- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γιώργο Πετσικόπουλε, τι είναι «κρυμμένο σε κοινή θέα»;
Μια συζήτηση με τον εικαστικό για τη θεματική των έργων του και τη νέα έκθεση στο Square root, μια συλλογή των τελευταίων οχτώ ετών
Γιώργος Πετσικόπουλος: Συνέντευξη με αφορμή την έκθεσή του «Κρυμμένο σε κοινή θέα» στο Square root
Γεννημένος το 1987, ο Γιώργος Πετσικόπουλος είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα, η δυναμική καριέρα του οποίου έχει οδηγήσει στην έκθεση έργων του σε όλη την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Μονακό και το Μεξικό. Οι πρακτικές του εμπεριέχουν έναν βαθύ διάλογο μεταξύ της παραδοσιακής χειροτεχνίας και των σύγχρονων οπτικών αφηγήσεων, ενσαρκώνοντας μια συγχώνευση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καινοτόμου έκφρασης. Χρησιμοποιεί φυσικές βαφές και πειραματίζεται με παραδοσιακές τεχνικές, κάτι που θα δούμε και στη νέα του έκθεση με τίτλο «Κρυμμένο σε κοινή θέα» που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Square Root.
Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Λεΐ Κ. Φανγκ, «Στα έργα του δεν συναντά κανείς περίπλοκα μοτίβα ή έντονα χρώματα, καθώς αποδίδει απλές μορφές με ρευστή, σχεδόν αρχέγονη αμεσότητα, παραπέμποντας στους ζωγράφους των αρχαίων εποχών. Μέσα από τις δημιουργίες του, αποκαλύπτεται διακριτικά μια παραδοσιακή φιλοσοφική αντίληψη που διαμορφώνει την κοσμοθεωρία του. Η επιστροφή σε πατροπαράδοτες μεθόδους μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό μέσο θεραπείας τόσο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό τους σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και υπερδραστήριο. Τα έργα του Γιώργου μας τον συστήνουν ως ένα σύγχρονο ερημίτη. Η τέχνη του σαν να εκτείνεται στο χρόνο. Ηρεμεί τον θορυβώδη κόσμο, δημιουργώντας μια αινιγματική αίσθηση που του μοιάζει».
Ο Γιώργος Πετσικόπουλος μιλά για τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Κρυμμένο σε κοινή θέα»
Χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, τι συμβολίζουν αυτά τα χρώματα και γιατί τα επιλέξατε;
Από το 2017 δουλεύω με φυσικές βαφές και κάνω χρήση παραδοσιακών τεχνικών βαφής. Εξειδικεύομαι στο φυσικό Indigo και την ορυκτή λάσπη, συνεπώς τα τελευταία χρόνια προτιμάω τα γήινα χρώματα και τόνους του μπλε. Η ενασχόληση με ανάλογες πρακτικές δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με το χρώμα που θα έλεγα ότι φτάνει σε πνευματικό επίπεδο. Στη συγκεκριμένη έκθεση θα δει κανείς και παλιότερη δουλειά μου όπου με ενδιέφερε να δώσω μια αρχέγονη πολυκαιρισμένη όψη στα έργα και για να πετύχω κάτι τέτοιο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω μια πληθώρα αυτοσχέδιων χρωμάτων.
Πώς λειτουργεί για εσάς η δημιουργική διαδικασία, περισσότερο μέσω της φαντασίας ή με εικόνες εμπνευσμένες από παρατήρηση;
Συνδυαστικά θα έλεγα. Μπορεί να δω κάτι που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα διεγείρει τη φαντασία μου και στη συνέχεια να γεννηθεί κάτι καινούργιο. Νομίζω περιορίζεται αρκετά η έννοια της έμπνευσης όταν μιλάμε μόνο για εικόνα, ενδεχομένως να είναι και μια λέξη ή φράση που θα λειτουργήσει ως έναυσμα της δημιουργικής διαδικασίας.
Πώς η ζωγραφική τεχνική που χρησιμοποιείτε συνεισφέρει στην καλλιτεχνική σας έκφραση;
Όταν δουλεύω με το ύφασμα και τις φυσικές βαφές ο χρόνος αποκτάει άλλη διάσταση. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε πλήρη αρμονία, σε αντίθεση με τη πληθωριστική πληροφόρηση της καθημερινότητας. Σημαντικό για την έκφραση μου είναι επίσης το ιδεολογικό κομμάτι που έχει να κάνει με την οικολογική ευαισθησία και τις βιώσιμες πρακτικές, καθώς και η τεχνογνωσία και έρευνα των υλικών.
Γιατί έχετε επιλέξει τη συγκεκριμένη θεματική;
Η θεματική μου αντλεί έμπνευση από τη μυθολογία, το μυστικισμό, αρχέγονες κοινωνίες και σύμβολα. Αισθάνομαι ότι με τη θεματική αυτή, συμμετέχω στη πορεία της απεικονιστικής τέχνης από τις αρχαίες σπηλαιογραφίες μέχρι το σήμερα. Θα έλεγα αυτή είναι η γλώσσα που με γοητεύει και με εκφράζει για να επικοινωνήσω την τέχνη μου.
Πώς συνδέεται η παρούσα έκθεσή σας με τις προηγούμενες;
Τα έργα που εκτίθενται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι μια συλλογή των τελευταίων οχτώ ετών και τα περισσότερα από αυτά έχουν εκτεθεί κατά το παρελθόν. Έχει μορφή αναδρομική, είναι εμφανής η πορεία που έχει διαγραφεί και οι διαφορετικές επιρροές σε αυτή.
INFO:
Ατομική έκθεση «Κρυμμένο σε κοινή θέα» του Γιώργου Πετσικόπουλου
Square root, Σεβαστίας 10, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη με Σάββατο 11πμ - 6μμ
Διάρκεια: 12/9/2024 - 3/11/2024
Εγκαίνεια: 27/9/2024, 19:00 - 22:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα μελέτη αναγνωρίζει τις Υάδες στον ουρανό του διάσημου έργου
Είδαμε την έκθεση «Antonakos Revisited» που εγκαινιάστηκε στην Citronne Gallery της Αθήνας
Tα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέρει
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Ρεκόρ δημοπρασίας στη Γαλλία
35 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες συναντιούνται στη δεύτερη Μπιενάλε, με έργα για το αποτύπωμα του λιγνίτη στη γη και το σώμα
Η πρωτοπόρος που η ιστορία της τέχνης σχεδόν ξέχασε
Το μουσείο παρουσιάζει τις εκθέσεις «No Time for Melancholy» και «Ιστορίες σε εκκρεμότητα»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.