Χορος

O Onel εκπροσωπεί ξανά την Ελλάδα στο Red Bull BC One-Last Chance Cypher

Κέρδισε ρισπέκτ και πρωτιά στο Battle of the Year Balkans. Το b-boy που αφήνει τον κόσμο άφωνο με όσα κάνει μιλά για το θαυμαστό κόσμο του breakdance

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356118-738066.jpg

Ένας αυτοδίδακτος χορευτής που κόβει την ανάσα και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για το Red Bull BC One-Last Chance Cypher. Αν νικήσει, πάει στο Red Bull BC One, το σημαντικότερο one-on-one B-Boy διαγωνισμό στον κόσμο. Πώς φτάνει κανείς μέχρι εκεί; Είναι απλό αλλά δεν είναι εύκολο! Κάθε χρόνο τα Cyphers που διεξάγονται σε 31 χώρες αναδεικνύουν τους μεγάλους νικητές που προκρίνονται στους Regional Qualifiers. Οι νικητές του Regional Qualifiers περνάνε στον τελικό του Red Bull BC One. Παράλληλα, το Last Chance Cypher ξεχωρίζει 1 μεγάλο νικητή μέσα από 60 διαγωνιζόμενους χορευτές, δίνοντας μια θέση στο Red Bull BC One.

Είναι ωραίο να βλέπεις τους ανθρώπους με ταλέντο να τα δίνουν όλα για αυτό που αγαπούν. Όσοι έζησαν από κοντά το Battle of The Year Balkans στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπλήρωσε 15 χρόνια ζωής, είδαν με τα μάτια τους τι σημαίνει να γίνεσαι καλύτερος, να γίνεσαι ένα με τη μουσική, να παίζεις με το ρυθμό και το σώμα σου, να παίρνεις και να δίνεις ενέργεια!  

O Onel εκπροσωπεί ξανά την Ελλάδα στο Red Bull BC One-Last Chance Cypher

Το διήμερο φεστιβάλ που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή, μεταμόρφωσε τη σκηνή της Αίθουσας Τελετών σε ένα μεγάλο breakdance stage και όλα τα B-Boy και B-Girls των Βαλκανίων ήταν εκεί. Εκρηκτικές one-on-one μάχες που κάρφωναν τα βλέμματα του κόσμου στους πρωταγωνιστές του Battle of The Year Balkans, φιγούρες βγαλμένες από βιντεοκλίπ, σκληρή προπόνηση και φαντασία, μια τελική αναμέτρηση ανάμεσα στους Onel και Mighty Jim που δυσκόλεψε και δίχασε τους κριτές.

«Είναι απίστευτο συναίσθημα! Έχω εκπροσωπήσει την Ελλάδα άλλες δυο φορές στο Red Bull BC One Cypher, αλλά αυτή την φορά δεν θέλω να πάω μόνο για την εμπειρία! Πάω για τον τελικό και μακάρι και για τη νίκη!» δήλωσε ο Onel, που θα ταξιδέψει στις 2 Νοεμβρίου στην Ολλανδία και στο Red Bull BC One- Last Chance Cypher, διεκδικώντας τη νίκη που θα του χαρίσει μια θέση στον τελικό. Μιλήσαμε μαζί του για όσα έζησε και όσα του δίνουν έμπνευση.

O Onel εκπροσωπεί ξανά την Ελλάδα στο Red Bull BC One-Last Chance Cypher

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το breakdance;

Όλα ξεκίνησαν κατά τύχη! Ήταν το 2007, όταν ένα βράδυ ήρθε ο αδελφός μου σπίτι με τον κολλητό του-γυρνώντας από νυχτερινή έξοδο-και άρχισαν να χορεύουν breakdance στο σαλόνι. Τρελάθηκα! Μου έδειξαν δυο-τρεις κινήσεις και πήγαν για ύπνο. Εγώ έβαλα μουσική και συνέχισα μόνος μου! Ήμουν μόλις 11 χρονών!

Θυμάσαι με ποια τραγούδια έκανες breakdance τότε, που ήσουν μόνο στην αρχή;

Ναι, θυμάμαι μερικά! Ήταν το Freestyler, BomFunk MC, James Brown, Onix και γενικά hip hop κομμάτια.

Από πού εμπνέεσαι για τις κινήσεις σου;

Δεν είχα ποτέ κάποιον coach, είμαι αυτοδίδαχτoς! Οι πρώτες κινήσεις που έμαθα ήταν από τον αδελφό μου και από το internet. Τώρα εμπνέομαι από άλλους χορούς, από άλλους χορευτές που κάνουν break και από πολεμικές τέχνες. Έχω επηρεαστεί πολύ από το Kung Fu! Έκανα δυο χρόνια και έχω προσθέσει πολλές κινήσεις στο χορό μου από αυτήν την πολεμική τέχνη. Και φυσικά, προσπαθώ να δημιουργώ κινήσεις από μόνος μου!

O Onel εκπροσωπεί ξανά την Ελλάδα στο Red Bull BC One-Last Chance Cypher

Πρόσφατα συμμετείχες στο Battle of the Year και ήσουν ο νικητής του σόλο διαγωνισμού «The Undisputed Battle Of The year Balkans». Πώς σου φάνηκε η φετινή εμπειρία;

Πολύ δύσκολη εμπειρία όπως πάντα! Το επίπεδο έχει ανεβεί πάρα πολύ ψηλά, οι μικροί ανερχόμενοι B-Boys έχουν βελτιωθεί επικίνδυνα και μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψαν! Αλλά τα τελικά πήραμε και αυτήν τη νίκη και είμαι ενθουσιασμένος γιατί θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Red Bull BC ONE- Last Chance Cypher στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και τα Βαλκάνια στα τελικά του Battle of the Year, στη Γερμανία!

Η αναμέτρηση του τελικού ήταν δύσκολη! Φοβήθηκες καθόλου;

Ήταν ένας πολύ δυνατός τελικός που οι δυο κριτές ψήφισαν εμένα και ο ένας τον αντίπαλό μου, Mighty Jim! Αυτό δείχνει ότι ήταν ένα πολύ κοντινό battle! Ο Mighty Jim είναι ένας πολύ δυνατός B-Boy που μου έδωσε πολύ inspiration, ειδικά στην ενέργεια που είχε και αυτό θα με βοηθήσει να βελτιωθώ και εγώ  περισσότερο.

Τι προετοιμασία έχεις σκοπό να ακολουθήσεις;

Αν και είναι νωρίς, έχω ήδη ξεκινήσει την προπόνησή μου γιατί έχω στόχο την πρωτιά! Περιέχει τρέξιμο, ατελείωτες ώρες προπόνησης και φυσικά φυσικοθεραπείες. Μέρος της προπόνησης είναι και αυτό που λέμε εμείς «Break Athletics», ένας συνδυασμός γυμναστικής και break dance. Push-ups και flare, για παράδειγμα!

O Onel εκπροσωπεί ξανά την Ελλάδα στο Red Bull BC One-Last Chance Cypher

Πού κάνεις τις προπονήσεις σου;

Ο πατέρας μου έχει μετατρέψει το υπόγειο του σπιτιού μας σε στούντιο χορού! Περνάω πολλές ώρες εκεί μέσα, αλλά μου αρέσει να προπονούμε και έξω στο δρόμο ή και σε σχολές χορού!

Είναι καλύτερο όταν προπονείσαι με κάποιον άλλον;

Σε θέμα ενέργειας, ναι…είναι καλύτερο! Αλλά όταν θέλεις να συγκεντρωθείς και να κοιτάξεις τις λεπτομέρειες και να δημιουργήσεις moves, είναι πολύ καλύτερο να είσαι μόνος σου.

Φτάνουμε στο Red Bull BC One-Last Chance Cypher, τι είναι αυτό που θα κάνεις ώστε να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους B-Boys;

Στον πρώτο γύρο, σίγουρα δεν θα υποτιμήσω τον αντίπαλο μου! Θα δώσω από την αρχή όλο μου τον εαυτό και ότι καλύτερο έχω, ώστε να δημιουργήσω καλή εντύπωση και να φανώ νικητής εξαρχής!

Είναι κάποιο B-Boy που θεωρείς δύσκολο αντίπαλο; Που θα σε δυσκολέψει;

Τους ξέρω όλους, και σαν φίλους μου, γιατί βρισκόμαστε στους διαγωνισμούς της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι αντίπαλος μου θα είναι αυτός που θα είναι σε καλύτερη φόρμα εκείνη την ημέρα! Αλλά θα προσπαθήσω να είμαι εγώ αυτός! Όλοι έχουν πάρα πολύ δυνατές, αλλά και δικές τους κινήσεις! Το θέμα είναι πως θα τις εκτελέσουν τη στιγμή που θα εμφανιστούμε ξεχωριστά!

Τι έχεις στο πρόγραμμα σου μέχρι τον Νοέμβριο που θα φύγεις για το Red Bull BC One-Last Chance Cypher;

Πριν την Ολλανδία έχω και άλλους παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπως το Outbreak στην Σλοβακία, οι οποίοι θα με βοηθήσουν να γίνω πιο γνωστός πριν την είσοδό μου στο BC ONE, ώστε να φανώ πιο ενεργός και πιο έμπειρος από τους υπόλοιπους B-Boys.

Τι θα έλεγες στα B-Boys που ξεκινάνε τώρα και τι είναι αυτό που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν και να φτάσουν σε επίπεδο παγκόσμιων διαγωνισμών, όπως εσύ;

Για τη νέα γενιά θέλω να πω ότι βλέπω πολλούς μικρούς να προσπαθούνε! Στο Battle of the Year, που είναι ένα Βαλκανικό Πρωτάθλημα, το baby battle είχε τρομερά υψηλό επίπεδο! Μπορούσαν να νικήσουν χορευτές, ακόμα και από το επαγγελματικό! Από εκεί και πέρα είναι πολύ βασικό, για εμάς τους B-Boys, το να μην κολλάμε στα ίδια πράγματα και να προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμαι καινούριες κινήσεις! Να μην επαναπαυόμαστε δηλαδή, και κάθε φορά να δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό. Αυτή θα ήταν η συμβουλή μου και ανυπομονώ να δω την πρόοδό τους.

O Onel εκπροσωπεί ξανά την Ελλάδα στο Red Bull BC One-Last Chance Cypher

Οι μεγάλοι νικητές του 15ου Battle of the Year Balkans

Η μάχη της χρονιάς ανέδειξε μεγάλους νικητές τους Black Out από Θεσσαλονίκη που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων στο παγκόσμιο Battle Of The Year 2017, στο Essen της Γερμανίας.

Οι μεγάλοι νικητές του φεστιβάλ; Στο All Style battle 1 vs 1 νικητής ήταν ο Caspa, από την Κύπρο. Στο B-Girl Battle νικήτρια αναδείχθηκε η B-Girl Sidi, από την Κρήτη.Στο Bounce Streetdance Contest 2017 νικητές ήταν οι I.F.R.G., από τη Θεσσαλονίκη.

Στην κατηγορία για ομάδες μέχρι 15 ετών, τον τίτλο κατέκτησαν οι The Next Crew από τη Βουλγαρία, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο παγκόσμιο στην Γερμανία.

Στο Street Fighters Battle νίκησαν οι Street Warriorz, από τη Δράμα και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία.

Στη μεσαία κατηγορία, καλύτερη χορογραφία αναδείχθηκε των Fivaz, από τη Θεσσαλονίκη.

Στην κατηγορία junior ηλικίας από 7-12 χρονών την πρώτη θέση κατέκτησαν οι Real Crew Next Generation, από τη Λάρισα.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ