Φωτογραφια

Οι χαμένες φωτογραφίες του Ντένις Χόπερ

Μυθικά στιγμιότυπα από την πλούσια συλλογή του

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74180-149709.jpg

Εκτός από κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, υπήρξε δεινός φωτογράφος. «Γεννήθηκα στο Ντοντζ Σίτι του Κάνσας και μέσα μου είμαι ένα αγροτόπαιδο από μια μεσοαστική οικογένεια. Πάντοτε πίστευα ότι η υποκριτική, η ζωγραφική, η μουσική, το γράψιμο ήταν όλα μέρος της ζωής ενός καλλιτέχνη. Ποτέ δεν τα είδα ως διαφορετικά πράγματα», είχε δηλώσει. Δεν έκατσε ποτέ ήσυχος στα αυγά του, πάλεψε με τους εθισμούς του, κέρδισε την «αθανασία» μέσα από την πολύπλευρη δημιουργικότητά του.

Τα ενσταντανέ του υπήρξαν το δικό του ημερολόγιο, μέσα από το οποίο κατέγραψε τις αντιφάσεις των πολυτάραχων 60s στις ΗΠΑ. Τα παιδιά των λουλουδιών, οι «Άγγελοι της Κόλασης», οι εξεγερμένοι, οι διαδηλωτές και οι περιπλανώμενοι πρωταγωνίστησαν στον φωτογραφικό του φακό εξίσου με τις διασημότητες που νταραβερίστηκε.

n

Η έκθεση «Dennis Hopper: The Lost Album» παρουσιάζει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, στη «Royal Academy Of Arts», περισσότερες από 400 φωτογραφίες του. Πρόκειται για μια σειρά λήψεων που είχε τραβήξει σε φυσικό φως και στην οποία απαθανατίστηκαν μυθικές προσωπικότητες. Φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο φιλμ που εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 1970 στο «Fort Worth Art Centre Museum» του Τέξας, αλλά μετέπειτα χάθηκαν. Λίγο καιρό μετά το θάνατο του Ντένις Χόπερ, το 2010, βρέθηκαν σε διάφορα κουτιά στα οποία ο ίδιος τις είχε αποθηκεύσει.

n

Πολ Νιούμαν, 1964.

Ο ημίγυμνος Πολ Νιούμαν, η καυτή Τζέιν Φόντα, ο πολιτικός ακτιβιστής Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο προβοκάτορας Άντι Γουόρχολ, ο υπερμοντέρνος Ρόι Λίχτενσταϊν, ο χαρισματικός φωτογράφος Έντι Ρούσα και η παλιοπαρέα του περίφημου «Factory» είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους πρωταγωνιστές του. Αν βρείτε χρόνο και φθηνά αεροπορικά για Λονδίνο, προλαβαίνετε να βρεθείτε κι εσείς σε απόσταση βολής.

n

Άντι Γουόρχολ, Χένρι Γκελντάζλερ, Ντέιβιντ Χάκνι και Τζεφ Γκούντμαν, 1963.

n

Ρόι Λίχτενσταϊν, 1964.

n

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, 1965.

n

Ο Άντι Γουόρχολ με την παρέα του Factory, 1963.

n

Ίρβιν Μπλουμ και Πέγκι Μόφιτ, 1964.

n

Λεόν Μπινγκ, 1966

n

Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, 1966

n

Τζέιν Φόντα, 1967 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.