάχτες του τινάχτηκαν από κανόνι, κατά τη διάρκεια μιας τελετής της οποίας προΐστατο ο φίλος του, Τζόνι Ντεπ και με παρόντες, μεταξύ άλλων, τον γερουσιαστή Τζον Κέρι και τον Τζακ Νίκολσον.
Α, ναι: στο μεσοδιάστημα, και μονίμως υποκείμενος της παραισθησιογόνας αχλής του ντοπαρισμένου μυαλού του, επινόησε μια αυθεντική, ολοδική του πρόζα, που του απέφερε μυριάδες αναγνωστών και ταξινομήθηκε υπό το λήμμα «gonzo» από τον κολλητό του, Bill Cardoso –του Μπενίσιο Ντελ Τόρο ως Dr. Gonzo, δηλαδή, στο «Fear and Loathing in Las Vegas», του Τέρι Γκίλιαμ.
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τον Χάντερ Τόμσον, πέρα από το σχετικό κείμενο του Δημήτρη Αθανασιάδη, περιέχονται στα αυτοβιογραφικά του βιβλία. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα «Μεθυσμένο ημερολόγιο», (εκδόσεις Οξύ), και «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας», από τις εκδόσεις Πατάκη, αμφότερα σε μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά. Και αν ένα τσιτάτο τον περιγράφει κατά γράμμα, είναι το ακόλουθο: «Δεν θα ήθελα να συνηγορήσω υπέρ των ναρκωτικών, του οινοπνεύματος, της βίας ή της τρέλας. Απλά, πάντοτε λειτουργούσαν για μένα».
Το animation του θέματος, με τίτλο «The Εdge» δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο visual artist, Piotr Kabat, προφανώς επηρεασμένου από την αισθητική κομιστών σαν τον Carlos Sampayo. Βασίζεται σε ένα απόσπασμα του ντοκιμαντέρ «Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson», σε αφήγηση Τζόνι Ντεπ. Αν σου αρέσει, αξίζει να παρακολουθήσεις κατόπιν και ένα παρεμφερές φιλμάκι, το σποτ του μη κερδοσκοπικού βιβλιοπωλείου Good Books, βασισμένου στην τεχνοτροπία του Τόμσον και με το ανεπανάληπτο λογύδριο στο 2΄:07΄΄: «And my tea vomited itself, over my fly»! Γιατί όχι; Είναι και αυτός ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Ο τρόπος του Χάντερ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής στον χώρο του animation
Από το θέατρο της διασποράς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.