Φωτογραφια

Οι πλόες της Κίτσας Αγγελάκου-Σκηνίτη

Ένα φωτογραφικό ταξίδι με επίκεντρο το βαπόρι και την αύρα της θάλασσας

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη
Φωτογραφία της Κίτσας Αγγελάκου-Σκηνίτη

Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη: η έκθεσή της «Βαπόρι, ψυχή και θάλασσα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στα Ποσειδώνια

Κατάγεται από τις Οινούσσες, από μια οικογένεια που έχει μακρά ιστορία στο χώρο της ναυτιλίας, και συνέδεσε και τη δική της ζωή με τη θάλασσα, καθώς ναυτολογήθηκε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων σε φορτηγά πλοία που εκτελούσαν ταξίδια στο εξωτερικό. Στο πλοίο, λοιπόν, στρέφει το φακό της η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη για την έκθεσή της που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά και στο Metropolitan Expo στα Σπάτα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Ποσειδώνια.

Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη
Φωτογραφία της Κίτσας Αγγελάκου-Σκηνίτη από την έκθεση «Βαπόρι, ψυχή και θάλασσα»

Αγκυροβολημένο ή εν κινήσει, το σκαρί του γίνεται το όχημα της φωτογραφικής της αφήγησης της καθώς αποκαλύπτει στιγμιότυπα της ζωής σε αυτό και λεπτομέρειες της κατασκευής του, που μαρτυρούν την βαθιά συναισθηματική σχέση που τη συνδέει με τη θάλασσα.  «Το βαπόρι είναι για αυτήν ο χώρος που συμβαίνουν τα πάντα. Ένας μικρόκοσμος με τους δικούς του αυστηρούς κανόνες, αλλά και γοητεία» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και συνεχίζει: «Το μάτι της φωτογράφου δεν αναζητά μόνον στιγμές έντασης και δράσης, όταν η ισορροπία χάνεται και ο ορίζοντας “κινείται”. Ψάχνει και ανακαλύπτει την ομορφιά σε αυτό και όταν είναι αραγμένο…. Η αύρα της θάλασσας είναι “ορατή” στις φωτογραφίες της. Η αύρα όμως του πλοίου είναι δυσκολότερο να αποδοθεί γιατί έχει να κάνει με το βλέμμα του καλλιτέχνη. Στην περίπτωσή της αυτό το βλέμμα ορίζεται από το βίωμα και, πλέον, την εμπειρία…».

Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη
Φωτογραφία της Κίτσας Αγγελάκου-Σκηνίτη από την έκθεση «Βαπόρι, ψυχή και θάλασσα»

Λίγα λόγια για την Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη

Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2005. Το 2006 παρείχε τις υπηρεσίες της στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού ως συνεργάτης του φωτογράφου Σωκράτη Μαυρομάτη και επιδόθηκε στη φωτογραφική τεκμηρίωση αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων και την κάλυψη σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων. Από το 2007 δραστηριοποιείται στο χώρο της φωτογραφίας ως ελεύθερη επαγγελματίας.

Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη
Φωτογραφία της Κίτσας Αγγελάκου-Σκηνίτη από την έκθεση «Βαπόρι, ψυχή και θάλασσα»


INFO:
Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη
, Βαπόρι, ψυχή και θάλασσα
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 19.00. Διάρκεια: μέχρι 26 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00
Metropolitan Expo, Σπάτα, διάρκεια έκθεσης: 6-10 Ιουνίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ