- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο φωτογράφος των σταρ Τέρι Ο’Νιλ πέρασε στην αιωνιότητα πριν πεθάνει
Από τους Beatles μέχρι τη Βασίλισσα Ελισάβετ, αυτό είναι το photo story του ανθρώπου που εμπιστεύονταν οι διάσημοι
Τέρι Ο’Νιλ 1928-2019: Το photo story του εμβληματικού φωτογράφου των σταρ μέσα από εικόνες και βίντεο.
Η ανακοίνωση δελτιοτυπική. Σε ηλικία 81 ετών στις 16 Νοεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, μετά από μακρά περίοδο νοσηλείας, ο φωτογράφος Τέρι Ο’Νιλ. Πέθανε πάσχοντας από καρκίνο του προστάτη.
Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1938 στο Heston του Δυτικού Λονδίνου. Για κάποια περίοδο, έπαιζε να γινόταν ιερέας, αλλά σύντομα βρήκε την αληθινή του έφεση στη μουσική. «Μου είπαν ότι είχα πάρα πολλά ερωτήματα για να είμαι ιερέας» εξομολογήθηκε ο ίδιος αργότερα. «Αγάπησα την τζαζ και η καρδιά μου χτυπούσε για να γίνω τζαζ ντράμερ» είχε πει. Ως επίδοξος ντράμερ, ζήτησε απασχόληση στη BOAC (British Overseas Airways Corporation) και αργότερα στη British Airways θεωρώντας ότι μια εργασία σε μια αεροπορική εταιρεία θα του επέτρεπε να ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, παίζοντας στο ενδιάμεσο την αγαπημένη του μουσική. Δεν βρήκε καμία διαθέσιμη θέση αλλά του προτάθηκε να στελεχώσει το τμήμα φωτογραφίας.
Συνεργαζόμενος με τον φωτογράφο Πίτερ Κάμπιον, ο οποίος ήταν μια δεκαετία μεγαλύτερος από τον νεαρό Ο’Νιλ, κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Ο Πίτερ Κάμπιον θα σκεφτεί πως ο νεαρός «έχει το μάτι» και θα του δείξει τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος μεγάλος φωτογράφος.
Ενώ εργάζονταν στο BOAC, ο Ο’Νιλ τράβηξε μια φωτογραφία που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή του. «Μέρος της δουλειάς μου ήταν να τραβώ φωτογραφίες των ανθρώπων που έφταναν και αναχωρούσαν στον τερματικό σταθμό. Βρέθηκα με έναν πολύ καλά ντυμένο άνθρωπο με καπέλο, που έπαιρνε ένα γρήγορο υπνάκο στο χώρο αναμονής των αναχωρήσεων και ήταν περιστοιχισμένος από αφρικανούς» είχε εξομολογηθεί για την εικόνα του κοιμισμένου επιβάτη που αποδείχθηκε πως ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ραμπ Μπάτλερ. Η εικόνα αγοράστηκε άμεσα από την εφημερίδα Daily Sketch.
Η επόμενη αποστολή του νεαρού βρετανού φωτογράφου ήταν να φωτογραφήσει τους Beatles στα στούντιο της Abbey Road. Ήταν 20 χρονών. Ακολούθησαν οι Rolling Stones. «Ο Τέρι μας έπιασε στον δρόμο κι αυτό έκανε όλη τη διάφορα. Έπιασε τη στιγμή» θα πει αργότερα ο νεαρός μάνατζερ του συγκροτήματος Άντριου Όλνταμ. «Ο Τέρι βρισκόταν πίσω από τον φακό, παντού, πάντα» θα μνημονεύσει ο Κιθ Ρίτσαρντς για την αεικίνητη παρουσία του.
Μάικλ Κέιν, Σον Κόνερι, Όντρι Χέπμπορν, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Τέρενς Σταμπ, Τομ Τζόουνς, Τζιν Σρίμπτον και Φρανκ Σινάτρα, θα είναι οι επόμενοι χαρισματικοί άνθρωποι που θα ποζάρουν μπροστά στην φωτογραφική μηχανή του. Αλλά δεν θα είναι οι τελευταίοι. Ρότζερ Μουρ, Ρακέλ Γουέλς, Μπριζίτ Μπαρντό, Πολ Νιούμαν, Κλιντ Ίστγουντ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, θα απαθανατιστούν στα 70s από τον Τέρι Ο’Νιλ. Θέλετε κι άλλους διάσημους; Μοχάμεντ Άλι, Μάργκαρετ Θάτσερ, Νέλσον Μαντέλα, Ούρσουλα Άντρες, Amy Winehouse. Και η Βασίλισσα Ελισάβετ.
«Το να βλέπεις τις φωτογραφίες του Τέρι είναι σαν να κοιτάς μέσα από ένα παράθυρο στις πιο εκπληκτικές και συναρπαστικές στιγμές της ζωής μου» θα πει ο Έλτον Τζον.
Θα γνωρίσει τον Ντέιβιντ Μπόουι σε ένα τηλεοπτικό πλατό και θα τραβήξει δεκάδες φωτογραφίες μαζί του, με πιο διάσημη εκείνη που πέρασε στην ιστορία ως «Jumping Dog».
Θα φωτογραφίσει τη Φέι Ντάναγουέι στη μυθική λήψη της επόμενης μέρας των βραβείων Όσκαρ όπου η ηθοποιός θα φέρει μαζί της το χρυσό αγαλματίδιο για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου που κέρδισε για την ερμηνεία της στο φιλμ «The Network». Θα παντρευτούν.
«Πάντα ήθελα να καταγράψω αυτό που έμοιαζε σαν την επόμενη μέρα, όχι η εικόνα που θα βλέπατε στις εφημερίδες με τους σταρ που κρατούν το βραβείο με όλα τα φώτα και την κάμερα - αλλά ήθελα να συλλάβω τη στιγμή που όλα βυθίζονται, ότι η τιμή που ζητάτε έχει μόλις εκτοξευθεί και μπορείτε να έχετε οποιοδήποτε ρόλο στον κόσμο. Ήθελα να αποτυπώσω την επόμενη μέρα» θα πει ο Ο’Νιλ για αυτή την εικόνα.
Με τόσες σπουδαίες φωτογραφίες στην κατοχή του, αφιερώθηκε στον 21ο αιώνα με τη διαχείριση των εικόνων του, εκθέτοντας, συζητώντας και εκδίδοντας σε λευκώματα τη δουλειά του.
«Λατρεύω τους ανθρώπους που συναντώνται σε εκδηλώσεις, είτε πρόκειται για εκθέσεις, είτε για αυτόγραφα, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η δουλειά που έκανα περισσότερο από πενήντα χρόνια θα σήμαινε τόσα πολλά στους ανθρώπους σήμερα» είχε εξομολογηθεί.
Κανένας άλλος φωτογράφος δεν δούλεψε στην πρώτη γραμμή της επωνυμίας τόσο πολύ και με τέτοιο ρυθμό. Καθορίζοντας το πολιτιστικό πεδίο για περισσότερες από έξι δεκαετίες με τις εικόνες του, ο Τέρι Ο’Νιλ πέρασε στην αιωνιότητα πριν αφήσει αυτή τη ζωή. Γιατί οι φωτογραφίες του είχαν να πουν ιστορίες. Κι αυτό είναι κάτι που το καταφέρνουν σίγουρα λίγοι άνθρωποι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Οι Vratko Barcik (Πράγα), Jason Jackson (Νέα Υόρκη) και Ricardo Castro Romero (Μαδρίτη) κάνουν residency σε ένα εγκαταλελειμμένο τόπο στην Άνδρο και φωτογραφίζουν ανθρώπους μέσα στα ερείπια
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
Απομονωμένες φυλές, αρχαίες παραδόσεις και άγρια τοπία. Ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της Αιθιοπίας.
Η φωτογράφος Αλέκα Τσιρώνη μιλάει στην ATHENS VOICE για την «υποχρεωτικότητα» της αισιοδοξίας στο γραφείο
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου φωτογράφου μόδας στη Βενετία
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Δεν είναι απλώς μια παρουσίαση έργων, αλλά μια εμπειρία που σε φέρνει αντιμέτωπο με την οικειότητα, την απώλεια και την επιμονή της ζωής.
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.