Κινηματογραφος

13 ταινίες διανομής της "Feelgood" υποψήφιες για 24 βραβεία Όσκαρ

Ανάμεσά τους είναι και ο «Αστακός» των Λάνθιμου - Φιλίππου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338165-703371.jpg

Ανακοινώθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για την 89η απονομή των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί πως 13 ταινίες διανομής της Feelgood Entertainment είναι υποψήφιες για συνολικά 24 Oscar, η τελετή των οποίων υπενθυμίζεται πως θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, οι 13 ταινίες είναι οι εξής:

-Το «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (“Manchester by the Sea”), το οποίο θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 16 Φεβρουαρίου και είναι υποψήφιο στις 5 βασικές κατηγορίες, συγκεντρώνοντας 6 υποψηφιότητες.

-O «Αστακός» (“The Lobster”) του Γιώργου Λάνθιμου, που τιμήθηκε με την υποψηφιότητα καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για τον Ευθύμη Φιλίππου και τον Γιώργο Λάνθιμο.

-Η «Jackie» του Pablo Larrain –που κυκλοφορεί αυτή την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου- και αφηγείται το χρονικό που ακολουθεί της δολοφονίας του Προέδρου της Αμερικής, John Kennedy και το πένθος και την αγωνία της συζύγου του να παρηγορήσει τα παιδιά της και να προσδιορίσει την πολιτική κληρονομιά του συζύγου της. Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως η συγκλονιστική Natalie Portman καρπώθηκε την υποψηφιότητα για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου και η Mica Levi εκείνη της υποψηφιότητας για την καλύτερη μουσική.

-Η «Φλόρενς Φάλτσο Σοπράνο» του Stephen Frears. H Meryl Streep στο ρόλο της Florence Jenkins, μιας τουλάχιστον κακόφωνης, καλτ τραγουδίστριας όπερας που «μεσουράνησε» στη Νέα Υόρκη τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 κερδίζει την 20η της υποψηφιότητα, ενώ η ταινία είναι υποψηφία και για το βραβείο καλύτερων κοστουμιών.

-Το “Passengers” του Mortem Tyldum, το περιπετειώδες sci-fi ρομάντζο της χρονιάς με την Jennifer Lawrence και τον Chris Pratt, δέσμιους μιας ανεξήγητης βλάβης που τους φυλακίζει σε ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύει σε έναν καινούργιο πλανήτη τιμήθηκε με δυο υποψηφιότητες, εκείνη για την καλύτερη μουσική, με τον Thomas Newman να συμπληρώνει την 14η υποψηφιότητά του και εκείνη για την καλύτερη σκηνογραφία.

-To “Rogue One: A Star Wars Story”: Η καινούργια spin-off περιπέτεια της μυθολογίας του «Star Wars», σε σκηνοθεσία του Gareth Edwards που αφηγείται μία αποστολή που έχει στόχο να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας, βρέθηκε υποψήφια για τα βραβεία οπτικών εφέ και ηχητικού μοντάζ.

-Το “20th Century Women” του Mike Mills που φέρνει την Annette Benning, την Elle Fanning και την Greta Gerwig ηρωίδες σε μια ιστορία που τοποθετείται στη βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη του 1970, όπου τρεις διαφορετικές γενιές θα διαχειριστούν την αγάπη και την ελευθερία μιας εποχής που μοιάζει ικανή να αλλάξει τα πάντα κέρδισε την υποψηφιότητα για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο.

-Το “Land of Mine” του Martin Zandvliet, ένα σκληροτράχηλο αντιπολεμικό δράμα από τη Δανία, καρπώθηκε την υποψηφιότητα για ταινία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το φιλμ επικεντρώνεται σε μια ομάδα νεαρών Γερμανών στρατιωτών που αντιμετωπίζονται σαν εχθροί του κράτους και αναγκάζονται να σκάβουν με τα ίδια τους τα χέρια για να βρουν ζωντανές νάρκες σε μια τεράστια έκταση.

-Η «Βαϊάνα» που κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 22 Δεκεμβρίου, αφηγούμενη την ιστορία μιας ριψοκίνδυνης έφηβης που συμμετέχει σε μια τολμηρή αποστολή για να σώσει το λαό της, κέρδισε 2 υποψηφιότητες για Oscar (καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού –How Far I’ ll Go του Lin-Manuel Miranda-).

-Στην ίδια κατηγορία, εκείνης της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, βρέθηκε υποψήφια και η «Ζωούπολη», που μας ξεναγεί σε έναν απίστευτο κόσμο με  απολαυστικούς χαρακτήρες και τα πιο εντυπωσιακά τοπία που έχουμε δει, συγκεντρωμένα σε μία ταινία κινουμένων σχεδίων.

-Στην κατηγορία για το βραβείο των καλύτερων οπτικών εφέ βρέθηκε το «Βιβλίο της Ζούγκλας», η live-action εκδοχή της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney (από το 1967) που σκηνοθέτησε ο Jon Favreau και διηγείται την ιστορία του Μόγλη, ενός μικρού αγοριού που μεγάλωσε στη ζούγκλα από μια οικογένεια λύκων.

-Ο “Doctor Strange” του Scott Derrickson, ο καινούργιος ήρωας στην βιβλιοθήκη της Marvel, που αφηγείται την ιστορία του παγκοσμίως διάσημου νευροχειρουργού, Δόκτωρ Stephen Strange, του οποίου η ζωή αλλάζει ριζικά όταν ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα του στερεί τη χρήση των χεριών του.

-Τέλος, η μικρού μήκους «Piper» του Allan Barillaro, που προβλήθηκε στις αίθουσες συνοδεύοντας το «Ψάχνοντας τη Ντόρι» είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ