Φωτογραφια

Ρίτα Τζεϊράνη, πώς έμπλεξες με το Instagram;

«Ο χώρος του Instagram αποτελεί μία τεράστια κοινότητα που μέσα από αυτή μπορείς να γνωρίσεις μέρη, ανθρώπους και να κάνεις φίλους.»

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελευθερία (Ρίτα) Τζεϊράνη
H Ρίτα Τζεϊράνη © Konstantinos Tsilakis / @tsikon

Η Ελευθερία (Ρίτα) Τζεϊράνη μιλάει για την ενασχόλησή της με το instagram (@tzeirani.rita) και την αγάπη της για τη φωτογραφία

H γνωστή Instagrammer @tzeirani.rita είναι στην πραγματική ζωή η Ελευθερία Τζεϊράνη, κοινωνική λειτουργός στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Στη σελίδα της στο Instagram «πρωταγωνίστρια» είναι η αγαπημένη της πόλη, τα Χανιά, αλλά συχνά ανεβάζει και φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα. Της ζητήσαμε να μας μιλήσει για το πάθος της, τη φωτογραφία, που το συμμεριζόμαστε απολύτως!

Μπορείς να περιγράψεις τον εαυτό σου με πέντε λέξεις @tzeirani.rita;
Τελειομανής, δοτική, επιλεκτική, καλαίσθητη, παραπονιάρα.

Τι σε τράβηξε στη φωτογραφία;
Η αποτύπωση της στιγμής που φεύγει. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό μένει για πάντα στον χρόνο. Αυτό είναι συγκλονιστικό γιατί μπορείς να αφήσεις μέσα από τις φωτογραφίες σου το δικό σου αποτύπωμα στο πέρασμα του χρόνου.

Ελευθερία (Ρίτα) Τζεϊράνη
Η Ελευθερία Τζεϊράνη

Φωτογράφιζες και πριν γίνει «μόδα» το Instagram;
Όπως όλοι μας, σε ταξίδια, εκδρομές, κάποιες οικογενειακές στιγμές. Η σοβαρή ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 2011 όταν ο γιος μου ήρθε σπίτι, τελειώνοντας το Λύκειο και δίνοντάς μου μία Nikon 3200 που μόλις είχε αγοράσει, μου λέει χαρακτηριστικά «Μαμά, πάρε τη μηχανή και πήγαινε μια βόλτα στο λιμάνι να τη μάθεις». Το θυμάμαι σαν να ‘ναι τώρα. Μόλις είχα ανοίξει λογαριασμό στο facebook και η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία ήταν με μία μηχανή τσέπης και με το κινητό. Συμμετείχα σε μία ομάδα τότε μέσω του facebook που θέμα είχε φωτογραφίες από το Παλιό Λιμάνι των Χανίων και κάναμε συναντήσεις συχνές, οπότε μου φάνηκε καλή ιδέα να το δοκιμάσω.

Χανιά - Παλιό Λιμάνι
Χανιά - Παλιό Λιμάνι © Ρίτα Τζεϊράνη

Κι έτσι έγινε το θαύμα, όπως μου αρέσει να το αποκαλώ. Ένας ολόκληρος κόσμος άρχισε να ξεδιπλώνεται μπροστά μου. Άρχισα να ασχολούμαι ώρες ατελείωτες για να μάθω τη μηχανή φωτογραφίζοντας, στην κυριολεξία, τα πάντα. Διάβαζα οτιδήποτε είχε σχέση με τη φωτογραφία και γράφτηκα σε μια σχολή φωτογραφίας για λίγο. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και φίλους με τους οποίους ακόμα διατηρώ σχέσεις.
Οτιδήποτε έμαθα από κει και πέρα είναι θέμα εμπειρίας και πολλής δουλειάς. Έχω ξυπνήσει αμέτρητες φορές χαράματα για να πετύχω το ιδανικό φως και έχω κινδυνέψει πολλές φορές να με καταπιεί το κύμα για να βγάλω το λιμάνι με κακοκαιρία. Με έχουν ρίξει κάτω άνεμοι 10 μποφόρ και έχω γλιστρήσει σε ένα λιμάνι που είχε κλείσει και απαγορευτεί η διέλευση λόγων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Τότε ίσως ήταν από τις ελάχιστες φορές που πραγματικά φοβήθηκα. Αλλά πήγα ξανά.
Έχω πειραματιστεί χιλιάδες φορές και θα πειραματιστώ άλλες τόσες για να πετύχω το σωστό αποτέλεσμα. Αυτό που θα με ικανοποιήσει. Και ας μη τη δει κανείς τη φωτογραφία. Θα το ξέρω εγώ όμως. 

Χανιά - Παλιό Λιμάνι
Χανιά - Παλιό Λιμάνι © Ρίτα Τζεϊράνη

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το Instagram και πόσες ώρες την ημέρα ασχολείσαι;
Φαντάζομαι όπως όλοι μας, με έναν προσωπικό λογαριασμό, για να μπορώ να δείχνω κάποιες από τις φωτογραφίες μου χωρίς να μπορώ να φανταστώ φυσικά τη κατάληξη. Τώρα πια υπάρχουν μέρες που θα μπω μόνο για «βραβεύσω» και θα βγω, και μέρες που δεν θα μπω καθόλου λόγω έλλειψης χρόνου ή διάθεσης. Υπάρχουν μέρες που απλώς θα μπω επειδή θα είμαι κουρασμένη, μόνο και μόνο για να δω κάποιες φωτογραφίες, αλλά δεν θα με δει κανείς. Όπως σε όλα επέρχεται η κούραση και ο κορεσμός. Δεν θα με κουράσει όμως ποτέ μία καλή φωτογραφία και στο Instagram μπορείς να τα δεις όλα, το μόνο σίγουρο.

Χανιά
© Ρίτα Τζεϊράνη

Εκτός από το προσωπικό σου account είσαι founder και στα @discover_greece_ και @discover_chania. Πότε τα ξεκίνησες και ποιος είναι ο στόχος σου;
Το @discover_greece_ ξεκίνησε στις 21/1/2018. Η πρόκληση μεγάλη να αναλάβω κάτι που αφορούσε την Ελλάδα, όταν το 95% των hubs αφορούν την Ελλάδα, στην Ελλάδα. Έπρεπε να κάνει τη διαφορά για να πετύχει. Και αυτό θα γινόταν μόνο με σωστή επιλογή των φωτογραφιών. Σε αυτό πόνταρα και δεν διαψεύστηκα. Άλλωστε γνώμονάς μου πάντα είναι η καλή φωτογραφία. Θα χαρώ να τη βραβεύσω και να την αναδείξω και όχι να την αγνοήσω όπως κάνουν πλέον πολλοί που βραβεύουν. Ίσως γιατί τα κριτήρια για να βραβεύσουν δεν είναι σίγουρα η καλή φωτογραφία. Για αυτό έφτασε αβίαστα τους 73.000k. Χωρίς να αγοράσω followers. Ούτε εδώ, ούτε στο προσωπικό μου λογαριασμό. Το θεωρώ υποτιμητικό πρώτα για μένα και μετά για τους άλλους να παρουσιάζω ένα ψεύτικο προφίλ.

Θήρα, Σαντορίνη
Θήρα, Σαντορίνη © Ρίτα Τζεϊράνη

Νάξος
Νάξος © Ελευθερία Τζεϊράνη

Το @discover_chania ξεκίνησε καθαρά από την αγάπη μου για αυτή την πόλη, στις 5/4/2019. Το υλικό περιορισμένο, αλλά πάντα θα υπάρχει μία φωτογραφία ανάμεσα στις τόσες που κυκλοφορούν που να δείχνει την ομορφιά αυτής αυτή της πόλης. Και αυτό είναι που θέλω να δείξω σε όσους το ακολουθούν. Τις ατελείωτες ομορφιές της πόλης των Χανίων. Και πιστεύω πως εν μέρει το έχω καταφέρει.

Λουτρό, Σφακιά
Λουτρό, Σφακιά © Ρίτα Τζεϊράνη

Είσαι από τα Χανιά. Τι φωτογραφίζεις περισσότερο στην πόλη σου, τα μέρη, τους ανθρώπους της, και γιατί;
Φωτογραφίζω τα πάντα γιατί λατρεύω την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Είμαι εθισμένη όμως με το Παλιό λιμάνι των Χανίων, ίσως γιατί κρύβει μία μοναδικότητα και μία ομορφιά που δεν μπορείς να τη βρεις αλλού. Σχεδόν καθημερινά και χαράματα πάντα, λίγο πριν πάω στο γραφείο, θα είμαι εκεί. Αγαπημένο θέμα φωτογράφισης η θάλασσα και οι διαθέσεις της, ειδικά τον χειμώνα που, σε συνδυασμό με τα σύννεφα, σε ξαφνιάζουν με την ποικιλία των χρωμάτων τους και όχι μόνο. Οι εναλλαγές των τοπίων, ειδικά τώρα, είναι απίστευτες. Ίσως για αυτό είναι η εποχή που αγαπάω περισσότερο. Με τον Μπάλο και τα τιρκουάζ νερά του έχω έρωτα, τον έχω επισκεφτεί τουλάχιστον 5 φορές με τα πόδια και λατρεύω το ροζ της άμμου στο Ελαφονήσι και στα Φαλάσαρνα. Αλλά όταν πηγαίνω να φωτογραφίσω σε αυτά τα μέρη, σπάνια θα πάω καλοκαιρινούς μήνες. Ο κόσμος αλλοιώνει την ομορφιά του τοπίου. 

Χανιά - Παλιό Λιμάνι
Χανιά - Παλιό Λιμάνι © Ρίτα Τζεϊράνη

Εκτός από το Instagram δημοσιεύεις τις φωτογραφίες σου κάπου άλλου ή σκέφτεσαι να κάνεις κάποια έκθεση;
Επιλεκτικά στο Facebook, με το οποίο δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου. Μου το έχουν προτείνει, η αλήθεια είναι, αλλά θέλει αρκετή σκέψη και σωστό προγραμματισμό για να γίνει. Θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρω τελικά. 

Χανιά - Παλιό Λιμάνι
Χανιά - Παλιό Λιμάνι © Ρίτα Τζεϊράνη

Την εποχή του Instagram μοιάζει εύκολη υπόθεση να γίνει κάποιος φωτογράφος. Εσύ τι πιστεύεις;
Πανεύκολη υπόθεση θα έλεγα. Ο καθένας μας μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του «φωτογράφο» όταν μπορεί εύκολα να πάρει ένα κινητό ή μία κάμερα να βγάλει μία φωτογραφία. Και όταν βλέπει αυτή τη φωτογραφία να απογειώνεται παίρνοντας χιλιάδες likes και πολλά features τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί. Σωστά; Γιατί δυστυχώς έτσι λειτουργεί ο κόσμος του Instagram. Τώρα αν αυτή η φωτογραφία τις περισσότερες φορές αξίζει, αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δεν θέλω να μπω. Στην αρχή αυτό με θύμωνε. Τώρα απλώς γελάω και το προσπερνάω. Θέλω να τονίσω πως το Instagram αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας μας και αυτό τα λέει όλα. Θα σταθώ όμως σε όλα αυτά τα θετικά που πρέπει να παίρνουμε και, μιλώντας για μένα πάντα, έχω να πω πως μέσα από αυτό κρατάω τους υπέροχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και που τώρα τους αποκαλώ φίλους μου, γιατί είναι φίλοι μου. Όλα τα χαμόγελα και τις όμορφες στιγμές που μοιράστηκα μαζί τους, τα ταξίδια και τα χιλιόμετρα που κάναμε. Μέσα από εδώ γνώρισα τις ομορφιές της Ελλάδας μας και ξεκίνησα και εγώ να ταξιδεύω για δώσω τη δική μου ματιά σε αυτές. Ο χώρος του Instagram αποτελεί μία τεράστια κοινότητα που μέσα από αυτή μπορείς να γνωρίσεις μέρη, ανθρώπους και να κάνεις φίλους. Όταν ανεβάζω μία φωτογραφία το κάνω γιατί αρέσει πρώτα σε μένα. Δεν με νοιάζουν τα likes ούτε τα features πλέον γιατί απλώς δεν έχω την ανάγκη να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν. Η φωτογραφία είναι για μένα ψυχοθεραπεία. Αυτό. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Ελευθερία (Ρίτα) Τζεϊράνη
H Ελευθερία Τζεϊράνη

Τι κατά τη γνώμη σου κάνει μια φωτογραφία αξέχαστη;
Ότι συνήθως ακουμπάει τις αισθήσεις σου, αυτό είναι που μένει. Αυτό συμβαίνει και με τη φωτογραφία. Όταν καταφέρει να σε ταξιδέψει και να σου προκαλέσει συναισθήματα, τότε σου έχει μείνει αξέχαστη.

Καστοριά
Καστοριά © Ρίτα Τζεϊράνη

Με τι άλλο ασχολείσαι, εκτός από το να τραβάς ωραίες φωτογραφίες;
Είμαι Κοινωνική Λειτουργός στον Δήμο Χανίων από το 1995. Δουλεύω στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων τα τελευταία 5 χρόνια. Μου αρέσει πολύ η γυμναστική, το διάβασμα και η μουσική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ