- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η φωτογραφία παράγει χειροπιαστές αναμνήσεις αλλά κάθε εποχή έχει ένα δικό της τρόπο να αγκαλιάζει και να χρησιμοποιεί το μέσο. Αν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν μια υπόθεση του επαγγελματικού στούντιο, από τις αρχές του 20ού απελευθερώνεται και επιτρέπει στο χρήστη να «γράψει» με φως τις δικές του μνήμες και να καδράρει το δικό του κόσμο.
Σειρά ΑΦΕΛΙΑ του ΜΙΕΤ

Δημήτρης Παπαδήμος. Καβάλα, περί το 1960. Το υδραγωγείο. Αρχείο Δημήτρη Παπαδήμου.
Αυτόν τον προσωπικό κόσμο, τα αυθόρμητα στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή, την οικογένεια, το σπίτι, την εργασία, τα ταξίδια, τις γιορτές που αναδεικνύουν το αφήγημα της καθημερινότητας επιχειρεί να «ζωντανέψει» η ΑΦΕΛΙΑ.

Πάλλης και Κοτζιάς (εκδότες). Πλατεία Συντάγματος, περί το 1900
Πρόκειται για τη νέα εκδοτική σειρά του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) για τη Φωτογραφία, που αντλεί το υλικό της από το Αρχείο Φωτογραφιών του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Αρχεία προσώπων και οικογενειών που καλύπτουν χρονικά το δεύτερο μισό του 19ου και όλο τον εικοστό αιώνα και περιέχουν φωτογραφίες τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών φωτογράφων. Με χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό, εστιάζουν στην αναμνηστική φωτογραφία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της παραδοσιακής οικογενειακής εικονογραφίας και κοινωνικής ζωής από το 1850 μέχρι τις μέρες μας.

Πάλλης και Κοτζιάς (εκδότες). Το Θησείο, περί το 1900
Η σειρά, την οποία σχεδίασε ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης, συμβάλλει στην ιστορία της φωτογραφίας καθώς καλύπτει 100 χρόνια ελληνικής (κι όχι μόνο ελλαδικής) φωτογραφικής παραγωγής. Περιλαμβάνονται και εικόνες που έχουν παραχθεί στις εστίες της ελληνικής διασποράς ανά τον κόσμο τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους φωτογράφους.

Δημήτρης Παπαδήμος. Θεσσαλονίκη, περί το 1960. Η Αψίδα του Γαλερίου. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται η Ροτόντα. Αρχείο Δημήτρη Παπαδήμου

Πάλλης και Κοτζιάς (εκδότες). Το Μνημείο του Λυσικράτους, περί το 1900.
Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τρία τομίδια: ΑΦΕΛΙΑ 1 Νύφες, ΑΦΕΛΙΑ 2 Το εργαστήριο του καλλιτέχνη και ΑΦΕΛΙΑ 3 Η Ανάγνωση. Τα εισαγωγικά κείμενα έχουν γράψει, αντίστοιχα, η Ελιάνα Χουρμουζιάδου, ο Κώστας Ιωαννίδης και ο Γιάννης Παπαθεοδώρου. Κάθε τομίδιο περιλαμβάνει περίπου 75 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τα εισαγωγικά κείμενα.

Πάλλης και Κοτζιάς (εκδότες). Η οδός Ερμού, περί το 1900
Η σειρά θα παρουσιαστεί στις 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι, 2107249604

Δημήτρης Παπαδήμος. Πειραιάς, περί το 1960. Δεξαμενή ναυπήγησης. Αρχείο Δημήτρη Παπαδήμου

Δημήτρης Παπαδήμος. Πειραιάς, περί το 1960. Αρχείο Δημήτρη Παπαδήμου.
Αρχείο Φωτογραφιών του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ
Οι περίπου 400.000 φωτογραφίες του αρχείου είναι στην πλειοψηφία τους σπάνια και αναντικατάστατα τεκμήρια της Ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους και καλύπτουν τα τελευταία 150 χρόνια της ελληνικής ιστορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στα κέντρα Ελληνισμού ανά τον κόσμο. Πορτραίτα διακεκριμένων μορφών της πολιτικής, λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και αγνώστων σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου, τοπία και απόψεις από όλη την επικράτεια, ιστορικές εικόνες από τη δράση των ενόπλων δυνάμεων (Βαλκανικοί, Μικρασιατική Εκστρατεία, Αλβανικό Μέτωπο κ.ά.), απεικονίσεις μνημείων και αρχαιοτήτων, είναι μερικές από τις μεγάλες ενότητες του. Σημαντικό τμήμα της συλλογής συνιστούν τα αρχεία επαγγελματιών φωτογράφων όπως για παράδειγμα του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή /φωτογράφου Ζόζεφ Χέπ και του Δημήτρη Παπαδήμου.
Δείτε περισσότερα εδώ

Underwood&Underwood. Άποψη της Αθήνας από τον Άρειο Πάγο, 1897. Από τη σειρά στεροσκοπικών φωτογραφιών GreeceThroughtheStereoscopeτου οίκου Underwood&Underwood
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.