Κινηματογραφος

Δωρεάν εξοπλισμός και εκπαίδευση για να φτιάξεις τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες

Απο το εκπαιδευτικό ινστιτούτο StoryDoc 

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338294-703666.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αν έχεις κοινωνικές και κινηματογραφικές ανησυχίες, αυτό το κομμάτι είναι για σένα.

Με σύνθημα «Φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες», το εκπαιδευτικό ινστιτούτο StoryDoc  παρακινεί κάθε ενδιαφερόμενο παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση αλλά και τον απαραίτητο κινηματογραφικό εξοπλισμό για να... φτιάξει τη δική του ταινία για τους πρόσφυγες.

Αιτήσεις για συμμετοχή υποβάλλονται στο email info@storydoc.gr έως τις 6 Φεβρουαρίου.

Στόχος του project «HOME-NEW HOME - από την πατρίδα σε ένα καινούριο σπίτι» είναι να καταγραφεί η αδιαμεσολάβητη ματιά στο προσφυγικό των πολιτών πέντε χωρών, που αποτελούν αφετηρίες και ενδιάμεσους σταθμούς στη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία. Το project διεξάγεται παράλληλα στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιοδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Οι κάτοικοι έξι πόλεων, της Αθήνας και της Μυτιλήνης στην Ελλάδα, της Σμύρνης στην Τουρκία, της Τυρ στο Λίβανο, του Αμάν στην Ιορδανία και της Ραμάλα στην Παλαιστίνη, καλούνται να γνωρίσουν τους πρόσφυγες, να τους κατανοήσουν και να αποτυπώσουν τη ματιά τους σε ντοκιμαντέρ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν σειρά κινηματογραφικών σεμιναρίων, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα κορυφωθεί με την παραγωγή ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβληθούν από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 2017 και στις έξι πόλεις. Επιδίωξη είναι να παραχθούν δέκα ταινίες μικρού μήκους στην Αθήνα και άλλες δέκα στις υπόλοιπες πέντε πόλεις. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί ότι το πρόβλημα έχει παγκόσμια διάσταση, καθώς και να υπογραμμισθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες.

φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες

Τουρκία 

Τα εργαστήρια στην Αθήνα θα διοργανωθούν στο 8ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών (Νικοπόλεως 31-33), σε συνεργασία με το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία», τον Οργανισμό Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου ΟΠΑΝΔΑ και την Περιφέρεια Αττικής. Θα διεξαχθούν τρία τριήμερα σεμινάρια, 17-19 Φεβρουαρίου, 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου και 19-21 Μαΐου, τα οποία απευθύνονται σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ, με ή χωρίς πρότερη εμπειρία στο αντικείμενο, ηλικίας από 16 ετών και άνω. Τα τμήματα θα συγκροτηθούν ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία των συμμετεχόντων.

φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες

Μυτιλήνη 

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το εκπαιδευτικό κινηματογραφικό ινστιτούτο «StoryDoc», που συνεργάζεται με τη ΜΚΟ από την Ιορδανία «Arab Women Media Center», την παλαιστινιακή οργάνωση «Young Palestinian Filmmakers Society», το τουρκικό πανεπιστήμιο «Yasar University» και την Ένωση «Istanbouli Theatre Tyro Association for Artists» στο Λίβανο. Το εγχείρημα υλοποιείται διεθνώς με την υποστήριξη του «Anna Lindh Foundation» και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Οι θεματικές ενότητες τις οποίες θα καλύψουν τα ντοκιμαντέρ αφορούν στην καθημερινότητα των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας, στην εκπαίδευση, στα θύματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, στην αναζήτηση εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης, στην περιπέτεια των ασυνόδευτων παιδιών, στις οικογένειες που χωρίζονται λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς και κάνουν προσπάθειες επανένωσης και στον εθελοντισμό.

φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες

Παλαιστίνη 

Τα σεμινάρια θα πλαισιώσει διεθνές συνέδριο στις 20 και 21 Μαρτίου στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτές των έξι πόλεων, προκειμένου να συζητήσουν τα συμπεράσματα της δράσης και να ανταλλάξουν πρακτικές. Το συνέδριο θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, προκειμένου να ενημερωθούν για εργαλεία, μεθόδους, αποτελέσματα και συμπεράσματα που θα τους είναι χρήσιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εξάλλου το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τα ντοκιμαντέρ που θα παραχθούν θα προβληθούν στους μαθητές στο εθνικό σχολικό δίκτυο, παράλληλα με τις δημόσιες προβολές.

φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες

Λίβανος 

Τα πρώτα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν ήδη στη Μυτιλήνη (σε συνεργασία με το Δήμο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και τις άλλες τέσσερις χώρες, με ξεχωριστή στιγμή στη διοργάνωση της Λέσβου τη συμμετοχή πέντε Σύρων προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρόσφυγες παρακολούθησαν το πρόγραμμα και ξεκίνησαν ήδη γυρίσματα για ταινίες με θέμα τη διαδρομή τους και την εμπειρία από τη ζωή τους στη Μυτιλήνη. Μέσα από τις ιστορίες που οι πρόσφυγες επεξεργάζονται αναδεικνύονται η λαχτάρα τους να βρεθούν σε ασφαλή τόπο, αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργήθηκαν στις δομές φιλοξενίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και με τους εθελοντές.

φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες

Ιορδανία

Τα θέματα που απασχόλησαν τους πολίτες της Μυτιλήνης, οι οποίοι συμμετείχαν στο εργαστήριο, ήταν η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις σχολικές τάξεις, οι πρωτοβουλίες πολιτών και ΜΚΟ για την παροχή γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων στους πρόσφυγες και ο ρόλος των προσφύγων και μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και λειτουργούν ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο νέο προσφυγικό ρεύμα, την ελληνική κοινωνία και τις αρχές της χώρας.


Αιτήσεις για τα σεμινάρια της Αθήνας γίνονται δεκτές μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου μέσω του StoryDoc (info@storydoc.gr) ή της δράσης «Ανοιχτά Σχολεία» (booking@athensopenschools.gr και στο τηλέφωνο 2105277089). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναφέρουν τα στοιχεία τους, αν έχουν εμπειρία με το ντοκιμαντέρ καθώς και σύντομη περίληψη της ιδέας τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ στους συμμετέχοντες θα παρέχεται προς χρήση πλήρης ψηφιακός εξοπλισμός κινηματογράφησης για τις συγκεκριμένες παραγωγές. Το πρόγραμμα «HOME - NEW HOME» συντονίζει ο ιδρυτής του «StoryDoc» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», Κώστας Σπυρόπουλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ