Χορος

12 λόγοι για να δω τις παραστάσεις χορού του Φεστιβάλ

Καταξιωμένοι χορογράφοι δίπλα σε ανερχόμενα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής του χορού 

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 617
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357843-741391.jpg

1. Εδώ ο χορός είναι πολύ ιδιωτική υπόθεση. Η παράσταση της Λενιώς Κακλέα «A hand’s turn» κάθε φορά θα απευθύνεται σε ένα ή δύο θεατές. (Από 1/6)

2. Η Κατερίνα Ανδρέου έρχεται με το διεθνές βραβείο Prix Jardin d’Europe 2016 για τη σόλο παράστασή της «A kind of fierce». (10 & 11/6)

3. Η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα Griffon ανεβάζουν το «Πορνό». Διαβάστε τη συνέντευξη της χορογράφου εδώ.

4. Η ισχύς εν τη ενώσει. Πέντε χορογράφοι και δώδεκα νέοι χορευτές συνεργάζονται στο «Rapidly Becoming» που είναι ταυτόχρονα παράσταση και μελέτη πάνω στη χορογραφική διαδικασία. (19&20/6)

Kinkaleri Realgoodtime // Photo: Jacopo Jenna

Kinkaleri Realgoodtime // Photo: Jacopo Jenna

5. Mια παιγνιώδη διασταύρωση συναυλίας και παράστασης χορού είναι αυτή της ιταλικής κολεκτίβας Kinkaleri, «Real Good Time / All!». Αφορμή για την έμπνευσή της ένας στίχος του Lou Reed. (21&22/6)

6. Οι RootlessRoot είναι πλέον κλασική αξία. Τέσσερις χορευτές (ανάμεσά τους και η Λίντα Καπετανέα) παρουσιάζουν το «When the dogs assailed their masters». (27-29/6)

Μette Ιngvartsen // Photo: Virginie Mira

Μette Ιngvartsen // Photo: Virginie Mira

7. Έρχεται με την υπενθύμιση πως είναι ακατάλλληλη για ανηλίκους (και για συντηρητικούς ενήλικους θα λέγαμε εμείς). Γιατί το «69 Positions» της Δανέζας Μέτε Ίνγκβαρστεν διαπραγματεύεται θέματα σεξουαλικότητας. (1-3/7)

Αναστασία Βαλσαμάκη // Photo: Sotiris Kadinopoulos

Αναστασία Βαλσαμάκη // Photo: Sotiris Kadinopoulos

8. Αν δεις το «Sync», που έχει επιλεγεί από το ευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves και θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Spring Forward 2017, στο μέλλον θα λες «έχω δει την πρώτη δουλειά της Αναστασίας Βαλσαμάκη». (2&3/7)

9. Η παράσταση της χορογράφου Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας  χορεύει με το ένα πόδι στο Κάβο Βέρντε (γενέτειρά της) και το άλλο στην Ελλάδα, αφού εμπνέεται από την τραγωδία του Ευριπίδη και έχει τίτλο «Bάκχες: πρελούδιο κάθαρσης». (5&6/7)

Ηofesh Shechter // Photo: Rahi Rezvani

Ηofesh Shechter // Photo: Rahi Rezvani

10. Ο Χόφες Σέχτερ έρχεται κουβαλώντας το μύθο του από τη χορευτική σκηνή της Αγγλίας, αμέσως μετά την πρεμιέρα της χορογραφίας του στο Παρίσι. Χορευτές από οκτώ διαφορετικές χώρες θα δώσουν το «Grand Finale». (8&9/7)

11. Μια χορογραφία που θα καταλήξει σε ντίσκο πάρτι. Ο Καταλανός Πέρε Φάουρα στο «Sweet Fever» παίρνει τη βασική χορογραφία της «Fever night» από τον «Πυρετό το Σαββατόβραδο» και της αλλάζει τα φώτα. (16&17/7)

12. Δεν είναι μια απλή χορογραφία, αλλά μια καταγγελία. Η χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Ντοροτέ Μυνιανεζά με το «Unwanted /Ανεπιθύμητα» μιλάει για τα παιδιά που γεννήθηκαν από τους βιασμούς που έγιναν στον πόλεμο της Ρουάντα. Έρχεται εδώ αμέσως μετά την πρεμιέρα στην Αβινιόν, που υποκλίνεται στο ταλέντο της. (18&19/7)

Όλες είναι στην Πειραιώς 260, εκτός από των RootlessRoot (Rex), των Kinkaleri και του Πέρε Φάουρα (Bios). Περισσότερες πληροφορίες στο greekfestival.gr/gr/home

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ