- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δέκα χρόνια Pikap: Χρόνια πολλά στο καταφύγιο της ανήσυχης Θεσσαλονίκης
Οι ανήσυχες μέρες και νύχτες της Ολύμπου
To Pikap, μια κοινότητα δημιουργικότητας στην Ολύμπου κλείνει 10 χρόνια παρουσίας
«Το ποίημα θέλω να είναι νύχτα, περιπλάνηση σε ξεμοναχιασμένους δρόμους και σε αρτηρίες όπου η ζωή χορεύει. Θέλω να είναι αγώνας, όχι μια μουσική που λύνεται, μα πάθος για τη μέσα έκφραση μιας ασυναρτησίας που θα γίνει παρανάλωμα αν δεν τα παίξουμε όλα για όλα». Δέκα χρόνια πριν, Το Pikap άνοιξε στην Ολύμπου με πολύ ξεκάθαρη στόχευση. Εμπορευόταν καφέ, μουσική και ποτό, αλλά δεν ανήκε στην κατηγορία μόνο της σκέτης παροχής υπηρεσιών νύχτας. Η λέξη community και η πρακτική τους, πλην μπάρας και τραπεζοκαθισμάτων, να αποπειραθούν να συναρμολογήσουν τον χάρτη της ανήσυχα δημιουργικής Θεσσαλονίκης αυτόματα τους διαχώρισε από τον σωρό και τους έκανε μια απίθανη κατηγορία από μόνους τους.
Στο επάνω πάτωμα από το μπαρ, η ομάδα του Pikap έστησε ραδιοφωνικό σταθμό, συν μια λιλιπούτεια γκαλερί και ένα ψαγμένο βιβλιοδισκοπωλείο, Το Pikap store, προσδίδοντας στο εγχείρημα την κουλτούρα και τις πρακτικές ενός εναλλακτικού οικοσυστήματος για τη μουσική, τις τέχνες, τα γράμματα και την επικοινωνία. Δέκα χρόνια μετά, Το Pikap παραμένει αυτό που ήταν και έγινε ακόμα καλύτερο. Η λιλιπούτεια γκαλερί του επεκτάθηκε, με τα αρτίστικα γεγονότα να διοργανώνονται στον διπλανό χώρο του Pikap kato. Όσο για την καταστατική προδιαγραφή που έθεσαν από το ξεκίνημά τους ο Δημήτρης Αγγελής, ο Totsuko και τα άλλα αδέλφια και αδελφές παραμένει ενεργή, ακμαία και ταγμένη να υπηρετεί και να προσφέρει ποιότητες.
Τα δέκα χρόνια των γενεθλίων του Pikap (Δέκα χρόνια – Δέκα ημέρες εκδηλώσεων) γιορτάστηκαν πανηγυρικά με λάιβ, συζητήσεις, showcase ανεξάρτητων θεσσαλονικιώτικων δισκογραφικών εταιρειών (φυσικά συμμετείχε και η δική τους Pikap records). Όλος ο κόσμος ο καλός πέρασε και τους ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση, και (φτου μην τους ματιάξω) δεν θυμάμαι ποτέ ξανά στη Θεσσαλονίκη να στήνεται και να διαρκεί ανάλογου είδους εγχείρημα, εξαιρουμένου του Μύλου.
Είναι δε ένα ποίημα του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου, το οποίο θέλω να τους αφιερώσω (Δημήτρη Αγγελή, πολύ χάρηκα που τα είπαμε έστω και για τόσο λίγο στα προεόρτια της Μπιενάλε 9), γιατί νομίζω ότι οι στίχοι του περιγράφουν απολύτως την κατάσταση Pikap και την ενέργεια με την οποία οι τύποι κατάφεραν να μεταγγίσουν στην οδό Ολύμπου: «Το ποίημα θέλω να είναι νύχτα, περιπλάνηση σε ξεμοναχιασμένους δρόμους και σε αρτηρίες όπου η ζωή χορεύει. Θέλω να είναι αγώνας, όχι μια μουσική που λύνεται μα πάθος για τη μέσα έκφραση μιας ασυναρτησίας που θα γίνει παρανάλωμα αν δεν τα παίξουμε όλα για όλα. Όταν οι άλλοι αδιάφοροι, με σιγουριά ξοδεύονται άσκοπα ή ετοιμάζονται το βράδυ να πεθάνουν, όλη τη νύχτα θα ψάχνω για ψηφίδες αδιάφθορες μες στον μονόλογο τον καθημερινό κι ας είναι οι πιο φθαρμένες. Να φεγγρίζουν μες στο πυκνό σκοτάδι τους σαν τ’ αχαμνά ζωύφια τυχαίες, σκοτωμένες απ’ το νόημα με αίσθημα ποτισμένες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.