Φωτογραφια

Πέθανε ο φωτογράφος των Beatles Ρόμπερτ Φρίμαν

Δημιουργός εμβληματικών εξωφύλλων των «σκαθαριών» στα sixties

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21870043.jpg
Robert Freeman / photo: EPA / Manuel Bruque

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Ρόμπερτ Φρίμαν, του οποίου οι φωτογραφίες ανάμεσα στο 1963 και το 1966 φιλοτέχνησαν ορισμένα από τα σπουδαιότερα εξώφυλλα των δίσκων των Beatles.

Ο θάνατος του καλλιτέχνη ανακοινώθηκε στο Twitter του βρετανικού συγκροτήματος. Ο Φρίμαν ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτορεπόρτερ στους Sunday Times αποτυπώνοντας σε φιλμ κορυφαίους τζαζ μουσικούς της εποχής, ανάμεσά τους και τον Τζον Κολτρέιν.

Ο Φρίμαν είναι ο δημιουργός της ασπρόμαυρης φωτογραφίες στο εξώφυλλο του "With The Beatles", στο οποίο τα πρόσωπα των τεσσάρων μουσικών φωτίζονται κατά το ήμισυ, μια φωτογραφία που σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσε την εικόνα του συγκροτήματος από το Λίβερπουλ. Η φωτογραφία μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και στο "Meet the Beatles!" τον δεύτερο δίσκο που τα «σκαθάρια» κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, ο Πολ Μακ Κάρντεϊ χαρακτήρισε τον Φρίμαν ως έναν άνθρωπο με φαντασία και αυθεντική σκέψη. Ο Φρίμαν ήταν επίσης ο δημιουργός των φωτογραφιών στα εξώφυλλα των δίσκων "A Hard Day's Night", "Beatles For Sale", "Help!" και "Rubber Soul".

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ