- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
5 εκθέσεις σε μουσεία, γκαλερί και χώρους τέχνης της Αθήνας
Ποιες εγκαινιάζονται αυτές τις μέρες και ποιες ολοκληρώνονται μέσα στην εβδομάδα
Οι εκθέσεις της εβδομάδας: Από τα παπούτσια της Ράλλη και τα γλυπτά της Λι μέχρι τα χαρακτικά του Ρετζεπόπουλου και τη μεγάλη έκθεση σε μια παλιά αθηναïκή γειτονιά
Εκθέσεις που ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες και άλλες θα κρατήσουν μέχρι τα τέλη του Μαΐου ενώ άλλες θα «τρέχουν» μέχρι το Φθινόπωρο και άλλες που ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες: αυτό είναι το εικαστικό «τοπίο» της εβδομάδας.
Οι εκθέσεις της εβδομάδας 30 Απριλίου έως 7 Μαΐου
«Τα παπούτσια που λιώναν στον χορό» της Ιωάννας Ράλλη
Εμπνευσμένη από το αγαπημένο της παραμύθι, η γνωστή εικαστικός Ιωάννα Ράλλη σχεδιάζει μια έκθεση αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα κορίτσια που θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους με πάθος, να χορέψουν και να είναι υπεύθυνες για τις επιλογές τους. Καλεί μια ομάδα συγγραφέων και μουσικών ώστε να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος στο παραμύθι των αδερφών Γκριν «οι 12 πριγκίπισσες που όλο χόρευαν», όπου δεν υπάρχει η επιβολή της πειθαρχίας από τον βασιλιά- πατέρα τους. Την έκθεση επιμελείται η Ελένη Κυπραίου.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έως 24 Μαΐου
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Από το σκοτάδι στο φως
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση «Ιδέες και περιστατικά», αφιερωμένη στον Μπάμπη Ρετζεπόπουλο (1940–2002), με έργα από το 1957 έως το 1994. Ζωγραφική, χαρακτική και γραφιστική συνυπάρχουν σε μια πολυεπίπεδη αφήγηση, με έμφαση στα αφαιρετικά χαρακτικά της δεκαετίας του ’80, όπου ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε διατομές κορμών ελιάς ως μήτρες. Παρουσιάζονται επίσης δεκατρία έργα του δασκάλου του, Α. Τάσσου, σε έναν σιωπηλό διάλογο. Η έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, έως 25 Μαΐου
Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάστηκε με μια μεγάλη διεθνή έκθεση
Ένα ιστορικό κτίριο σε μια παλιά αθηναϊκή γειτονιά μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης, στεγάζοντας το ΑΜΑ Ηοuse, έναν ανεξάρτητο οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης. 12 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και στο εξωτερικό -κάποιοι εκθέτουν για πρώτη φορά στη χώρα μας- δημιουργούν πάνω στη θεματική «Ο αέρας είναιανεπαίσθητος- κι όμως κινείται» (The air is subtle-Yet it moves), σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου. Το project εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες σε έναν φρέσκο χώρο στην Κηπούπολη Κυπριανού.
ΑΜΑ House, έως 29 Σεπτεμβρίου
Η Σιμόν Λι εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η Σιμόν Λι, μία από τις πιο ξεχωριστές φωνές της σύγχρονης γλυπτικής παγκοσμίως, φέρνει για πρώτη φορά το έργο της στην Ελλάδα με την έκθεση στην «Ανατομία της αρχιτεκτονικής» στην Αγορά στο ΚΠΙΣΝ. Στο κέντρο της δουλειάς της βρίσκονται οι εμπειρίες των μαύρων γυναικών – η φροντίδα, ο μόχθος, η σιωπηλή δύναμη. Η έκθεση -που παρουσιάζεται στην Αγορά στο ΚΠΙΣΝ- περιλαμβάνει τρία μνημειακά γλυπτά από μπρούντζο, με τους τίτλους Vessel, Bisi και Herm. Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2023 στο Smithsonian’s Hirshhorn Museum στην Ουάσιγκτον. Οι μορφές τους, λιτές αλλά επιβλητικές, παραπέμπουν σε δοχεία, αρχιτεκτονικά στοιχεία και σώματα ταυτόχρονα. Συνδέοντας την παράδοση της αφρικανικής τέχνης με το παρόν, η Leigh μας καλεί να σταθούμε μπροστά στα έργα και να τα δούμε όχι μόνο ως αντικείμενα, αλλά ως αφηγήσεις. Η τοποθέτησή τους σε δημόσιο χώρο ενισχύει τη δύναμή τους: είναι εκεί για να τα δεις, να τα σκεφτείς, να τα κουβαλήσεις μαζί σου.
ΚΠΙΣΝ, Αγορά, έως 31 Οκτωβρίου
Τελευταίες μέρες για τις Κυκλαδίτισσες
Η μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή των γυναικών των Κυκλάδων, με έναν μεγάλο αριθμό εκθεμάτων, πολλά από τα οποία ταξίδεψαν για πρώτη φορά εκτός του συμπλέγματος των νησιών, ολοκληρώνεται. Επόμενος σταθμός η Σαντορίνη. Η έκθεση -με τον πλήρη τίτλο «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»- θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Μουσείο της Θήρας στις 21 Ιουνίου.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έως 4 Μαΐου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.