Φωτογραφια

A Shiny Day: Λίγο πιο πολύχρωμη, πιο χαρούμενη, πιο ευσυνείδητη

Πώς να ανακαλύψεις την shiny πλευρά της ζωής!

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
A Shiny Day
A Shiny Day

Συνέντευξη με την A Shiny Day-Αλεξάνδρα Διονά, φωτογράφο και οικολόγο, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ροζ, φυστικί, κίτρινο, γαλάζιο και λιλά, όχι όμως πολύ λιλά, έστειλαν ένα περίεργο συνδυασμό νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλό μου μόλις είδα πριν αρκετό καιρό τυχαία, ένα ποστ με κάτι κοπέλες με παστέλ φορέματα που αγκαλιάζονταν σε ένα ποστ της Αλεξάνδρας Διονά στο Instagram. Γεμάτη περιέργεια από την τόσο ιδιαίτερη αισθητική, ξεκίνησα το ατελείωτο «σκορλινγκ» και, εκτός από τον θαυμασμό μου για τη δουλειά της, ένιωσα την ανάγκη να δεχτώ αυτή την πρόκληση αλλαγής και αναπροσδιόρισης της οικολογικής, και όχι μόνο, συνείδησής μου. 

Για αυτό τον λόγο επικοινώνησα με την αρχιτέκτονα, δημιουργό, φωτογράφο, στιλίστρια, blogger, αλλά και πάνω από όλα οικολόγο, Αλεξάνδρα Διονά, ή πιο ευρέως γνωστή ως «A Shiny Day». Με πυλώνες της την αισιοδοξία, την πολυχρωμία και τη δημιουργία, η Αλεξάνδρα μας εξηγεί πώς να εντάξουμε στην κοσμοθεωρία μας την οικολογική συνείδηση, αφήνοντας τα λόγια και πιάνοντας της πράξεις!

Αλεξάνδρα, πού γεννήθηκες και πού μεγάλωσες;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στα ήρεμα και πρασινωπά προάστιά της. 

Ποτέ ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία, ήταν το αντικείμενο σπουδών σου ή το χόμπι σου;
Με τον τρόπο που ασχολούμαι τώρα, πάνε μόλις 6 χρόνια. Η φωτογραφία με βρήκε κάπως από μόνη της, προέκυψε κάπως τυχαία - ή μοιραία, αφού δεν το έχω σπουδάσει. Τελικά, συνειδητοποιώ ότι η φωτογραφία για μένα είναι ένας τρόπος να υλοποιώ τις εικόνες/συνθήκες που φαντάζομαι. 

Έχοντας τη φωτογραφία σαν επάγγελμα, έχεις καταφέρει αυτό που ονειρεύονται οι περισσότεροι άνθρωποι, να έχουν το χόμπι τους ως μέσο βιοπορισμού, εσύ πιστεύεις ότι είναι όσο ιδανικό ακούγεται;
Νιώθω πολύ τυχερή που μπορώ να βιοπορίζομαι από κάτι που αγαπώ να κάνω, με τον τρόπο που αγαπώ να το κάνω. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.  

Πώς δημιουργήθηκε το «A shiny day», πες μας λίγα λόγια για αυτό.
Το A Shiny Day δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7 χρόνια, σε μία περίοδο όπου βίωνα κάποιες οικογενειακές δυσκολίες, ως μία ανάγκη μου να μοιραστώ αισιοδοξία αλλά κι όλα αυτά που έφτιαχνα μες τη μέρα. Δημιούργησα ένα πρόχειρο blog κι εκεί δημοσίευα ιδέες για χειροτεχνίες ή συνταγές από τους αγαπημένους μου χυμούς. Η εργασία μου σε μία εταιρία μόδας, με απομάκρυνε για 3 χρόνια από την καθημερινή επαφή με το A Shiny Day για να επιστρέψω δυναμικά πριν 2 χρόνια. Στις 26 Αυγούστου 2018 έκανα relaunch του ashinyday.com με τη μορφή που έχει σήμερα. Πρόκειται για ένα blog όπου μοιράζομαι τον τρόπο ζωής μου. Μία ζωή γεμάτη χειροτεχνία, δημιουργία κι έμπρακτη αγάπη για το περιβάλλον. Πρόσφατα μάλιστα, άνοιξα κι ένα e-shop στο οποίο μπορεί κανείς να βρει online μαθήματα χειροτεχνίας, όπως και πακέτα με τα υλικά που χρειάζεται. 

Πώς σου ήρθε η έμπνευση για το όνομα;
Δεν το έψαξα πολύ. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να κάθομαι στο τραπέζι που ζωγράφιζα, δίπλα στο παράθυρο. Κοίταξα έξω και μου ήρθε αυτή η φράση στο μυαλό. 

Βλέπω ότι τα έντονα χρώματα είναι χαρακτηριστικό κομμάτι της δουλειάς σου, γιατί έκανες αυτή την επιλογή;
Λατρεύω το χρώμα και το φως κι επιλέγω πάντα να έχω αυτά τα δύο στοιχεία στη ζωή μου. Μου φτιάχνει τη διάθεση. Ίσως να ακούγεται υπερβολικό, αλλά νιώθω μεγάλη ευτυχία όταν περιτριγυρίζομαι από χρώμα. Κι όταν κοιτάω μία εικόνα γεμάτη χρώμα, χαμογελάω. 

Ποια αισθητική θεωρείς ότι σε περιγράφει;
Με περιορίζει πολύ η σκέψη τού να προσδιορίσω την αισθητική της δουλειάς μου, δεν έχω την ικανότητα να το κάνω. Το στιλ αλλάζει, μεταμορφώνεται σύμφωνα με τους καιρούς. Κι όλοι οι καλλιτέχνες οφείλουμε να δοκιμάζουμε και να τολμάμε. Υπάρχουν είδη αισθητικής, ή είναι μία η αισθητική, τελικά; 

Αν έκανες μπορούσες να μπεις στη μηχανή του χρόνου, σε ποιο μέρος του πλανήτη και σε ποια εποχή θα μεταφερόσουν;
Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν αγαπώ τις δεκαετίες του παρελθόντος, νιώθω πάντα ευγνώμων για τον χρόνο και τον τόπο που γεννήθηκα. Δεν θα ήθελα να ζω σε άλλη εποχή αλλά, αν μιλάμε για μικρά ταξιδάκια στον χωροχρόνο, τότε η πρώτη στάση μου θα ήταν σε κάποιο σετ του Guy Bourdin στα τέλη της δεκαετίας του '60 για να θαυμάσω από κοντά τις φόρμες και το χρώμα κι η δεύτερη στα γυρίσματα της κόκκινης ταινίας του Kieslowski. 

Ποιο τραγούδι θα έπαιζες σαν σάουντρακ της ζωής σου;
Έχω χοντρό κόλλημα με το Freedom του George Michael και το She’s got the look των Roxette. Δε με περιγράφουν, δεν ταυτίζομαι με τους στίχους, απλώς με ξεσηκώνουν! 

Τι είναι για σένα πηγή έμπνευσης;
Αντλώ έμπνευση από το οτιδήποτε. Από έναν ζωγραφικό πίνακα του Henri Matisse που νιώθω να με κατακλύζει με ιδέες και χρώμα, έως τα γκριζομπεζ γραφεία στο μητρώο της εφορίας. Αν κοιτάξουμε καλά, όλα κάτι έχουν να μας δώσουν. 

Βλέποντας τη δουλειά σου, η αγάπη σου προς τη φύση είναι φανερή. Σε ποιο κομμάτι της ζωής σου έκανες αυτή τη στροφή προς την οικολογία και με τι αφορμή;
Από μικρό παιδί ήμουν πολύ ευαίσθητη σχετικά με οτιδήποτε αφορούσε το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους. Ωριμάζοντας, ένιωσα τη μεγάλη ανάγκη να εκφράσω αυτήν την ευαισθησία και να κάνω πράξη την αγάπη μου για τον πλανήτη που ζούμε. Διάβασα πολλά βιβλία, είδα ντοκιμαντέρ κι έβαλα κάτω τα δεδομένα. Σιγά-σιγά άλλαξα τον τρόπο που ζούσα μέχρι τότε. Σταμάτησα να χρησιμοποιώ πλαστικά μίας χρήσης, ψωνίζω χύμα τα τρόφιμα για το σπίτι και κάνω πολύ προσεκτική διαχείριση των απορριμμάτων που παράγω. Έχω μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το οικολογικό μου αποτύπωμα κι αυτό μου προκαλεί ένα αίσθημα ικανοποίησης. Φυσικά, δεν τρώω κρέας, γαλακτοκομικά κι οτιδήποτε ζωικό. 

Τι νόημα έχει να αγαπάμε τα ζώα και τον πλανήτη, αν αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις πράξεις μας; Είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζουν τα πιστεύω μας με τις πράξεις μας. 

Ποιο θεωρείς πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο να αλλάξει κάποιος συνήθειες και να γίνει πιο φιλικός με το περιβάλλον;
Η απόφαση. Από τη στιγμή που αντιληφθείς τη σημασία του να ζεις οικολογικά και πάρεις την απόφαση, όλα είναι εύκολα. Στην αρχή, χρειάζεται λίγη οργάνωση παραπάνω, μετά όλα παίρνουν τον δρόμο τους. 

Αφού είναι τόσο απλό να αγοράσεις ένα μεταλλικό καλαμάκι και να κουβαλάς μαζί σου γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού δυσκολεύεται ή αρνείται να προσαρμοστεί σε μια τέτοια πραγματικότητα;
Για τον εγκέφαλό μας είναι πολύ εύκολο να αλλάξει συνήθειες. Χρειάζονται μόνο μερικές μέρες, για να καταφέρει να καταγράψει μία νέα πληροφορία, έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Ωστόσο, εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τον εγκέφαλό μας ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Κι έτσι δε δοκιμάζουμε. Δεν βλέπουμε την απλή λύση του προβλήματος. Με αντιδραστικό τρόπο, απορρίπτουμε οποιαδήποτε αλλαγή και νιώθουμε πίεση στη σκέψη του προβλήματος. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε τις βλαβερές προς το περιβάλλον συνήθειές μας είναι να βρούμε τη λύση που μας εξυπηρετεί. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε λύσεις, αλλά κυρίως σε προβλήματα. Αυτό ακριβώς το κενό προσπαθώ να καλύψω μέσα από την αρθρογραφία μου στο ashinyday.com. Προτείνω απλές λύσεις για να ζούμε με περισσότερη αγάπη απέναντι στο περιβάλλον.

Θεωρείς ότι υπάρχει «οικολογικό bulling», δηλαδή όταν κάποιος ασχολείται πολύ με την προστασία του περιβάλλοντος δέχεται χλευασμό;
Φυσικά και το πιστεύω. Το ίδιο ισχύει και για την χορτοφαγία, όπως και για πολλά άλλα πράγματα. Ωστόσο, επιλέγοντας τις σωστές παρέες και με αρκετό χιούμορ, όλα λύνονται. Ελπίζω στην ημέρα που η οικολογία κι η χορτοφαγία δεν θα θεωρούνται ιδιοτροπίες. 

Εκτός από το κομμάτι της φωτογράφισης ασχολείσαι και με την ενδυμασία και τα σκηνικά ή έχεις συνεργάτες σου που σε βοηθάνε σε αυτό;
Έχοντας μάθει να συνθέτω από την αρχή έως το τέλος μία εικόνα, πολλές φορές αναλαμβάνω όλες τις εργασίες για την επίτευξη ενός project. Εκτός από τη φωτογράφιση, στήνω και το σκηνικό με αντικείμενα που πολλές φορές έχω κατασκευάσει μόνη μου, επιλέγω τα ρούχα ή ό,τι άλλο χρειαστεί. One woman show δηλαδή! Φυσικά, νιώθω πολύ τυχερή για εκείνες τις φορές που έχω συνεργαστεί με επαγγελματίες που εκτιμώ. Έτσι, σιγά σιγά χτίζω ένα δίκτυο συνεργατών που μαζί αναλαμβάνουμε σημαντικά projects. 

Παρακολουθώντας τη δουλειά σου φαίνεται ότι αφιερώνεις μεγάλο κομμάτι της ζωής σου σε αυτή. Από πού αντλείς όλη αυτή την ψυχική δύναμη και ενέργεια;
Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ εργατική κι αγαπώ πολύ αυτό που κάνω για να μην ασχολούμαι αρκετές ώρες με αυτό. Υπάρχουν περίοδοι που τα projects που τρέχουν είναι πολλά κι απαιτούν την αφοσίωσή μου. Ωστόσο, έχω καταφέρει να κρατώ μία ισορροπία στο πρόγραμμά μου, αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μου για χαλάρωση, γυμναστική, συναντήσεις με φίλους και σινεμά, χαϊδολογήματα με τις γάτες μου. Κάπου εκεί βρίσκω την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζομαι για να συνεχίσω. Αυτό που με γεμίζει δύναμη είναι το πρωινό ξύπνημα. Ξυπνάω γύρω στις 06:30-07:00 το πρωί, κοιτάω την πόλη που είναι ήσυχη κάτω από έναν μωβορόζ ουρανό και νιώθω έτοιμη να ξεκινήσω την ημέρα μου! 

Ποια συνεργασία σου θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική και σε ποια πέρασες καλύτερα;
Τον τελευταίο καιρό έχω αναλάβει projects που με ενθουσιάζουν κι έχω πολλά να μοιραστώ! Το διαφημιστικό video που έκανα για το Wild Souls ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ήταν υπέροχο που μπορέσαμε να εντάξουμε στο project μία κατσίκα, ένα γουρουνάκι, μία γάτα και μία κουκουβάγια και να ευαισθητοποιήσουμε έτσι τους θεατές. Ήταν μια υπέροχη και πολύ σουρεάλ ημέρα γυρίσματος! 

Αυτή τη στιγμή ποια είναι η προτεραιότητα σου ως προς τα επαγγελματικά;
Αυτήν την περίοδο εργάζομαι πυρετωδώς ώστε να εμπλουτίσω το ashinyday.com με όλα αυτά που σχεδιάζω αυτά τα χρόνια. Μέσα στον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο online σεμινάριο κεντήματος όπου θα μπορεί κανείς να συμμετέχει από το σπίτι του. Θα είναι δηλαδή live μαθήματα εξ αποστάσεως όπου θα δείχνω στους συμμετέχοντες πώς να κεντάνε. Μάλιστα, θα μπορούν να παραγγείλουν όλα τα απαραίτητα υλικά από το e-shop του A Shiny Day. Σε μία σειρά από 4 μαθήματα, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κεντάνε όμορφα διακοσμητικά ή ακόμα και πώς να διακοσμήσουν ένα παλιό τους ρούχο, κεντώντας επάνω λουλούδια! Ασχολούμαι με το κέντημα από 7 ετών και λατρεύω αυτήν την ασχολία. Οπότε καταλαβαίνεις ότι ανυπομονώ να μεταδώσω την αγάπη μου για το κέντημα και σε άλλους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν αυτήν την τέχνη!

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον; Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για σένα όπως για τους περισσότερους;
Το 2020 είναι μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις και δεν νομίζω πως κυλά ευχάριστα κι αβίαστα για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, όσο είμαστε υγιείς κι ασφαλείς, μπορούμε να ελπίζουμε! Τα σχέδιά μου για το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη του πλάνου μου για το A Shiny Day με τα online μαθήματα χειροτεχνίας (σε μορφή e-courses και webinars) όπως αυτά που μπορεί να βρει κανείς στο ashinyday.com, δημιουργική αρθρογραφία για το πώς μπορεί κανείς να ζει πιο οικολογικά κι είμαι ανοικτή σε οτιδήποτε άλλο προκύψει που θα μου διεγείρει την επιθυμία για δημιουργία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ